avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara neplatita deloc timp de 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara neplatita deloc timp de 16 ani

in cazul in care tatal a fost obligat prin hotarare judecatoreasca definitiva la plata pensiei alimentare catre cei doi copii incredintati mamei spre crestere, dar acesta nu a platit niciodata aceasta pensie timp de 16 ani pana cand copiii au ajuns la varsta majoratului, mama copiilor neluind nici o masura impotriva lui, copiii care au acum 18 ani, sant elevi la cursurile de zi, au vreo cale de a recupera pensia alimentara neplatita sau macar ce trebuia platit in ultimii 3 ani? sau mama copiilor trebuie sa faca aceasta actiune? unde trebuie sa se adreseze? la tribunal sau la un executor judecatoresc?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:59, 9 Februarie 2014
Se poate recupera prin executare silita, ce va datora pe ultimii 3 ani+ dobanda legala.
Copiii va trebui sa depuna cerere in instanta pt stabilirea unei pensii in favoarea lor pe perioada studiilor daca nu realizeaza venituri.
multumesc, asa m-am informat si eu, dar imi trebuia un raspuns avizat. va rog frumos, nu inteleg, copiii trebuie sa faca cerere de recuperare a pensiei alimentare la un executor judecatoresc, avand in vedere ca sant majori, sau mama copiilor trebuie sa faca aceasta actiune? va multumesc mult anticipat pentru explicatii
Pensia s-a stabilit in favoarea minorilor, acum fiind majori pot depune cererea de executare silita in nume propriu, nu mai au reprezentant legal pe mama lor.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
va multumesc mult pentru raspunsuri!
In ceea ce priveste sumele de bani neplatite, cu titlu de pensie de intretinere, va puteti adresa unui executor judecatoresc ( executarea silita putand viza bunurile mobile si imobile detinute ).


Daca doriti ca fostul sot sa fie sanctionat mai drastic, puteti depune o plangere penala prealabila, in sensul savarsirii infractiunii de abandon de familie.



Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia.


Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare alexa_sidorencu alexa_sidorencu De 7 luni tatal copilului nu plateste pensia alimentara desi are un serviciu.Am depus o plangere penala acum 2 luni la Parchet,dar pana in momentul de fata nu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ramona2noi ramona2noi Buna seara in data de 26 septembrie 2012 am inaintat divort de sot.Avand doi copii minori .in data de11.03.2013 decizia finala e incredintarea minorelor in ... (vezi toată discuția)
Modificare cuantum obligatie de intretinere. arjen96 arjen96 Buna ziua! As dori sfatul dumneavoastra in urmatoarea problema: sora mea este divortata de aproximativ doi ani, are doi copii minori si instanta a decis ca ... (vezi toată discuția)