avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent -\\"Abuz\\"- Probleme cu Angajatorul !!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent -"Abuz"- Probleme cu Angajatorul !!!!

Buna seara,

Respectuos va rog sa ma indrumati, sora mea se confrunta cu urmatoarea problema la locul de munca :

Pentru ca situatia economica a societatii la care lucreaza din anul 2005, este din ce in ce mai precara, pentru ca salariile nu sunt platite la zi, sora mea a anuntat in data de 28.01.2014 administratorul societatii ca doreste sa intre in somaj. Sora mea continuand sa vina in fiecare zi la serviciu inclusiv azi 03.02.2014, cand i-a fost inmanata o hartie care este datata 9.01.2014, hartie care se intituleaza doar Catre Doamna ...,, in care i se aduce la cunostiinta ca in baza Legii 53/2003, concedierea individuala ce nu tine de persoana salariatului, contractul de munca va inceta conf.art.65, alin1 din Codul Muncii cu data de 7.02.2014, perioada 10.01.2014-06.02.2014 constituie perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare.

Problema pe care noi o semnalam este ca AZI 03.02.2014 i se inmaneaza aceasta adresa o pot numi, pentru ca nici macar nu poarta denumirea de "notificare", in care i se anunta o perioada de preaviz RETROACTIVA, sora mea a anuntat abia la sfarsitul lunii ca doreste sa intre in somaj, ceea ce nu este corect, pentru ca i se cere semnarea acestui act antedatat.

Va rugam frumos sa ne indrumati.
Este corect asa ?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:17, 3 Februarie 2014
sa semneze punand data cand a luat la cunostinta
Daca semneaza cu data cand a luat la cunostiinta, cine ii mai rectifica instiintarea de preaviz si cu ce data se va desface contractul de munca ?
Operarea in acte trebuie facuta la zi, nu cu o luna in urma.
Multumesc.
Sora dvs. a dorit sa intre in somaj. Angajatorul i-a indeplinit solicitarea. A trimis-o la somaj.Faptul ca a primit un preaviz antedatat ar putea fi considerat o ilegalitate dar prin acel preaviz i-a redus practic perioada ce ar fi trebuit sa mai stea in firma si a venit de fapt in ajutorul surorii dvs.
Incepand cu 7.03 se poate prezenta la AJOFM ptr a fi luata in evidenta la somaj.
Bineinteles daca nu semneaza si dateaza primirea notificarii.
In periaoda de preaviz c.i.m. isi produce efectele si prin urmare este bine ca a venit la serviciu si va fi platita ptr zilele de preaviz.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2014
cyan, moderator
Eu stiu asa, ca sora mea a lucrat toata luna Ianuarie 2014, fapt pentru care i se cuvine salariul aferent, iar perioada de preaviz nu se poate suprapune cu perioada deja lucrata.
Preavizul este prevazut in Legea Codului Muncii.
Iar faptul ca azi 03 Februarie 2014 i se aduce spre semnare o hartie ce este datata cu 09 Ianuarie 2014, este considerat de noi a fii un "Abuz".

Pentru acest lucru dorim sa ne indrumati.
Multumim.
Sora vrea sa se inregistreze la somaj sau nu vrea?
Angajatorul i-a oferit solutia cea mai rapida si convenabila. Parerea mea este ca "abuzul" este in avantajul surorii. Altfel este posibil sa nu ii acorde acest "avantaj" si sa ii inceteze c.i.m. astfel incat sa nu beneficieze de somaj, sa o oblige sa isi dea demisia, etc., atunci poate fi vorba de abuz.
Daca doreste intradevar sa plece in somaj atunci are aceasta ocazie oferita de angajator chiar daca o considerati un "abuz", este o mica "ilegalitate" ca sa-i spun asa.
Avantajul este de partea surorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corect cum ne acorda preavizul ? mioana mioana :( buna seara Firma unde lucrez, azi ma anuntat ca vor sa inchida temporat firma si ca ne da in somaj, dar problema e ca nu vor sa ne acorde preavizul de 15 ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare act aditional anok_csabi anok_csabi Buna ziua, va relatez pe scurt situatia in care ma aflu. Din 01.11.2015 m-am angajat la o firma si in contract imi apare un spor de fidelitate ce in cazul in ... (vezi toată discuția)
Abuz al angajatorului!!! ionutlir75 ionutlir75 Sunt obligat sa semnez un act aditional la contractul individual de munca,pe care il refus categoric pe motiv ca nu este deloc explicit si doresc sa aflu si ... (vezi toată discuția)