avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1284 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz semnare act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz semnare act aditional

Buna ziua, va relatez pe scurt situatia in care ma aflu.
Din 01.11.2015 m-am angajat la o firma si in contract imi apare un spor de fidelitate ce in cazul in care imi dau demisia trebuie platit inapoi. Mai exact scrie astfel: " Acordarea unui spor de fidelitate in suma fixa de 220 lei pentru mentinerea raporturilor de munca pentru perioada 01/11/2015-31/12/2015. In cazul in care contractul de munca inceteaza prin demisia angajatului, acesta se obliga sa restituie angajatorului contravaloarea acestui spor precum si cheltuielile aferente acordarii acesteia pe o perioada de 0.5 luni reprezentand o suma totala de 140 lei."
In 24.06.2016 primesc spre semnare un alt act aditional datat in 25.01.2016, in care scrie astfel: "Acordarea unui spor de fidelitate lunar in suma fixa de 220 lei pentru mentinerea raporturilor de munca pentru perioada 01/01/2016-31/12/2016. In cazul in care contractul de munca inceteaza prin demisia angajatului, acesta se obliga sa restituie angajatorului contravaloarea acestui spor precum si cheltuielile aferente acordarii acesteia pe o perioada de 4 luni reprezentand o suma totala de 1120 lei."

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Ce se intampla daca nu semnez actul aditional?
Ma poate obliga firma sa restitui sporul de fidelitate pe aceste 6 luni?
Pot cere sa-mi trimita un act aditional datat mai recent? - din cate stiu modificarile prin act aditional trebuie prezentate in cel mult 20 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a acestora...

Trebuie sa mai spun ca mi-am dat demisia, contractul meu de munca inceteaza in data de 11.07.2016.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 30 Iunie 2016
Daca nu semnati acel act aditional, atunci vi se va solicita restituirea cuantumului sporului primit.
Nu semnati un act datat cu sase luni in urma e un abuz din partea lor. Ce se va intampla mai departe nu va poate spune nimeni , veti vedea si puteti sa-i actionati in judecata.La ce
" cheltuielile aferente acordarii acesteia " se refera?
Ultima modificare: Marți, 28 Iunie 2016
ContSters344547, utilizator
De ce este un abuz ?

Faptul ca nu l-a incheiat la timpul lui si solicita acum semnarea acestuia pentru a se puteti justifica plata , nu cred ca constituie abuz din partea angajatorului in cauza.
E clar abuz din moment ce a modificat clauzele contractului si nu a adus la cunostiinta angajatului acest fapt decat dupa 6 luni, exact cand acesta si-a dat demisia. Orice contract de exemplu cu banca cu operatorii de servicii IT,cu patronii etc. trebuie respectat si daca o parte are pretentii de a modifica clauzele contractuale trebuie sa anunte INAINTE intentia de modificare a contractului cu 15-30 zile ,NU DUPA 6 luni. Daca e valabil pt bancii si operatori telefonie de ce nu ar fi si pt patronii angajatori? Modificarea "cheltuielilor aferente" de la 140 lei la 1120 lei nu se justifica, actul aditional nefiind semnat la timpul lui adica in ian.2016.Sa pui omul sa semneze acum cu data de atunci e un abuz si e nelegal.
Aici nu este vorba despre niciun contract cu banca si nu constituie abuz al angajatorului o atare situatie.

Dar cand salariatul a incasat banii fara a avea un document in acest sens nu s-a gandit ca nu este corect ?

Alte discuții în legătură

Spor de fidelitate kerekesmargo kerekesmargo sporul de fidelitate se poate taia fara acordul angajatiilor , ce se intampla daca angajatii nu semneaza actul aditional in acest sens ?? (vezi toată discuția)
Spor fidelitate - restituire mihailiviu mihailiviu Societatea la care lucrez le ,,cere'' angajatilor sa incheie un Act Aditional la C.I.M. prin care angajatul se obliga sa nu paraseasca societatea timp de 10 ... (vezi toată discuția)
Restructurari carmen gusa carmen gusa buna ziua!sunt o angajata intr-un supermarket unde s au facut disponibilizari in vreo trei etape.In urma restructurarii facute am ramas o treime din nr total ... (vezi toată discuția)