avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz semnare act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz semnare act aditional

Buna ziua, va relatez pe scurt situatia in care ma aflu.
Din 01.11.2015 m-am angajat la o firma si in contract imi apare un spor de fidelitate ce in cazul in care imi dau demisia trebuie platit inapoi. Mai exact scrie astfel: " Acordarea unui spor de fidelitate in suma fixa de 220 lei pentru mentinerea raporturilor de munca pentru perioada 01/11/2015-31/12/2015. In cazul in care contractul de munca inceteaza prin demisia angajatului, acesta se obliga sa restituie angajatorului contravaloarea acestui spor precum si cheltuielile aferente acordarii acesteia pe o perioada de 0.5 luni reprezentand o suma totala de 140 lei."
In 24.06.2016 primesc spre semnare un alt act aditional datat in 25.01.2016, in care scrie astfel: "Acordarea unui spor de fidelitate lunar in suma fixa de 220 lei pentru mentinerea raporturilor de munca pentru perioada 01/01/2016-31/12/2016. In cazul in care contractul de munca inceteaza prin demisia angajatului, acesta se obliga sa restituie angajatorului contravaloarea acestui spor precum si cheltuielile aferente acordarii acesteia pe o perioada de 4 luni reprezentand o suma totala de 1120 lei."

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Ce se intampla daca nu semnez actul aditional?
Ma poate obliga firma sa restitui sporul de fidelitate pe aceste 6 luni?
Pot cere sa-mi trimita un act aditional datat mai recent? - din cate stiu modificarile prin act aditional trebuie prezentate in cel mult 20 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a acestora...

Trebuie sa mai spun ca mi-am dat demisia, contractul meu de munca inceteaza in data de 11.07.2016.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:49, 30 Iunie 2016
Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Prin exceptie, angajatorul poate sa modifice contractul individual de munca fara acordul salariatului numai in anumite cazuri si conditii prevazute in Codul Muncii.

Alineatul (5), art. 17 din Codul Muncii, stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

Elementele dintr-un contract individual de munca ce pot fi modificate sunt mentionate la alin (3):

a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
In consecinta NU SEMNATI . daca semnati sunteti bun de plata, daca nu, e cu semnul intrebarii.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2016
ContSters344547, utilizator
Daca semneaza nu este bun de plata , intrucat acopera o eroare si astfel se justifica legal acordarea sporului.
Lasati cu "justificarea legala" cand se stie ca patronul pe cartea de munca ii trece salariul minim si in realitate mai pluseaza cateva sute de lei.Alea cum le "justifica legal"? Daca semneaza acel act se obliga sa plateasca cei 1120 lei in loc de 140 lei. Daca nu semneaza nu-i poate retine decat 140 lei despre asta vorbim. In plus dupa ce iti dai demisia nu mai e indicat sa semnezi absolut nimic.
Va fi obligat sa restituie sumele primite necuvenit , intrucat sporul l-a primit fara a avea un act semnat, chiar daca a incetat raportul de munca.

Cititi art.256 C.mun. si art.258 C.mun..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de fidelitate kerekesmargo kerekesmargo sporul de fidelitate se poate taia fara acordul angajatiilor , ce se intampla daca angajatii nu semneaza actul aditional in acest sens ?? (vezi toată discuția)
Spor fidelitate - restituire mihailiviu mihailiviu Societatea la care lucrez le ,,cere'' angajatilor sa incheie un Act Aditional la C.I.M. prin care angajatul se obliga sa nu paraseasca societatea timp de 10 ... (vezi toată discuția)
Restructurari carmen gusa carmen gusa buna ziua!sunt o angajata intr-un supermarket unde s au facut disponibilizari in vreo trei etape.In urma restructurarii facute am ramas o treime din nr total ... (vezi toată discuția)