avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament

Buna ziua !
Socrul meu are 3 copii,un baiat si 2 fete.Sotia lui a murit acum 6 ani, iar la succesiune copiii au renuntat la apartament in favoarea lui, acum el fiind unicul propietar.
El locuieste in apartament cu baiatul de 25 ani si sotia acestuia, cele 2 fete locuind la casa lor.
Acum el vrea sa-i lase apartamentul doar baiatului.
Poate sa faca asta sau au si fetele dreptul la o anumita cota?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 21:57, 3 Februarie 2014
Depinde cum "ii lasa baiatului"!
Daca intocmeste un act cu tilu oneros (ex: contract de vanzare cumparare), poate face acest lucru, fiind unicul proprietar, actualmente! In acest caz, lucrurile sunt destul de dificil de rezolvat ulterior pentru celelalte 2 fete, actul respectiv fiind destul de greu de atacat in instanta!
In schimb, daca batranul alege sa faca donatie sau sa tasteze (sa lase un testament), si acest lucru este posibil, dar, in acest caz, le incalca rezerva succesorala a fetelor (acestea fiind mostenitoare rezervatare) si, in acest caz liberalitatea respectiva (donatia sau testamentul) este atacabila in instanta ptr. ca se incalca rezerva succesorala a celorlalte doua fete!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate fi atacat testamentul dupa 18 ani? 201715 201715 Buna seara! Am o problema care ma framanta de ceva timp si va rog sa imi raspundeti daca se poate.Socrul meu i-a lasat mostenire sotului meu, cu cateva luni ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire bandi2 bandi2 buna. am o intrebare... am mostenit prin moartea tatalui si eu si sora mea o parte,(am facut succesiunea la notar)mama,care traieste avand majoritatea.sora mea ... (vezi toată discuția)
Testament sau donație? Adelina.M.H. Adelina.M.H. Testament sau donație Tatăl este recăsătorit. Înainte de recăsătorie detinea un apartament. Suntem doua surori și vrea să ne lase apartamentul după ... (vezi toată discuția)