avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postnatal mai mic de 42 de zile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postnatal mai mic de 42 de zile

Buna ziua.
Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea situatie:
Sunt insarcinata in 30 de saptamani, data probabila a nasterii fiind pe 13 aprilie 2014. Medicul ginecolog mi-a spus ca pot sa imi iau concediu prenatal la 30 de saptamani ceea ce am si facut. Medicul de familie mi-a acordat acest concediu prenatal incepand cu data de 01.02.2014. Dupa calculele mele daca nu nasc pana in data de 25 aprilie 2014, atunci concediu postnatal va fi mai mic de 42 de zile. Ce se intampla in acest caz? Am citit mai multe raspunsuri la astfel de situatii dar nu imi este foarte clar, deoarece am vazut si variante in care se spunea ca legea spune clar ca este obligatoriu sa iti pastrezi minim 42 zile dupa nastere, iar in caz contrar nu poti primi CCC, dar am citit si raspunsuri in care se spunea ca nu este nici o problema, deoarece iti poti lua concediu fara plata pana la implinirea celor 42 zile si abia apoi intrii in CCC.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:29, 4 Februarie 2014
2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005

Art. 4.
(1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.

(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

Daca concediul post natal nu acopera 42 zile, va puteti lua concediu fara plata sau un alt concediu medical.:)
Nu scrie nicaieri ca nu se mai acorda CCC daca concediul postnatal este mai mic de 42 de zile.:)

1. Legea nu spune ca nu mai puteti beneficia de CCC daca nu aveti 42 de zile de concediu postnatal.

2. Legea spune ca nu se poate acorda CCC mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

3. In perioada care a mai ramas pana la 42 de zile de la nastere puteti lua un concediu medical sau un concediu fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal iulyca iulyca Buna ziua. Din data de 8 mai 2012 am intrat in concediu prenatal si trebuie sa nasc pe 23 iunie 2012, deci as avea 47 zile de concediu prenatal.Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical pussicata pussicata Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina ... (vezi toată discuția)