avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru tevile care trec prin casa.Cat este de legala aceasta masura?Exista vreo posibilitate sa nu se mai achite(am auzit ca daca se izoleaza tevile care trec prin casa)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:07, 27 Ianuarie 2017
Credeti-ma pe cuvint cind va spun ca firmele care fac inventarierea au softuri cu care fac aceste corectii functie de tipul, grosimea si calitatea materialului respectiv de izolatie.

Eu nu vreau sa intru in discutii contradictorii cu nimeni de pe forum ci doar va spun dpdv tehnic ca acest lucru se face curent. La fel si la noi s-a tinut cont de acest lucru.

Daca ma debransez de la RADET si imi trec tevi prin casa pot face tot ce tine de mine sa reduc influenta acestora si implicit suma care mi se calculeaza conform SET.

Probabil o sa va amuzati dar SET nu este cum cred unele persoane suprafata desfasurata a tevilor si radiatoarelor exprimata in metri patrati, pentru ca daca ar fi asa ar fi foarte simplu. La formula SET intra in calcul pe langa suprafata desfasurata a acestor elemente (calorifere si tevi), si alti parametrii cum ar fi materialul din care sunt facute pentru a stii conductivitatea termica a acestora, gradul si calitatea materialelor izolante, etc, rezultind in final SET exprimat in metri patrati (de aceea se si numeste suprafata echivalent termic).

Sa va mai spun ceva, daca in cazul in care sunt apartamente bransate RADET si apartamente cu CT si se pun pe coloanele din apartamentele cu CT repartitoare de caldura, credeti ca 2 repartitoare unul pus direct pe teava si altul pus peste izolatie vor indica la fel?

Articolul acela a fost abrogat din 2 motive (poate or fi fost mai multe), si anume:

1. nu poti izola perfect o teava, deci implicit nu poti sa nu platesti nimic;
2. nu specifica, dar nici nu interzice express izolarea coloanelor de apartament.

Corect ar fi fost asa cum era specificat inainte cu mentiunea ca masuratorile sa se faca de o firma acreditata si nu ochiometric, gen "am izolatie deci nu platesc nimic".

Subiectul nu este chiar asa de simplu ci poate chiar mai complex decit considera multe persoane.

Ca sa nu va mai spun ca daca un apartament cu CT incalzeste podeaua vecinului de deasupra care este la RADET acela ar trebui sa-i plateasca cota parte celui cu CT la factura de gaze?.

In acest caz cel cu CT ca sa nu piarda din caldura ar putea foarte bine sa-si izoleze tavanul cu vata bazaltica si rigips, pentru ca nu-l opreste nimeni.

Aberatii sunt si vor mai fi, pacat ca nu se face putina lumina in acest domeniu si aceste delimitari sa fie facute clar si sa se precizeze claqr in lege ca aceste masuratori sa fie facute de firme specializate si acreditate, si nu sa ne dam unul si altul cu parerea ca la fotbal, sa ca asa vrea administratorul sau presedintele de bloc.

Cu stima si respect.
Pot sa confirm afirmatiile facute de user @rwkovacs
Izolarea tevilor duce la scaderea facturii.

Nu trebuie act normativ special. Este normal acest lucru. Sunt o mie de tipuri de tevi, din diferite materiale, de diferite debite si de diferite grosimi(al peretelui metalic). Firmele care inventariaza aceste tevi tin cont si de izolarea termica suplimentara a acestora. O teava izolata are putere calorica mai mica, degaja mai putina caldura in mediul inconjurator. Prin urmare si se aplica un coeficient de diminuare al SET-ului in functie de izolarea aplicata.

Aceste aspecte nici nu trebuie prinse in legislatie, ele sunt detalii tehnice.
Ultima modificare: Marți, 4 Februarie 2014
grandanat, utilizator
Anrsc recomanda ca acele tevi sa fie fara izolatie pentru ca diminueaza consumul de gaz metan. Recomanda.
Consumul de gaz al cui? Al celor cu CT sau celor bransati RADET care consuma gaze la comun tinind cuptorul de la bucatarie incins? :)

Cu cei 80 RON pe ca-i plateste domnul care a deschis aceasta discutie, pentru tevile din casa si-ar plati 1/3 din factura la gaze pe o luna geroasa, asa ca nu renteaza pentru cei cu CT. Pentru cei bransati RADET poate, dar metoda este sa arda gazul la bucatarie ca acela se plateste pe numar de persoane (ati inteles aluzia...).

Si daca recomanda, nu interzice ;)

Cu stima.
H.G. 1588/2007 CAPITOLUL III
SECTIUNEA I
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si exploatarea condominiior
Art. 32. (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.


Iar firmele care fac citirea repartitoarelor si calculul facturii de caldura impart factura in trei parti, idividual aproximativ 50-60%, parti comune 30-40% si tevi apartament 10%.

Alte discuții în legătură

Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)
Facturare caldura radet pentru un apartament debransat si cu cta jumong75 jumong75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte, este formata din apartamente necontorizate, apartamente contorizate (cu repartitoare de costuri de ... (vezi toată discuția)
Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)