avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sucursala poate sta ca parte in instanta?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sucursala poate sta ca parte in instanta?

Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca o sucursala fara personalitate juridica, poate sta ca parte parata in instanta si care este temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 13:25, 7 Februarie 2014
themis a scris:

Nu cred ca art.56 NCPC se refera la sucursalele fara personalitate juridica privite ca dezmembraminte ale societatii comerciale.

Sucursala fara personalitate juridica nu actioneaza in nume propriu, ci in numele si pe socoteala bancii careia i se subordoneaza, in limitele mandatului primit de la banca.

Există practică în acest sens? Cum ați ajuns la concluzia asta? Mie mi se pare destul de clar textul de la art. 56.

Nu e vorba doar de sucursalele unei bănci.
E vorba de orice entitate fără personalitate juridică constituită potrivit legii, inclusiv un punct de lucru a unei societăți comerciale.

Această prevedere este una dintre noutățile NCPC în sensul că acele entități fără personalitate juridică au capacitate procesuală de folosință, în nume propriu și nu doar ca mandatari, în ceea ce privește obiectul lor de activitate.

Singura condiție este ca acele entități să fie constituite potrivit legii.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
Patrick_, utilizator
Da, in speta mai sus aratata este vorba despre o sucursala a unei societati comerciale. Prin urmare,conform NCPC , aceasta poate sta in instanta, fara sa aiba mandat de la societatea fondatoare? SI chiar daca societatea fondatoare nu a fost citata? E suficient daca a fost citata sucursala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala, sucursala cryingangel cryingangel Buna ziua, As dori sa ma interesez daca o sucursala poate introduce o actiune in justitie, si legea, art. unde se mentioneaza acest lucru. Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Capacitatea procesuala de folosinta a agentiilor judetente a finantelor publice AndreeaAc AndreeaAc Intr-un dosar avand ca obiect contestatie la executare formulata in contradictoriu cu o Agentie judeteana a finantelor publice, instanta a invocat din oficiu ... (vezi toată discuția)
Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)