avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna seara !
Am si eu o nelamurire si va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat,raspuns.
Sunt casatorit din 2011 iar in prezent ma aflu la faza de mediere , sotia vrea sa divortam. Am cumparat un teren de la parintii mei impreuna cu ea si ne-am apucat de constructia unei case. In contractule de vanzare cumparare exista o clauza de 30 de ani nu stiu exact cum se numeste dar se refera ca terenul nu poate fi vandut,amanetat,lasat gaj la banca si o clauza viagera pentru ambii mei parinti. Casa este la rosu in prezent iar materialele de constructie 80% sunt cumparate pe numele tatalui meu,iar construirea propiu zisa a casei este facauta de mine,tatal meu, fratele meu o pot dovedi cu martori. Sotia mea a facut o procura notariala unu ,,Camatar'' cu drepturi depline iar acest om doreste sa recupereze jumatate din bunuri si sa le scoata la vanzare sau sa ma despagubeasca pe mine.
Am doua intrebari:
1 Dupa terminarea partajului Sotia mea poate sa vanda partea ce ii revine avand invedere clauzele mai sus specificate?
2 Este obligatoriu ca unu dintre soti dupa efectuarea partajului sa se despagubeasca dupa caz unul pe celalat? Sau fiecare poate sa faca ce doreste cu partea ce i se cuvine?
Va multumesc anticipat tuturor!!!
1. sotia poate vinde partea ei, dar aveti un drept de prioritate in calitate de coproprietar.
2. nu este obligatoriu
3. in mediere va puteti intelege avand in vedere orice punct din conflict, care ar rezolva situatia. eventual, din cele scrise pana acum, plata datoriilor catre camatar. O mediere ar fi indicata in acest caz. Clarificarea situatiei poate duce la solutionarea ei.
ce procura a facut sotia ? cred ca e vb de un imprumut, nu de procura.
Incercati sa va intelegeti cu sotia pt un partaj amiabil, altfel partajati in instanta fie la cererea dvs, fie la cererea creditorului.
Cereti sa vi se atribuie casa si sa ii platiti sulta pt contributia sa.
Veti avea ocazia sa probati ca ati contribuit cu mai mult.
Cota-parte din dreptul de proprietate, odata individualizata, poate fi transmisa cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

In functie de situatie se pot contesta drepturile daca situatia de fapt permite asa ceva.

Daca bunul va fi stabilit ca fiind comun atunci instanta va stabili cotele parti ale fiecarui sot, care pot fi de 50% sau diferite in functie de situatia concreta dedusa judecatii.
Aveti dreptul de a merge insotit de avocat la mediator pentru a nu semna aiurea ca primarul un act care sa va taie orice sansa la un proces.
Mediatorul nu va apara drepturile si interesele ci incearca sa va faca sa va intelegeti.
Nu stiu cum va aprecia mediatorul ca ar fi bine sa va intelegeti dar tind sa cred ca doreste sa va intelegeti in parti egale...desi va puteti intelege si ca dvs. sa aveti 90% si sotia 10 %.
Il puteti intreba pe mediator daca s-ar putea asa ceva daca considerati ca aveti dreptul la 90% evident...
Daca considerati ca aveti drepturi egale atunci nu concteaza...ce semnati...decat in ceea ce priveste cine ia bunul in proprietatea sa si cat ar fi de platit celuilalt sot, aspect care cu siguranta ca poate fi deosebit de important...
Pamantul l-ati cumparat de la parinti sau vi l-au oferit? Cred ca ar fi mai relevant ce venituri ati avut fiecare dintre Dvs si nu neaparat pe numele cui s-a facut factura. Daca constructie este facuta de familia Dvs (gratuit sau contra cost??) trebuie evaluata manopera. Asadar o modalitate corecta de impartire este asa (in situatia in care veniturile Dvs ca soti sunt echivalente): evaluati constructia la momentul actual din care scadeti valoarea manoperei familiei Dvs (si eventual valoarea terenului daca v-a fost dat gratuit de parintii Dvs). Din ce ramane impartiti la doi si stabiliti cine despagubeste pe cine. Cel mai probabil Dvs o veti despagubi si veti ramane cu casa. Asta ar fi o impartire de buna credinta: Daca actionati cu rea credinta (camatari, etc) ... nu va ramane decat sa va razboiti in instanta pe probe si dovezi, timp si bani pierduti... executari silite etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)
Partaj preventiv flo8200 flo8200 Detin o casa impreuna cu sotia. Casa a fost construita pe un teren primit de mine prin donatie de la parinti. Casa apare ca bun comun, desi a fost construita ... (vezi toată discuția)
Am ridicat o casă cu fostul soț în curtea părinților lui. neavând acte la această casă, am dreptul la partaj? Maria755 Maria755 Buna ziua! Am ridicat o casa cu fostul sot in curtea parintilor lui. Parintii lui nu ne a trecut casa pe numele nostru. Intrebarea mea este : ne avand acte ... (vezi toată discuția)