avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept la succesiune

Tatal a decedat in urma cu aprox. 4 luni. De la data decesului, mama a deschis succesiunea. Noi suntem 3 frati, iar sora mea a renuntat la partea ei in favoarea mea si a fratelui meu. Insa fratele meu a fost rugat in nenumarate randuri sa se prezinte la succesiune deoarece el isi vrea partea. Ce se intampla daca nu se prezinta la succesiune in decurs de 6 luni? Isi poate pierde drepturile de mostenitor?
Buna ziua,
! Sora a renuntat la succesiune. Nu exista renuntare in favoarea cuiva. Aceia ar fi donatie deci ar presupune o acceptare si apoi o instrainare.
2. Fratele poate accepta expres sau tacit succesiunea intr-un rastimp de un an de la deschidere (de la decesul celui succedat) dupa care poate fi inlaturat de la succesiune.
Sora dvs nu a renuntat in favoarea dvs. A renuntat pur si simplu la succesiune daca a facut declaratia de renuntare la notar. Daca tatal dvs a decedat acum 4 luni, termenul de optiune succsorala este de 1 an, deci fratele dvs are ragaz 1 an de la data decesului tatalui sa si exercite dreptul de optiune succesorala.
Mergeti la notarul care are dosarul pus pe rol si sa faca citatie fratelui dvs.
Sunt unele declaratii de renuntare, asa-numite, care au valoarea acceptarii mostenirii si gratificarii unui alt mostenitor, nu se face la notar o astfel de "renuntare"? In practica ma refer. Vine un frate si zice: vreau sa-i dau sor-mii cele mici partea mea, nu si celei mari, cum se procedeaza?
Improprie denumirea juridica de renuntare, de acord, dar si Codul civil o accepta asa.
Practica trebuie sa fie corelata cu teoria adica cu legea..... Renuntarea se face in favorem? Nu are decat sa accepte mostenirea si in cadrul unui partaj sau donatii sa se regleze cu cotele.
Renuntarea presupune un act solemn (autentic), dat fie in fata notarului (roman sau strain, dupa cum se afla sau nu in tara declarantul), fie la misiunea diplomatica din strainatate.

Ce ne facem daca declaratia este data in fata unui notar strain, care accepta sa autentifice o renuntare in favorem? Care este valoarea ei? Va tine seama notarul roman de acea declaratie, in cadrul procedurii?

Eu zic ca notarul este obligat sa ia act de existenta declaratiei, sa constate ca indeplineste conditia de forma (act autentic, conform legii locului in care a fost intocmita declaratia) si sa o califice.

Cum o poate califica altfel decat ca fiind un veritabil act de acceptare? Pentru a putea dispune de bunuri in favoarea unor anumiti mostenitori (si nu generic, in favoarea tuturor), succesibilul trebuia sa-si insuseasca calitatea de mostenitor (sa accepta succesiunea).

Prin urmare, o astfel de renuntare (in favorem) valoreaza acceptare, spre deosebire de renuntarea generica in favoarea tuturor celorlalti succesibili pe care legea ii cheama la succesiune, care este o veritabila renuntare.

No, iata si practica. Trebe doar solutionata. Dupa lege, dupa doctrina, dupa jurisprudentie...

Iar daca ceilalti succesibili nu se opun, cine altul decat notarul ar putea solutiona cauza? Ar putea face altceva? Ar putea el (notarul) sa se substituie partilor (parti care, repet, sunt de acord cu dezbaterea, nu isi contesta calitatea, nu isi contesta intinderea drepturilor, nu contesta masa succesorala) pentru a trimite dosarul in instanta? Io zic ca nu.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru ... alexandersone alexandersone Buna ziua, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns pentru urmatoarea speta: - Este vorba despre o succesiune, unul dintre mostenitori se afla in ... (vezi toată discuția)
Procura din sua - pentru a face o succesiune avem nevoie de o ... sonia64 sonia64 Procura din SUA - Pentru a face o succesiune avem nevoie de o procura de la o ruda din SUA. Am fost la notar si ni s-a spus ca procura trebuie facuta doar la ... (vezi toată discuția)
Declaratie de succesiune din sua hello123 hello123 Buna ziua si multumiri anticipate pentru sfaturi. Problema mea e urmatoarea: Tata a decedat si vreau sa fac declaratie de renuntare la mostenire in ... (vezi toată discuția)