avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recurs la proces
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recurs la proces

Am fost dati in judecata noi, ca asociatie ,de un proprietar cu tavanul avariat de ploi.Noi, ca asociatie, facusem toate diligentele legale pentru a-l ajuta pe proprietar.Aici mentionez: sedinta pt a informa locatarii ,afisata printr-un anunt la loc vizibil si in timp util.Neavand nici un rezultat am mers cu tabel din usa in usa, insa oamenii au refuzat sa semneze deoarece au contribuit odata (2005) la plata acoperisului, plata la care proprietarul in speta nu a vrut sa contribuie.Am intrebat prin acel tabel pe locatari daca doresc ca asociatia sa intermedieze aceasta lucrare.Am primit un raspuns negativ, drept urmare ma intreb de ce am pierdut procesul atat timp cat oamenii nu vor sa lucreze prin intermediul asociatiei.Firma a fost aleasa exclusiv de proprietar,asociatia neavand nici o implicare.Repet intrebarea:de ce am pierdut procesul si trebuie sa returnam banii proprietarului atat timp cat noi am facut toate diligentele?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 07:15, 8 Februarie 2014
Buna ziua,
Raspunsul il aveti in motivarea sentintei.
Probabil ca instanta stiind ca un acoperis este parte comuna indivizibila a considerat, asa cum era normal, sa oblige toti coproprietarii la plata acelei reparatii.
Ati pierdut procesul pentru ca asociatia are printre atributiile de baza intretinerea proprietatii comune in conditii de buna functionare, iar reparatiile, atunci cand se iveste necesitatea, se fac, nu se intreaba proprietarii daca vor sa le faca.
Comitetul executiv este pus in fruntea asociatiei ca sa conduca asociatia, sa intretine, repare si modernizeze proprietatea comuna, nu s-o lase in paragina.

De aceea ati pierdut procesul.
Trebuia organizata lucrarea:
- se cereau oferte de la mai multe firme;
- se alegea una, in urma discutiilor si negocierii cu firmele respective;
- se intocmea devizul;
- se incepea strangerea banilor pe liste (ar fi fost bine sa aveti un fond de reparatii, care de altfel este obligatoriu de constituit si care v-ar fi folosit sa incepeti lucrarea sau chiar s-o duceti la bun sfarsit fara sa mai cereti bani in urgenta de la proprietari);
- se facea lucrarea;
- se putea plati, negociat cu prestatorul, si in rate.

- si nu mai aveati un proces pe care sa-l pierdeti si sa nici nu stiti pe ce platiti niste bani. Inteleg ca firma sau prestatorul a fost angajat de proprietar fara sa intrebe conducerea asociatiei daca este de acord cu firma respectiva, cu valoarea lucrarii, cu garantia lucrarii etc....
Nu ati pierdut nici un proces, instanta va obliga sa repartizati niste cheltuieli acelor proprietari care nu au contribuit la reparatie.Trebuie sa intelegeti ca asociatia sunteti toti proprietarii condominiului si aveti impreuna obligatia de a repara proprietatea pe care o stapaniti.

Numai daca dvs. nu reprezentati interesele acelor proprietari puteti afirma ca ati pierdut procesul, ceea ce nu prea cred. Poate nu stiti ca aveti obligatia sa va fi ocupat de reparatie iar cheltuielile sa fie repartizate pe listele de plata ?. Ori credeti ca listele de plata sunt numai pentru a va lua salarii ?.
Atrag atentia ca reparatiile necesare intretinerii condominiumului nu sunt facultative si nu pot fi puse la vot. Ele sunt conform legii obligatorii.

Ceeace este permis, asa cum a aratat doamna @elga50, este alegerea firmei.
Cine nu vrea sa plateasca devine restantier si e tratat ca atare.
CosminA82 a scris:
Neavand nici un rezultat am mers cu tabel din usa in usa, insa oamenii au refuzat sa semneze deoarece au contribuit odata (2005) la plata acoperisului, plata la care proprietarul in speta nu a vrut sa contribuie.

Ati gresit acum asa cum ati gresit si in 2005. Atunci, in 2005, trebuia sa repartizati costul acelei lucrari tuturor proprietarilor proportional cu suprafata utila a apartamentele iar cel care nu achita suma repartizata putea fi actionat atunci in judecata.

Alte discuții în legătură

Au disparut banii pentru hidroizolatie dannyyg dannyyg in urma cu 2 ani am fost dati in judecata de asociatia de proprietari pentru ca am refuzat sa achitam suma de 800ron pt hidroizolatie pina nu se face o ... (vezi toată discuția)
Refacere terasa ancatod ancatod buna ziua, de curand am cumparat una partament la etajul 4, ultimul nivel al blocului. Deasupra apartamentului era construita de mai multi ani o mansarda, ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa imi recuperez bani pe hidroizolatia de pe bloc? stefan70 stefan70 Buna ziua.Am o problema Nu stiu cum pot sa imi recuperez bani platiti pe hidroizolatia de pe bloc.Mentionez ca eu am suportat toata cheltuiala.Acum nici un ... (vezi toată discuția)