avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare creante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare creante

Salutare.
Puteti sa-mi raspunde-ti, va rog, la o intrebare legata de activitatea firmelor de recuperare creante?
Aceste firme, prin salariatii lor, pot transmite catre debitori diverse instiintari [notificari, somatii etc]?
Au competenta asta? sau pot s-o faca numai prin intermediul unui avocat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: lauracatoi2006 , utilizator 19:16, 28 Iulie 2009
nu este un termen fix, sa zicem o luna, doua , trei luni sau un an... timpul depinde de cei care detin creanta impotriva dumneavoastra...practica societatilor de recuperari creante este de a lasa sa treaca o perioada mai mare de timp, pentru ca accesoriile creantei sa creasca...adica sa aveti mai mult de plata
poprirea pe salariu este forma de executare la care se opteaza de cele mai multe ori de catre aceste societati...insa, de ce nu va aparati in cadrul procesului?
puteti sa contestati creanta
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.nu m-au dat inca in judecata...urmeaza,presupun din moment ce de cateva luni aproximativ 3,nu am platit sumele enorme pe care mi le-au spus ei ca trebuia sa le platesc.Datoria in momentul in care au luat ei legatura cu mine era de 2100euro,am platit doar 400euro teoretic ar mai fi 1700.ultima data mi-au trimis o somati e acasa in care ma amenintau ca daca nu platesc pana la sfarsitul acestei luni(nu au mentionat daca suma integrala sau doar o parte) imi va fi inaintat dosarul in instanta si se va ajunge la executare silita.de atunci m-au mai sunat o data si nu le-am raspuns.ma astept acum sa fiu data in judecata,nu stiu cum procedeaza ei...au voie sa ma dea in judecata si sa nu ma anunte de acest lucru?va multumesc inca o data.
da...au voie sa va dea in judecata, ....din moment ce deja ati fost notificata pentru efectuarea platii, ei deja au facut primul pas...concilierea directa, dupa 30 de zile de la data la care ati primit acea notificare de efectuarea a platii, trebuie sa astepte 30 de zile, dupa care ei pot sesiza instanta de judecata. dupa ce ei vor sesiza instanta, veti prmi acasa o citatie , impreuna cu actele pe care acestia isi intemeiaza pretentiile, si veti fi chmeat in instanta. Nu este obligatoriu sa va prezentati, dar este de preferat...intrucat va puteti apara. Aveti chitanta pentru cei 400 de euro pe care i-ati platit in contul creantei?
da,exista chitanta.eu speram totusi ca daca dupa primirea notificarii acasa am efectuat o plata(chiar daca mica pentru ei),nu vor mai actiona in instanta.proprirea pe salariu am inteles ca nu poate fi mai mare de 1/3 din salariu,poate dura cam 2 ani pana la plata sumei integrale sau chiar mai mult pt ca salariul meu e mic de 1000 roni,se poate face proprire asa mult timp sau au voie sa-mi opreasca mai mult de 1/3 pt a recupera suma in timp mai scurt?stiti cumva cati ani voi fi considerata rau-platnic si nu mi se va mai acorda un imprumut?va multumesc.
ANONIM 10. Pai deja v-au anuntat ca dosarul va va fi inaintat la instanta in situatia in care nu veti plati pana la termenul indicat de ei. Da, asa este procedura ca inainte de a va inainta dosarul la instanta sa va anunte. Dar nu este si obligatoriu sa se intample asa. Parerea mea este ca ei au actionat asa pt ca au vazut ca ati achitat o suma mica, si s-au gandit sa va preseze cu "instanta" in ideea ca veti achita si restul sumei, dar nu este obligatoriu sa si faca asta - sa va inainteze dosarul la instanta. Eu zic sa luati legatura cu ei si sa mai solicitati amanare. Este bine sa rzspundeti la orice somatie a lor, nu sa o evitati sau ignorati. Luati legatura telefonica cu ei de fiecare data si spuneti le adevarul, asa cum stau lucrurile in cazul dvs si cu ce probleme va confruntati, cand aveti posibilitatea sa mai efectuati o plata etc, pentru ca va fi mai bine pt dvs.
Referitor la poprire, da aceasta nu poate depasi 1/3 din salariu si aici mai intervine si o alta ordine in situatia in c are aveti si alte plati de efectuat, sau in situatia in care sa zicem aveti mai multe porpiri sau sume de executat, in functie de importanta lor. Poprirea se face pana la acoperirea integrala a sumei datorate. Si aveti grija ca firmele de recuperare mai percep si un comision al lor pt recuperarea creantei, care este cam mare.....Deci dvs. veti plati atat suma pe care o datorati la banca sau unde o aveti dvs de plata cat si suma reprezentant comisionul firmei de recuperare.
Referitor la "rau platnic" - probabil va referiti la faptul ca figurati in baza de date a biroului de credit. Pai veti figura acolo pana veti achita datoria fata de banca si fata de firma de recuperare. Incercati ulterior dupa ce veti achita integral sa faceti o cerere catre banca prin care sa solicitati scoaterea din baza de date a biroului de credit intrucat v ati achitat datoria. Dar nu stiu sigur ce sanse aveti. Ideea este ca veti figura acolo atata timp cat aveti datorie fata de banca.

Alte discuții în legătură

Datorii banca, poprire lauracatoi2006 lauracatoi2006 Buna seara, am si eu ma multe intrebari la care sper sa primesc niste raspunsuri, daca se poate. Sa va explic situatia mea: am un credit la care sotul este ... (vezi toată discuția)
Executare silita credit nevoi personale oanaandreeutza oanaandreeutza buna ziua, am si eu o serie de intrebari si as dori ajutor specializat, in 2008 sotul a luat un credit de nevoi personale in CHF, intre timp rata creditului ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre executare geta6 geta6 In cazul unei datorii la banca neachitata , executorul trebuie sa treaca prin tribunal? Se primeste vreo citatie? (vezi toată discuția)