avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Traversare prin loc nepermis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Traversare prin loc nepermis

As dori daca pot sa fac contestatie la o amenda pe care am primit-o pentru ca am trecut printr-un loc nepermis,o sa va explic contextul in care am luat aceasta amenda:
S-a intamplat pe Bd Milea,Bucuresti,vizavi de intrarea in complexul Cotroceni Business Center(fosta Apaca),pe unde traversam eu traverseaza in fiecare ora cel putin 10 persoane,este o portiune din gardul dintre liniile de tramvai care lipseste,si pe acolo trec constant masini si pietoni.Evident am traversat dupa ce m-am asigurat in stanga si dreapta ca nu vine nicio masina,in asa fel incat in stanga prima masina care se vedea era la mai mult de 500 de metri,dupa mall AFI erau oprite la stop cred pe partea cealalta,oricum foarte departe,asta fara exagerare,in dreapta eram imediat langa intersectie la vreo 20 de metri si era verde,deci din partea aceea nu venea nicio masina,eram singur cuc pe strada puteam sa ma opresc in mijlocul strazii sa dansez cred...am vazut dinainte sa traversez masina politiei de la circulatie,dar stiind ca in 2 ani si ceva de cand lucrez in zona respectiva,nenumarate persoane trec pe acolo chiar si atunci cand sunt politisti,nu mi-am facut nicio grija,in sinea mea gandeam ca nu au ce sa spuna ca nu am incurcat in niciun fel circulatia,strada era practic goala,nu am pus in pericol integritatea mea sau a altor participanti la trafic.ajuns pe partea cealalta a strazii,am vazut ca unul dintre ei se apropia,si "jmechereste" il intreba pe celalalt daca vrea shaorma sau kebab:))acolo fiind o shaormerie...vrajeala,se gandeau ca poate fug...si a venit inspre mine,eu apucasem sa intru pe poarta la Apaca,mergand normal,fara sa-mi treaca prin cap ca el venea spre mine de fapt,nu la shaorma:))l-am auzit strigand : Domnul in rosu,puteti sa va opriti?m-am oprit..ma gandeam ca imi tine vreun pomelnic de sfaturi sa nu mai trec pe acolo...s-a prezentat,mi-a strans mana : Agent Pufu Gheorghe de la circulatie! la care i-am raspuns : Pai eu sunt pe jos,cu ce sa va ajut :)) mi-a spus apoi daca stiu ca locul prin care am trecut este un loc nepermis traversarii...i-am spus ca de 2 ani de zile trec sute de persoane zilnic si vad mereu politistii de la circulatie opriti acolo,dar niciodata nu am vazut sa se ia de cineva ca trece pe acolo,pentru ca desi poate parea prostesc,dar este un loc in care ai o vizibilitate foarte buna si te poti asigura ca treci in siguranta...in fine..nu a acceptat logica si scuzele mele...si am sfarsit cu o amenda de 85 de ron achitabila in 48 de ore,altfel se dubleaza...oricum am de gand sa o contestez pentru ca mi se pare o prostie..i-am si spus la sfarsit..Rau am ajuns in tara asta,chiar in halul asta a nesimtirii am ajuns de se dau amenzi pentru orice,ati vazut foarte bine in ce conditii am trecut,ca sigur erati geana pe mine de m-ati "racolat" imediat,ca nu era nici dracu pe strada nici in stanga nici in dreapta si ca nu am impiedicat in niciun fel buna circulatie...
Ultima modificare: Joi, 6 Februarie 2014
Raulinho, utilizator
Cel mai recent răspuns: Neagu9999 , utilizator 16:56, 12 Februarie 2018
Este adevarat ca am dat cautare pe goagal si am postat doar asa.
Este si mai adevarat ca puteati sa primiti si un avertisment avand in vedere imprejurarile.
Dar totul depinde de judecator.
Totusi, sfatul ar fi sa achitati in 2 zile lucratoare deoarece daca veti pierde veti plati amenda intreaga.
Trebuie sa platiti o taxa de 20 de lei la depunerea plangerii impotriva procesului verbal de contraventie.
Succes impotriva agentului Pufu!:)
Nu stiu daca am inteles corect situatia de pe teren. In partea stanga exista o intersectie semaforizata. In aceasta intersectie este imposibil sa nu existe marcaje pentru trecere pietoni. De la respectiva intersectie pana la locul unde va aflati nu exista nicio trecere pentru pietoni. Desi Codul rutier nu precizeaza un asemenea situatie consider ca este irational sa obligi pietonii sa parcurga 1 km in plus pentru a ajunge intr-un loc care se afla in dreptul locului in care va aflati, dar pe trotuarul celalalt. Din acest punct de vedere consider ca traversarea era permisa, bineinteles cu asigurare din partea pietonului care traverseaza. In schimb, ati relatat ca in partea dreapta se afla un colt de strada la 20 m. In aceasta situatie nu aveti nicio scuza pentru traversarea neregulamentara a strazii. Nu era mare problema sa va deplasati 20 m pentru ca sa va incadrati in reglementarile legale prin traversarea strazilor. Traversarea neregulamentara a strazilor prezinta un pericol. Legea nu este facuta pentru un caz izolat, ci pentru situatia generala. Dupa parerea mea, pentru traversarea neregulamentara a strazii de catre pietoni trebuie sanctionata cu amenda, nu cu avertisment.
ing. Ioan Ciobanu
Contestati si cereti anularea deoarece erati la coltul strazii: "in dreapta eram imediat langa intersectie la vreo 20 de metri"
Si in subsidiar daca instanta nu vrea sa retina motivul ca valid cereti transformarea amenzii in avertisment.
Bafta!
Daca ar fi fost aglomerat ca de alte dati poate nu s-ar fi luat de Dvs, dar ptr ca erati singur cuc si v-a vazut si putea sa ajunga usor la Dvs a si facut. Consecintele cunoastem, adica amenda. Eu nu cred ca vi se va schimba amenda in avertisment. Ramane de vazut. Succes.
va multumesc pentru raspuns...dar oricum am de gand sa o contest aceasta amenda pentru simplul fapt ca mi se pare ilogica,pe acolo trec zilnic sute de persoane pe am trecut eu...chiar colegii de serviciu care si ei trec zilnic pe acolo m-au indrumat sa stau jumatate de ora si sa fac poze persoanelor care trec pe acolo,sa demonstrez ca nu e vina mea ca acea portiune din gardul care separa liniile de tramvai lipseste,ba mai mult,o colega de a mea care vine cu masina la serviciu,a luat-o pe acolo cu masina,peste liniile de tramvai deci,exact prin aceeasi gaura din gard pe unde am trecut eu,si culmea au vorbit foarte politicos cu ea si i-au spus ca de aceasta data ii dau doar un avertisment,si chiar ne amuzam pe tema asta,ca eu ca pieton asigurandu-ma inainte ca nu exista niciun pericol ca sa trec,mi-am luat direct amenda iar ea cu masina doar avertisment...de vreo 10 zile tot ii vad pe acolo,si au amendat mai multe persoane care trec pe rosu la semafor,iar in timp ce scriau amenzile pentru cei pe care ii "luasera in vizor" exact prin fata lor o batrana trecea cocosata tragand dupa ea un troller exact pe acolo pe unde am trecut eu si a luat-o prin fata unui autobuz RATB,obligand autobuzul sa micsoreze viteza,fara sa se asigure,fara sa faca nimic,a trecut exact ca o curca beata,iar imediat dupa ea a trecut un tip pe la 40 de ani care la fel ca si batrana nu a avut nicio problema,desi erau 3 politisti la 10-20 de metri de ei...leagea intr-adevar,va aprob,este pentru o situatie generala si trebuie respectata,dar atata timp cat este aplicata de prosti,fara nicio logica,si cu masuri diferite de apreciere fata de cazul meu si al altora,imi cer scuze dar nu ader la aceasta lege...de cand s-a intamplat faza,va dati seama ca ducandu-ma 5 zile pe saptamana la serviciu si vazand toata lumea care trece pe acolo si nu li se intampla nimic,chiar daca trec haotic fara sa se asigure,nu ca in cazul meu,ma simt frustrat ca un tampit s-a gasit sa imi dea amenda mie ca sa isi faca baremul de amenzi,desi foarte bine putea sa imi dea un sfat sau avertisment sa nu mai trec pe acolo,pentru ca ipotetic vorbind se pot intampla accidente...in concluzie o sa o contest,m-am interesat de aveasta problema,un prieten a contestat-o desi a trecut pe rosu pe trecerea de pietoni,iar dupa 2 ani l-au sunat ca neavand martori au inchis cazul si ca au anulat amenda...raman la parerea ca legea in Romania are mult prea multe hibe,mult prea multe lucruri grave nu sunt respectate in tara asta,ca sa te apuci ca un retardat cu 4 clase ce esti sa dai amenzi pentru trecerea prin loc nepermis,atata timp cat a vazut foarte bine ca nu am incurcat circulatia,nu am pus sub nicio forma integritatea mea sau a altei persoane in pericol,eram singur cuc pe strada...cam atat,imi cer scuze daca am folosit niste termeni agresivi,dar credeti-ma ca de cand vad zilnic persoane care trec pe acolo ma apuca durerea de cap.

O sa va explic mai in detaliu faza cu intersectia,cred ca am cam exagerat cu distanta,sunt vreo 50-60 de metri pana la intersectie de la acea portiune din gard care lipseste.Acea portiune din gard am inteles ca pe vremea lui Ceausescu pe cand exista Apaca,pentru a putea intra cu camioanele pe poarta au scos niste bucati din gardul care desparte liniile de tramvai,si din cate am inteles si cand a fost schimbat gardul la fel in zona respectiva au scos portiunea aia din gard.Culmea prin portiunea aia din gard nu ai voie sa o iei nici cu masina,nici ca pieton.Am inteles de la cineva ca as putea sa contest insusi faptul ca bucata aia de gard lipseste cu buna-stire a autoritatilor,si ca e treaba celor de la administrarea drumurilor sa o acopere.Oricum am de gand sa fac mai multe poze la orare diferite,pentru a demonstra acelor incompetenti care s-au gandit sa faca pe durii cu mine ca numai pe acolo se face traversarea strazii.Deci nu este vina mea si a celorlalti pietoni ca pe acolo se poate trece usor,fara sa sari vreun gard,fara sa faci vreun mare efort,i ca toata lumea prefera sa treaca pe acolo pentru a nu ocoli peste 100 de metri aiurea tot gardul.Sunt de parere ca acesti "militieni" sunt pusi cu scopul de a face un barem de amenzi stiind ca pe acolo trec nenumarate persoane zilnic.Este ilogic sa stai acolo de 10 zile si sa "culegi" aleator persoane pentru a le amenda,pentru ca nu pe toti care trec pe acolo ii opresc.Ipotetic vorbind,daca as fi in fata unui judecator care imi analizeaza cazul,si ar spune ca nu am dreptate,l-as lua frumos de mana si l-as invita sa stam 1 ora in zona respectiva sa numaram cate persoane trec,si apoi sa imi spuna daca mai are tupeu ca nu am respectat eu legea si ca trebuie sa platesc pentru asta.E ca si cum ai prinde 100 de betivi la volan,care trec in interval de 1 ora prin acelasi loc,si ai da doar unuia,culmea celui care a mers cel mai drept:))
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
Gabriela Mihai, Avocat

Alte discuții în legătură

Trecere strada colț intersecție ilarion_tgv ilarion_tgv Bună seara, În aceasta seara, tocmai am fost santionat ca, am trecut strada prin loc nepermis, conform specificatiilor agenului de politie. În realitate ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - stabilire vinovat credobiz credobiz In data de 3 august, ma aflam la o intersectie dintre blocuri (strazi secundare). Intersectia nu era semaforizata...era doar cedeaza trecerea, nu erau treceri ... (vezi toată discuția)
Abuz in functie duta_ionut duta_ionut X-(AZI AM FOST SANCTIONAT INTR-O INTERSECTIE IN CARE PENTRU STRADA DIN CARE IESEAM NU AVEAM SEMAFOR AM FOST SANCTIONAT CU AMENDA DE 70 LEI PENTRU TRECEREA PE ... (vezi toată discuția)