avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de indemnizatia de crestere copil?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de indemnizatia de crestere copil?

buna seara! Sunt angajata cu contract de munca din 29.11.2013 cu 1/2 norma. Intentionez sa raman insarcinata (fertilizare in vitro) luna viitoare si as dori sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil in cazul in care ar reusi inseminarea? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:33, 7 Februarie 2014
Art.2 din OUG nr.111/2010:
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;

b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

Din interpretarea acestui articol reiese ca legiuitorul nu a conditionat acordarea indemnizatiei pentru CCC de durata timpului de munca (norma intreaga sau partiala). Asadar, poate beneficia de aceasta indemnizatie orice persoana care a realizat in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, venituri realizate in baza oricarui tip de c.i.m. indiferent de durata timpului de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca par-time TINA2005 TINA2005 Buna ziua!Daca am contract de munca cu 4 ore pot beneficia de imdemnizatia de crestere copil? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil manu07 manu07 Am ctr cu 4 ore, si imi depun actele pentru incasarea indemnizatia de crestere copil(mentionez ca sunt tata), as putea sa-mi schimb ctr de la 4 la 8 ore, ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere copil Liana_86 Liana_86 Voi beneficia de indemnizatie de crestere a copilului daca am 12 luni lucrate dar cu jumatate de norma, 4h, salar brut 500 lei? (vezi toată discuția)