avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor legal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor legal

Buna ziua. Intrebarea mea este legata de modul in care ma pot asigura ca tot ceea ce ne apartine, mie si sotului meu, va fi mostenit integral de copilul din prima casatorie a sotului meu, copil care are astazi in jur de 40 de ani si se ocupa cu dragoste si dedicatie de noi amandoi. Nu am avut copii si dintotdeauna am avut o relatie de exceptie cu acest copil. Eu am 60 de ani, iar sotul 70 si e timpul sa ne gandim si la "plecare". Nu avem nici parinti, nici alti urmasi in viata. Apartamentul in care locuim a fost cumparat de noi, dupa ce, in urma demolarii casei mele parintesti, am fost mutati cu chirie la bloc. Ca rude apropiate nu am decat doi verisori de gradul I, dar ma astept ca ei sa ridice pretentii in cazul decesului nostru. Avand in vedere ca relatia cu acestia a fost una de instrainare si ca ne-am bucurat si ne bucuram de toata atentia si afectiunea copilului sotului meu, mi-as dori sa aflu cum ma pot asigura ca acesta va mosteni totul, fara posibilitate de atac din partea celorlalti. Mi s-a sugerat sa fac act de vanzare-cumparare, fara clauza de intretinere, dar nu am liniste deplina, pentru ca daca am incredere infinita in fiica sotului meu, nu pot sa nu ma gandesc ca exista intotdeauna un risc in caz ca ea s-ar recasatori (e divortata in acest moment). Eu m-am gandit la o adoptie, dar nu detin nici un fel de date despre astfel de proceduri si de aceea apelez la d-voastra, pentru cea mai potrivita solutie, care sa ne puna si pe noi la adapost de orice situatie dramatica in viitor, dar si pe fiica sotului s-o asigure de mostenirea integrala, pentru ca asta imi doresc cu adevarat. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 11:53, 7 Februarie 2014
copilul sotului este singurul mostenitor legal, o donatie cred ca ar fi cea mai buna si ieftina solutie in cazul dvs., nimeni nu o sa poate interveni in dorinta dvs. Mergeti la notar, iar el va v-a indruma. Viata lunga va doresc!
daca fiica se va recasatori avand acte inainte de casatorie v- a fi singura proprietara.
Contractul de intretinere cu rezerva dreptului de abitatie este varianta cea mai potrivita, avand in vedere urmatoarele:
1. Fiica sotului este in acest moment necasatorita, bunul va fi propriu, iar daca se va casatori asta nu presupune ca bunul va deveni bun comun cu viitorul sotul (doar daca EA va alege acest fapt). "Riscul" de a se casatori nu ar trebui sa va sperie, pentru ca si ducand la extrem supozitiile, ca va divorta a 2-a oara, apartamentul nu va intra in discutie.
2. Atat dvs cat si sotul veti fi ingrijiti si veti avea siguranta locuintei tot restul vietii dvs. In situatia, ipotetica, in care apar probleme, puteti cere in instanta desfiintarea contractului.
3. Evitati pretentiile familiei dupa deces.

Orice alte variante: testamente, contract de vanzare cu clauze, donatie, sunt nesigure.
Multumesc mult pentru raspuns si pentru urare.
M-am gandit si la donatie, dar mi s-a spus de catre juristul firmei ca aceasta este atacabila, la fel ca si un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere pe tot restul vietii. Verisoara pe care o suspectez de pretentii la mostenire lucreaza in mediul juridic si presupun ca este la curent cu orice "portita" legislativa, de aceea insist cu intrebarile. Multumesc pentru timpul acordat.
Varianta unei infieri cu efecte depline este o varianta. In principiu este ireversibila. Doar ca produce efecte dupa moartea oricarui parinte, adica ati infiat-o astazi si maine moare sotul, fiica va veni la mostenire, fiind mostenitor rezervatar. Testamentul e acoperitor in situatia d-voastra, poate fi intocmit sa-si produca efectele dupa ce muriti si d-voastra si sotul. Poate fi revocat oricand, deci este un fel de ,,lesa". D-voastra, dna, nu aveti mostenitori rezervatari, deci nu vor fi persoane care sa poata ataca testamentul. Fac o paranteza. Fiica isi va mosteni oricum tatal, ,,problema" e cu d-voastra, nu-i sunteti mama, nu-i sunteti ruda, partea d-voastra trebuie sa vedeti cum o transferati in intregime fiicei sotului.. N-as marsa pe contractele de intretinere, de vanzare cu tot felul de clauze. Se poate intampla ca fiica sa se recasatoreasca si sa ajunga somera. In zilele noastre este o situatie frecventa.Si daca mai sta acasa vreo doi-trei ani, la un eventual nou divort se poate ajunge la probleme. Avocatii pot specula usor o astfel de ,,oportunitate" in numele fostului sot. Personal, in situatia particulara a d-voastra as opta pt. testament. E suficient un testament doar din partea d-voastra in favoarea fiicei sotului, pe sotul d-voastra, fiica il va mosteni oricum. Daca credeti ca veti pleca inaintea sotului, puteti face un testament in favoarea sotului. Repet, fiica isi va mosteni tatal. Va doresc ani multi si fericiti si va admir ! Cu respect,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! am un apartament proprietate personală si doresc ... 2NAEL 2NAEL Bună ziua! Am un apartament proprietate personală si doresc să mă recăsătoresc. Apartamentul vreau să rămană moștenire fiicei mele din prima ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu intretinere bianca1988 bianca1988 BUna ziua am si eu o nelamurire,parintii mei sunt divortati de 23 de ani si apartamentul in care locuiesc cu mama mea este pe numele tatalui,acesta a fost ... (vezi toată discuția)