avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren Proprietate / Interventie abuziva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren Proprietate / Interventie abuziva

Pe un teren proprietate in extravilanul orasului m/am trezit in primavara cu o suprafata de circa 200 mp ingradita cu gard de sarma si cu un put de apa pentru localitate.
Nimeni nu m/a intrebat nimic. Cand am intrebat la Primarie mi s/a raspuns ca acestea sunt cerintele Uniunii Europene.
Terenul mi/a fost reconstituit in baza Legii 1/2000 FARA SARCINI.
Intrebare > Pot solicita chirie pentru acest teren.
Cel mai recent răspuns: OANA RALUCA TÎRNOVAN , Avocat 16:32, 22 Aprilie 2009
de acord, insa terenul care a fost imprejmuit si pe care s-a construit instalatia de apa este proprietate privata . Daca primaria dorea sa efectueze o lucrare de acest gen si se impunea, ar fi trebuit mai intai sa declare utilitatea publica.
Exproprierea de imobile, in tot sau in parte, se poate face numai pentru cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si prealabila despagubire, prin hotarire judecatoreasca.

ART. 2
Pot fi expropriate bunurile imobile proprietatea persoanelor fizice sau persoanelor juridice cu sau fara scop lucrativ, precum si cele aflate in proprietatea privata a comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor.

ART. 3
Instantele judecatoresti competente vor putea hotari exproprierea numai dupa ce utilitatea publica s-a declarat potrivit prezentei legi.

ART. 4
Cei interesati pot conveni atit asupra modalitatii de transfer al dreptului de proprietate, cit si asupra cuantumului si naturii despagubirii, cu respectarea dispozitiilor legale privind conditiile de fond, de forma si de publicitate, fara a se declansa procedura de expropriere prevazuta in prezenta lege.
In cazul in care acordul de vointa al partilor priveste numai modalitatea de transfer al dreptului de proprietate, dar nu si cuantumul sau natura despagubirii, instantele judecatoresti vor lua act de intelegerea partilor si vor stabili numai cuantumul sau natura despagubirii, potrivit cap. IV din prezenta legi



ART. 5
Utilitatea publica se declara pentru lucrari de interes national sau de interes local.

ART. 6
Sunt de utilitate publica lucrarile privind: prospectiunile si explorarile geologice; extractia si prelucrarea substantelor minerale utile; instalatii pentru producerea energiei electrice; caile de comunicatii, deschiderea, alinierea si largirea strazilor; sistemele de alimentare cu energie electrica, telecomunicatii, gaze, termoficare, apa, canalizare; instalatii pentru protectia mediului; indiguiri si regularizari de riuri, lacuri de acumulare pentru surse de apa si atenuarea viiturilor; derivatii de debite pentru alimentari cu apa si pentru devierea viiturilor; statii hidrometeorologice, seismice si sisteme de avertizare si prevenire a fenomenelor naturale periculoase si de alarmare a populatiei, sisteme de irigatii si desecari;
lucrari de combatere a eroziunii de adincime; cladirile si terenurile necesare constructiilor de locuinte sociale si altor obiective sociale de invatamint, sanatate, cultura, sport, protectie si asistenta sociala, precum si de administratie publica si pentru autoritatile judecatoresti; salvarea, protejarea si punerea in valoare a monumentelor, ansamblurilor si siturilor istorice, precum si a parcurilor nationale, rezervatiilor naturale si a monumentelor naturii; prevenirea si inlaturarea urmarilor dezastrelor naturale - cutremure, inundatii, alunecari de terenuri; apararea tarii, ordinea publica si siguranta nationala.

ART. 7
Utilitatea publica se declara de catre Guvern pentru lucrarile de interes national si de catre consiliile judetene si Consiliul Local al Municipiului Bucuresti pentru lucrarile de interes local.
Pentru lucrarile de interes local care se desfasoara pe teritoriul mai multor judete, utilitatea publica este declarata de o comisie compusa din presedintii consiliilor judetene respective. In caz de dezacord, utilitatea publica in cauza poate fi declarata de catre Guvern.
Pentru orice ale lucrari decit cele prevazute la art. 6, utilitatea publica se declara, pentru fiecare caz in parte, prin lege.
Tot prin lege se poate declara utilitatea publica in situatii exceptionale, in cazul in care - indiferent de natura lucrarilor - sunt supuse exproprierii lacasuri de cult, monumente, ansambluri si situri istorice, cimitire, alte asezaminte de valoare nationala deosebita ori localitati urbane sau rurale in intregime.

ART. 8
Declararea utilitatii publice se face numai dupa efectuarea unei cercetari prealabile si conditionat de inscrierea lucrarii in planurile urbanistice si de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localitati sau zone unde se intentioneaza executarea ei.

ART. 9
Cercetarea prealabila pentru lucrarile de interes national se face de catre comisii numite de Guvern, iar pentru lucrarile de interes local de catre comisii numite de delegatia permanenta a consiliului judetean sau de primarul general al municipiului Bucuresti.
Comisiile numite de Guvern, pentru lucrarile de interes national, vor fi alcatuite din: reprezentantul administratiei publice centrale care coordoneaza domeniul de activitate pentru care se realizeaza lucrarea de utilitate publica, reprezentantul Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, reprezentantul Ministerului Finantelor, presedintele consiliului judetean si sefii compartimentelor de resort, precum si primarii localitatilor pe raza carora se desfasoara lucrarea de utilitate publica.
Comisiile pentru lucrarile de interes local vor fi alcatuite din reprezentantul consiliului judetean sau al Consiliului Local al Municipiului Bucuresti, precum si din reprezentantii consiliilor locale interesate.
Procedura de lucru a comisiilor pentru efectuarea cercetarii prealabile se stabileste prin regulament aprobat de Guvern.

ART. 10
Cercetarea prealabila va stabili daca exista elemente care sa justifice interesul national sau local, avantajele economico-sociale, ecologice sau de orice alta natura care sustin necesitatea lucrarilor si nu pot fi realizate pe alte cai decit prin expropriere, precum si incadrarea in planurile de urbanism si de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii.
Rezultatul cercetarii prealabile va fi consemnat intr-un proces-verbal ce se va inainta Guvernului sau, dupa caz, consiliului judetean, respectiv Consiliului Local al Municipiului Bucuresti.

ART. 11
Actul de declarare a utilitatii publice de interes national se aduce la cunostinta publica prin afisare la sediul consiliului local in a carui raza este situat imobilul si prin publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, iar actul de declarare a utilitatii publice de interes local se afiseaza la sediul consiliului local in a carui raza este situat imobilul si se publica in presa loca
comisia aceea care a restituit in baza legii 1/2000 nu este in cadrul primariei? pai cum nu stia primaria al cui este. pentru respectivul teren tind sa cred ca se platesc taxele si impozitele aferente, care sunt taxe locale. deci cum sa nu stie primaria al cui este. ah, ca nu stie stanga ce face dreapta in primarie, asta-i alta gasca in alta traista - si se numeste neglijenta in serviciu - ce consecinte are scrie la lege.
cauza de utilitate publica se declara in avans si prin proceduri precise. primaria trebuia cel putin sa stie ca nu-i terenul ei!!!
nu scrie nicaieri ca pentru o cauza de utilitate publica - adica un put / o fantana, trebuie expropriat cineva. e pur si simplu imbecilism institutionalizat.
deci, eu nu as accepta sa mi se dea 200m in alta parte - ce dracu' faci cu 200m? eu as spune asa: eu platesc redeventa la apa catre apele romane si va vand voua apa pentru bobor. pentru faptul ca ati pus instalatia pe terenul meu va cer chirie si pentru faptul ca pompati apa negociem un tarif suficient sa-mi acopere redeventa si taxele ce urmeaza sa le platesc din aceasta "afacere". instaltiile sunt ale voastre si trebuie sa vi le intretineti si pe durata existentei acestei instalatii aveti un drept de servitute pentru reparatii si intretinere a instalatiei.
trebuie sa recunosc ca in aceasta propunere mai sunt de studiat aspectele fiscale, dar cred ca se pot face niste banuti FARA BATAIE DE CAP!!!! nu vor stimabilii, pai fiind constructori de rea credinta sa-si ia instalatia in spinare si s-o mute unde or stii ei mai bine.
Primaria ar fi tb. intai sa exproprieze terenul pt. a face acea instalatie de apa si a-l imprejmui.Or,atâta timp cat nu a fost expropriat,nu a fost respectata procedura impusa de expropriere acel teren este proprietatea d-voastra,asa incat puteti da in judecata Primăria pt. revendicare si ridicare constructii, urmand a cere si despagubirile aferente suferite din cauza lipsei se folosinta a terenului.
Insa, ar trebui sa vorbiti cu un avocat care sa studieze putin actele prin care ati dobandit terenul, sa nu fie trecuta vreo clauză care sa permita acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz de expropriere! goldfish goldfish unchiul meu, detine niste terenuri in apropiere de Cluj unde se va face o autostrada. din 2006, unchiul cand a vrut sa instraineze o parte din terenuri, i s-a ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere ... Mirela Ligia Mirela Ligia Care este modalitatea juridica (pasii de urmat) in caz de expropriere a unui singur apartament (din 5) dintr-o singura constructie ( ni se spune ca suntem un ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)