avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

deci acum 4 ani de zile am lucrat pentru o firma de constructie a podurilor pe autostrada ,unde am suferit un accident de munca dupa care am ramas orb de un ochi.okelari de protectie nu aveam deoarece maistrul nu a dat in dotare.dupa accident a zis ca ochelari erau,dar in magazie...am suferit doua interventi medicale la ochiul accidentat doctorul mia zis ca voi putea vedea ca inainte daca fac o operatie de schimbare a cristalinului.dupa 5 6 luni am plecat de la firma pentru motive personale ...am plecat in afara pentru a lucra si a face rost de bani care erau nevoie pentru operatie.acum doi ani insa am fost la spital pentru a face operatia unde medicul ia zis ca nu mai e nimic de facut pentru ochi pentru ca am retina dezlipita .deci in concluzie am ramas orb de un oki.intrebarea mea este pot cere daune sau despagubiri firmei?




Cel mai recent răspuns: balaceanustefan , utilizator 12:04, 31 Mai 2014
ce este de facut?ajutati-ma va rog
La data producerii evenimentului, acesta trebuia cercetat ca accident de munca de catre o comisie numita prin decizia scrisa a angajatorului.
In PV de cercetare a AM trebuiau stabilite responsabilitati, printre acestea figurand si nepurtarea ochelarilor de protectie de catre dvs., responsabilitatea revenind angajatorului deoarece pe fisa dvs. de inventar nu figurau ochelari de protectie (dupa spusele dvs. erau in magazie). PV de cercetare trebuia avizat de catre ITM.
Operatia de schimbare a cristalinului putea fi eficienta doar intr-un interval scurt de timp de la producerea evenimentului (doctorul va putea indica aceasta perioada propice).
Pentru perioada de spitalizare si refacere medicala, costurile trebuiau suportate de catre firma din Cota de asigurari pentru AM si BP cu care contribuie la contul unic national. In mod normal, in acea perioada de timp, firma trebuia sa suporte si costurile operatiei de inlocuire a cristalinului.
Daca responsabilitatea pentru producerea evenimentului a fost stabilita in sarcina angajatorului, pe langa costurile operatiei de inlocuire cristalin, firma putea sa va ofere ajutoare materiale si/ sau banesti (conform prevederilor din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma), respectiv daune morale stabilite prin acordul partilor.
Aceste daune puteau fi obtinute prin deschiderea unei actiuni in instanta civila.
Puteti deschide actiune in instanta civila impotriva firmei (daca responsabilitatea dotarii cu ochelari de protectie a fost retinuta in sarcina angajatorului) si in prezent, pentru a cere daune materiale si daune morale, dar nu sunt sigur ca dupa cca. 4 ani de la producerea evenimentului, actiunea dvs. va fi admisa. Va trebui sa anexati copie dupa PV de cercetare a AM.
La data producerii/ cercetarii AM, daca responsabilitatile nu erau stabilite corect, atunci dvs. aveati posibilitatea contestarii PV de cercetare, la ITM.
Este posibil sa fi existat o intelegere verbala/ scrisa incheiata intre dvs. si angajator in privinta urmarilor AM, a activitatilor care urmau a fi intreprinse.
Au trimis un inspector de la ITM pentru a-mi lua declaratie nu mai imi aduc bine aminte ceea ce am scris in declaratie dar oricum acest insp mia sugerat sa scriu ceva in defavoarea mea pentru a nu pierde locul de munca.Dupa toate astea nu stiu ce sa mai intamplat cu acel dosar,nu mi-au trimis nici macar finalizarea anchetei.Firma a acoperit doar costurile de spitalizare.am fost operat de doua ori si costurile lani am trait cu speranta dar se pare ca m-am inselat.e-am suportat eu din bani care mi dadea pe medical si de la parinti mei care au trebuit sa-si vanda pamantu pentru a ma ajuta.m-am decis acum sa fac acest demers pentru ca am descoperit ca eu nu o sa mai pot vedea toata viata cu acest oki si sunt tanar am 25 de ani
Inspectorul de care vorbiti era probabil un membru al comisiei de cercetare a AM, angajat al firmei. Un inspector din partea Inspectoratului teritorial de munca nu avea motiv sa va ia vreo declaratie.
Solicitati firmei, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, un exemplar din PV de cercetare a AM.
In conditiile in care ati acceptat sa scrieti in declaratie aspecte nefavorabile dvs. (ati scris ca ati fost dotat de catre angajator cu ochelari de protectie si nu i-ati purtat ?!) este greu de crezut ca este mentionat altcineva raspunzator, in afara de dvs.
Firma are obligatia legala sa va dea un exemplar din PV de cercetare AM conform prevederilor din Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate cu HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.132 (1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se intocmeste in mai multe exemplare, dupa cum urmeaza:
a) in cazul accidentului de munca urmat de incapacitate temporara de munca, pentru angajatorul care inregistreaza accidentul, inspectoratul teritorial de munca care a avizat dosarul, asigurator si victime;
am cerut deja acest proces verbal.acum trebuie sa astept sa ajunga pv si in baza acestuia ce e de facut?cum trebuie sa procedez in continuare si cat ma costa un avocat pentru a merge inainte?

Alte discuții în legătură

Accident de munca, raspunderea angajatorului aecrymm aecrymm Mama mea a alunecat la locul de munca dupa ce femeia de serviciu a spalat pe jos si nu a pus triunghiul cu \\"podea umeda\\" martori au fost cel putin 20 de ... (vezi toată discuția)
Accident de munca badram badram Buna ziua. Ma puteti ajuta si pe mine. Acum cateva zile tatal meu a avut un accident la locul de munca. Lucreaza la o spalatorie/vopsitorie, in timp ce ... (vezi toată discuția)
Accident rutier(accident de munca) IIULIU IIULIU Buna Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am in situatia urmatoare:ma intorceam cu masina(eram pasager) spre casa dintr-o alta localitate unde am fost intr-o ... (vezi toată discuția)