avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de functionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de functionare

Buna seara,sunt in urmatoarea situatie:sunt administrator si am si calitatea de anjajat la aceeasi societate ,detin un spatiu comercial a carui program de functionare depaseste 8 ore ,eu fiind singura persoana care presteaza activitatea comerciala in spatiu respectiv,pot presta o activitate ce depaseste 8 ore lucratoare,daca nu ce pot face?pot fi amendata de ITM?Va multumesc,astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:05, 9 Februarie 2014
1. Puteti presta o activitate mai mare de 8 ore/zi in calitate de salariat. In acest caz, este vorba despre munca suplimentara. Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară.

2. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

3. Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Astfel, in pontaj trebuie sa se evidentieze faptul ca prestati ore suplimentare.


4. art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Orele de munca prestate garnita georgiana garnita georgiana buna ziua, am si eu o nelamurire legata de orele de munca ,am un contract de munca semnat cu 8 ore pe zi ,dar muncesc 14 ore pe zi iar in ziua urmatoare sunt ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare georgevintila georgevintila Buna ziua.Muncesc ca sofer la o gradinita particulara,si in contractul individual de munca,programul este de 8 ore,dar real este de 12/13 ore.cum il pot ... (vezi toată discuția)
Program de lucru angajați . silviutacu silviutacu Personalul unei secții de producție este ținut la lucru în medie 11-13 ore/zi . Sunt plătiți pentru 8 ore/zi . Este legal acest lucru ? Întreb pentru un ... (vezi toată discuția)