Buna seara,sunt in urmatoarea situatie:sunt administrator si am si calitatea de anjajat la aceeasi societate ,detin un spatiu comercial a carui program de functionare depaseste 8 ore ,eu fiind singura persoana care presteaza activitatea comerciala in spatiu respectiv,pot presta o activitate ce depaseste 8 ore lucratoare,daca nu ce pot face?pot fi amendata de ITM?Va multumesc,astept raspuns.
1. Puteti presta o activitate mai mare de 8 ore/zi in calitate de salariat. In acest caz, este vorba despre munca suplimentara. Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal este considerată muncă suplimentară.
2. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
3. Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Astfel, in pontaj trebuie sa se evidentieze faptul ca prestati ore suplimentare.
4. art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.