avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detentia pe viata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detentia pe viata

aduce vre-o schimbare noul cod la detentia pe viata? HG 836/2013 schimba ceva?
Cel mai recent răspuns: krizatu , utilizator 01:26, 13 Februarie 2014
ART. 56 NOul Cod penal:
Regimul detenţiunii pe viaţă
Detenţiunea pe viaţă constă în privarea de libertate pe durată nedeterminată şi se execută potrivit legii privind executarea pedepselor.

ART. 57 NCP
Neaplicarea detenţiunii pe viaţă
Dacă la data pronunţării hotărârii de condamnare inculpatul a împlinit vârsta de 65 de ani, în locul detenţiunii pe viaţă i se aplică pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe durata ei maximă.

ART. 58NCP
Înlocuirea detenţiunii pe viaţă
În cazul în care cel condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă a împlinit vârsta de 65 de ani în timpul executării pedepsei, pedeapsa detenţiunii pe viaţă poate fi înlocuită cu pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi pedeapsa interzicerii exercitării unor drepturi pe durata ei maximă, dacă a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei, a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească, şi a făcut progrese constante şi evidente în vederea reintegrării sociale.

ART. 59NCP
Calculul pedepsei în cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detenţiunii pe viaţă
În cazul comutării sau înlocuirii pedepsei detenţiunii pe viaţă cu pedeapsa închisorii, perioada de detenţiune executată se consideră ca parte executată din pedeapsa închisorii.

se pare ca este nefavorabil noul cod penal celor condamnati la detentiune pe viata.
ce aduce nou HG836/2013 in cazul detentiei pe viata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redozari pedepse dupa noul cod penal sleepy sleepy Buna seara! As dori sa stiu modul de executarea al pedepselor dupa noul Cod Penal... multumesc (vezi toată discuția)
Liberarea condiționatã, în cazul detențiunii pe viațã. avadi avadi Nelămurirea mea este de ce codul penal prevede in art.55¹ alin(2) posibilitatea liberării condiționate a condamnatului trecut de 60 de ani, după ... (vezi toată discuția)
Reabilitare elena_costasche elena_costasche daca o persoana cu cazier doreste reincadrare in munca ise cere reabilitare. ce trebuie facut in acest caz si cum se procedeaza? o zi buna. (vezi toată discuția)