avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare concedii medicale pfa
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare concedii medicale pfa

Am platit o contributie in baza OUG 158/2005 la un venit estimat X lei.
In 2012 de exemplu am avut concediu continuu 8 luni (legal, neoplazie).
Acum, dupa decizia definitiva pe venitul din 2012 s-a recalculat valoarea indemnizatiei de boala si trebuie sa restitui o suma Y egala cu cca 90% din indemnizatia platita initial.
Venitul initial estimat prin decizai ANAF bu a fost realizat tocmai din cauza obiectului asigurarii, respectiv incapacitatea temporara de munca.
Cat este de legala restituirea sumei incasate "necuvenit" catre casa judeteana de sanatate?
Asigurarile de sanatate nu se suspun legislatiei privind asigurarile din RO?
Pentru ca este absurd sa restitui banii incasati pentru riscul asigurat la o anumita valoare si apoi din motive neimputabile asiguratului (mai mult, din motive create tocmai de obiectul/riscul asigurat) sa restitui un anumit procent din suma platita pentru producerea riscului.
Cel mai recent răspuns: Eugenor , utilizator 09:21, 18 Februarie 2014
Exista posibilitatea contestarii "deciziei de recuperare" ?. Mai ales daca am dubii asupra corectitudinii estimarilor din recalculare indemnizatie ?
Ori a obtinerii unei derogari de la aplicarea normativului in vigoare (OUG 158/2005) avand in vedere ca venitul nu a fost realizat tocmai din cauza producerii reiscului asigurat ?
Am inteles. Nu "exista " explicatii. Nici nu asteptam la o astfel de reglemetare care pedepseste bolnavul ASIGURAT pentru ca, ce sa vezi, s-a imbolnavit grav si a facut un tratament dur timp de vreo 8 luni (cancer se numeste boala) si nu a mai realizat venitul asigurat initial (chiar si estimativ - la pensii iti asiguri un venit pe care nu mai trebuie sa il dovedesti cu harti de la fisc).
Cei de la FNUASS iau in calcul veniturile din deciziile de impunere pe care le aduceti de la ANAF. Spuneti ca 8 luni in 2012 ati fost in concediu medical asta inseamna ca 4 luni de zile ati realizat venituri. Cum v-au fost calculate acele venituri de catre ANAF? Total venit realizat pe 2012/ / 4 luni sau venit realizat pe 2012/12. ? Daca este o eroare la cum v-au calculat cei de la ANAF veniturile puteti sa rezolvati problema. Multa Sanatate!
S-a calculat corect din punct de veder matematic pina la un punct, respectiv matematric: venit realizat in 2012/4. Sunt insa greseli la numarul de zile lucratoare folosit in recalcularea indemnizatiei (functionarul a luat in calcul zilele de concediu medical din prima luna de stagiu utilizata si, firesc, a obtinut o indemnizatie mai mica).

Poate m-am exprimat gresit. Problem este ca venitul estimat nu a mai fost realizat tocmai din cauza bolii asigurate prin casa de "asigurari" de sanatate. Este atat de absurd sa ceri returnarea unei parti din asigurare pentru ca s-a infaptuit obiectul asigurarii.

Apoi, termenul de suma "necuvenita" folosita cred ca se refera la venitul obtinut fraudulos in cazul asigurarilor. In cazul acesta s-a platit la zi contributia inca din 2006. Nu e nimic fraudulos. Stiu ca in OUG 158/2005 si alte hot., specifica modul de calcul folosind deciziile ANAF. Eu la acest aspect m-am referit: absurditatea (sau poate ticalosia) actelor normative existente si poate, de ce nu, interpretarea inumana, mecanic a legilor (ce o mai fi cu spiritul legii despre care se mai vorbeste din cand in cand, de derogarile de la articolele de lege anormale sau incomplete, ...?)

Multumesc pentru interventie. Ramane sa .... asa cuum am spus, trecem in marginea societatii si sa disparem in liniste, fara a mai deranja "bugetul". Tot aici scriam candva ca orice pfa cu dizabilitati (in acest caz din cauza operatiei de neoplazie) plateste impozit pe venit ca si cum ar fi perfect sanatoasa, in timp ce salariatii nu o fac (si ma gandesc acum la un distins om care are un venit salarial de cateva zeci de mi de lei bugetar fiind si pentru ca are certificat de handicap acest venit este intact). Raspunsul institutiilor a fost: vom discuta (asts a fost acum cca un an).
Gazarea cred ca ar fi mai umana.
Melania_14, multumesc inca o data pentru interventie si raspuns. Desi, de fapt nu poate exista un raspuns la ce se intampla in acest caz.
melania_14: scuze pentru "tonul" poastarii mele. Sunt revoltat. M-am uitat din nou peste calculele casei de de asigurari de sanatate (mi-e greu sa mai folosesc termenul de asigurari de sanatate pentru ca din nici un punct de vedere nu putem vorbi de asigurari si mai ales de sanatate daca ma gandesc la cazul meu). S-a folsosit decizia finala ANAF pentru 4 luni. Totusi cand am platit contributia mi s-a spus ca si contributia si indemnizatia de boala sunt plafonate la salariul minim brut pe economie (in referatul lor se considera salariul minim in 2012 de 700 lei desi CAS s-a platit pentru 741 lei/luna).
Venitul pe cele 4 luni din 2012 a fost cca 1/2 din cel minim. Recalcularea indemnizatiei s-a facut la acest venit si nu la salariul minim ca plafon utilizat pentru calculul contributiei, asa cum cred ca ar fi firesc si legal. Totusi nici un act normativ nu reglemteaza o asemenea situatie. Cum de altfel nu reglemeteaza nici relatia asigurat-asigurator de sanatate in caz de producere a rscului asigurat (boala). Mai ales pentru boli care nu-ti mai permit sa lucrezi o lunga perioada de timp.
Dar asta e. Ne uitam prostiti la TV-uri cum nu se mai vorbeste de milioane de lei ci de milioane de euro. Fraude la bugetele de stat. Si apoi se apleaca cu inversunare si , am senzatia ca e un fel de ura, la cateva sute de lei ale unui bolnav grav pe care, sic, le-a incasata "necuvenit" ..... in rest sa auzim numai de bine.
Multumesc tuturor, inclusiv celor care au citit aceste randuri. Pentru ca inseamna ceva atunci cand mai multi oamnei cunosc mai multe realitati.