Am platit o contributie in baza OUG 158/2005 la un venit estimat X lei.
In 2012 de exemplu am avut concediu continuu 8 luni (legal, neoplazie).
Acum, dupa decizia definitiva pe venitul din 2012 s-a recalculat valoarea indemnizatiei de boala si trebuie sa restitui o suma Y egala cu cca 90% din indemnizatia platita initial.
Venitul initial estimat prin decizai ANAF bu a fost realizat tocmai din cauza obiectului asigurarii, respectiv incapacitatea temporara de munca.
Cat este de legala restituirea sumei incasate "necuvenit" catre casa judeteana de sanatate?
Asigurarile de sanatate nu se suspun legislatiei privind asigurarile din RO?
Pentru ca este absurd sa restitui banii incasati pentru riscul asigurat la o anumita valoare si apoi din motive neimputabile asiguratului (mai mult, din motive create tocmai de obiectul/riscul asigurat) sa restitui un anumit procent din suma platita pentru producerea riscului.
Am uitat: in decizia de recuperare (mai lipseste recuperatorul) nu se specifica nici termenul in care trebuie platita "suma necuvenita" si nici modul, locul si termenul de contestare. Ca doar nu o sa fac o contestatie tot catre cel care a emis decizia !
Undeva am citit ca recuperarea se face in perioada de prescriptie de 3 ani.
Am mai citit ca doar sumele incasate necuvenit (prin definitia lor aceste sume sunt cele care s-au incasata ilegal, fara stagiu de cotizare satisfacut) se recupereaza prin decizie.
Diferentele aparute datorita unui venit realizat mai mic decat cel estimat se compenseaza.
Care este adevarul , totusi?
Sau e nevoie de instantele de judecata ?
Poate fi atacata OUG 158/2005 in instanta pentru lipsurile de care dispune? Daca da cred ca o fac. Pentru altii care sunt sau vor fi in situatii similare.
Pentru ca in cazul meu nu stiu daca voi reusi. Timpul.
Multumesc.