avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitati renuntare clauza uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitati renuntare clauza uzufruct viager

este posibil ca proprietarul unui apartament pe care doresc sa il achizitionez, sa renunte la uzufructul viager si in alta modalitate decat prin declaratia la notariat? Mi-a comunicat faptul ca a vorbit cu un notar si acesta i-ar fi spus ca se poate renunta la acest uzufruct atat prin declaratie notariala cat si prin stipularea la semnarea contractului de vanzare cumparare a unei clauze prin care beneficiarul uzufructului declara ca renunta la acest drept. Este posibil acest lucru?
va multumesc

Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:39, 9 Februarie 2014
Buna ziua,
Daca dumneavoastra cumparati un apartament care are si o clauza de uzufruct viager, uzufructarul (cel in favoarea caruia este inscrisa clauza) va trebui sa fie prezent la notar deci va semna ca o pastreaza sau renunta.
Buna ziua, multumesc de raspuns.
Deci este posibil sa renunte la semnarea contractului. Stiti cumva daca acest artificiu va implica si niste costuri suplimentare?
Declaratia de renuntare costa suplimentar, includerea declaratiei in contract e mai ieftina.
Totusi, nu am inteles: ba proprietarul sa renunte la clauza (presupun ca nu e asa, caci e incorect), ba beneficiarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)
Act vanz-cump. unde mama sa fie nud proprietar, iar eu sa fiu uzufructuar viager marian00 marian00 Mama doreste sa-mi cumpere un apartament, dar vrea sa se asigure ca nu cumva sa il vand fara acordul ei. Nelamurirea este daca poate sa cumpere apartamentul de ... (vezi toată discuția)