avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... INM 2015...ADMITERE!!!
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

INM 2015...ADMITERE!!!

Desi poate unii or sa spuna ca este prea devreme,eu cred ca timpul ramas pana la admiterea din 2015 este suficient sa punem impreuna bazele unui examen reusit si sa reusim sa fim admisi...nu cred in vorba "a doua oara va fi cu noroc",vreau si pot sa reusesc din prima desi stiu ca va fi un drum lung!!!
Sunt studenta in anul 3,i-mi doresc enorm o cariera in magistratura,daca mai sunt persoane care vor sa dea admiterea la inm in 2015 le invit aici sa dezbatem impreuna,sa ne ajutam reciproc si sa invatam!!!
Orice informatie venita din partea voastra va ajuta enorm!!!
Haideti sa punem burta pe carte!!!
Ultima modificare: Duminică, 9 Februarie 2014
madalinaflo, utilizator
decesul persoanei condamnate printr-o hotarare definitiva ,la o pedeapsa cu amenda penala

a.nu impiedica executarea pedepsei respective din patrimoniul ramas de pe urma defunctului
b.impiedica executarea amenzii respective
c.are ca efect executarea amenzii impotriva succesorilor care au acceptat mostenirea
iuli_c a scris:

_Fleur_ a scris:

Editez, doar b.

,,in literatura de specialitate cutuma este definită ca fiind respectareauniformă,constantă şi generală a anumitor norme nescrise într -un anumit mediu social sau teritorial,cu convingerea obligativităţii ei juridice. Prin urmare, cutuma se ca acterizează prin două elemente: pe de o parte un element material, constând într-o suită de fapte repetate, durabilă şi clară iar pe de altă parte un element juridic, reprezentat de certitudinea caracterului obligatoriu al regulii.Domeniile predilecte în care cutuma poate interveni cu valoare de izvor de drept
penal vizează sfera cauzelor care fac ca fapta să nu fie infracţiune, şi respective interpretarea legii penale. În primul caz cutuma joacă rolul unui izvor direct de drept penal pe când încea de-a doua ipoteză suntem în prezenţa unui izvor indirect (mediat).
Aşa cum s-a subliniat în doctrină, raţiunea care stă la baza principiului legalităţii incriminării şi pedepsei este dată de necesitatea asigurării securităţii juridice a cetăţeanului
în faţa eventualelor abuzuri ale organelor judiciare penale. Or, acest imperativ nu se mai impune cu aceeaşi forţă atunci când măsura care ar contraveni acestui principiu ar opera în
favoarea persoanei, aşa cum se întâmplă în cazul cauzelor care fac ca fapta
sa nu fie infracţiune.Aşa se face că, în mod conştient sau nu, în practică se
recunoaşte nu de puţine ori cutumei rolul de cauză care face ca fapta sa nu fieinfracţiune. Spre exemplu, sunt pe acest temei acceptate o serie de practici impusede diferite religii, practici care aduc atingere integrităţii corporale a persoanei şi care s-ar încadra ca infracţiuni de violenţă, aşa cum se întâmplă în cazulcircumciziei. Tot astfel, deşi perforarea lobului urechii fetiţelor pentru apermite purtarea unor podoabe este fără îndoială un act cauzator de suferinţe fizice(art.180C.pen.), fapta nu atrage răspunderea penală, fiind un procedeu generalacceptat.
Pe aceeaşi bază se consideră că scapă de sub incidenţa legii penaleviolenţele uşoare ex
ercitate de părinţi asupra copiilor lor minori, fiind generalacceptat dreptul părinţilor de a recurge la asemenea mijloace în procesul deeducare a minorului. Cel de-al doilea aspect al intervenţiei cutumei în sferadreptului penal se leagă derolul acesteia în interpretarea legii penale. Aşa seîntâmplă, de pildă, atunci când determinarea conţinutului unor concepte utilizate de
legiuitorul penal se face prin raportare la anumite practici sociale. Noţiuni ca„bunele moravuri” (art.321 C.pen.), „sentiment comun de pudoare” „caracterulobscen” al unui act sau material (art.202, 325 C.pen.) au un conţinut variabil întimp şi spaţiu, astfel că delimitarea acestui conţinut nu se poate face decât în considerarea concepţiilor şi practicilor sociale curente la un moment dat. Nu de puţine ori un act care cu 50 de ani în urmă putea trece drept obscen – spre exemplu, apariţia fotografiei unei femei sumar îmbrăcate pe cutiile de chibrituri –
apare astăzi ca o practică,dacă nu firească, cel puţin tolerată. În fine, cut uma poate ajunge să joace un rol în interpretarea normei penale atuncicând aceasta din urmă face trimiteri la norme aparţinând altor ramuri de drept, în care cutuma apare ca izvor de drept, aşa cum se întâmplă
în cazuldreptului civil sau comercial.Exemplu:normele penale utilizează adeseori noţiuni aparţinând dreptului civil,cum ar fi„posesie”, „detenţie”, „titlu”, „bun al altuia” etc. Cum potrivit art.980 C.civ.,„dispoziţiile îndoioase se interpretează după obiceiul locului unde s
-a încheiatcontractul”, o eventual neclaritate a clauzelor contractuale cu privire la momentul în care cumpărătorul poate să preia bunul se va interpreta făcând apel la cutumă. Şiîn funcţie de soluţia dictată de cutuma civilă judecătorul penal va putea stabili dacă inculpatul avea sau nu dreptul să preia bunul cumpărat şi dacă, procedând astfel, acomis sau nu o infracţiune de furt (art.208 alin.1 şi 3 C.pen).,,

am preluat de pe net,e pe vechiul cod dar ramane actual.....

in dreptul penal,cutuma

a.nu poate constitui niciodata izvor de drept
b.poate fi luata in considerare la interpretarea legii penale
c.poate interveni ca izvor de drept penal in sfera cauzelor justificative

barem bc

Wow...sa fiu sincera m-am dus direct la barem, o sa citesc acasa explicatia ta / postata de.../ detaliata.
Ms.
Sincer, alesesem intai c, am zis ca poate e si b...apoi m-am sucit...
In fine.
La ultima nu stiu ce sa zic, ma mai gandesc pe drum pana acasa.
Sunt la job acu...
fac parte din categoria legilor cu aplicare retroactiva

a.legile care modifica regimul de executare a pedepselor ,condamnatul executand pedeapsa potrivit legii noi,daca acestea nu agraveaza situatia
b.legile de dezincriminare
c.legile interpretative ,indiferent daca sunt sau nu mai favorabile inculpatului
nu este posibila analogia in dreptul penal

a.atunci cand legiuitorul a omis cu intentie sa reglementeze situatia respectiva
b.atunci cand se agraveaza situatia unei parti
c.atunci cand legiuitorul a omis sa reglementeze situatia respectiva ,indiferent de motivul acestei omisiuni
in cazul in care mama aflata intr-o stare de tulburare psihica isi ucide copilul nou-nascut in primele 24 de ore dupa nastere

a.infr de ucidere a nou-nascutului se retine in concurs ideal cu violenta in familie
b.infr de ucidere a nou-nascutului nu se poate retine in concurs ideal cu infr de omor simplu
c.infr de ucidere a nou-nascutului se poate retine in concurs ideal cu infr de omor calificat prin cruzimi

Alte discuții în legătură

Admitere inm 2016 Deacon Deacon Va salut. Asa cum s-a obisnuit si in anii anteriori, consider ca este necesara deschiderea acestui topic pentru a veni in intampinarea tuturor celor care se ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)