avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de un raspuns urgent - divort cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de un raspuns urgent - divort cu minori

buna seara.va rog ajutatima cu un sfat. sotul meu vrea sa divorteze de mine pe motiv ca nu mai ma suporta.avem doi copii unu de4ani si unu de 2ani.cand mia zis ca divorteaza neam certat si a plecat de acasa in chirie la o saptamana am plecat si eu la parintii mei. am sperat ca se va intoarce la noi dar vad ca nici o sansa.am vrut sa revin acasa dar nu ma lasa.acum vrea divort dar prin notar. zice ca imi lasa copii mie si ca el vrea un program de vizita pt copii.sincer imi este frica sai las ca nu mii va mai da inapoi.tin sa mentionez k are un prieten avocat si imi e frica,ca il va invata sa mii ia si dupai sa nu mii mai dea inapoi si sa plang pe la usa lui.nu stiu ce incredere sa am in notar.se poate divorta la notar si copii sami ramana mie sai faca program de vizita?sa fie obligat sai aduc la mine?va rog sfatuitima ce sa fac.va rog din toata inima.nu stiu cum sa procedez
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:37, 10 Februarie 2014
Am citit comentariile si felicit abodarea doamnei notar. Intradevar actul notarial autentificat si hotararea judecatoreasca in ceea ce priveste CUSTODIA COMUNA, desi de natura diferita, au aceeasi valoare juridica, si produc aceleasi efecte juridice pentru partile contractante - parinti - cu privire la obligatiile fiecaruia pentru copiii, obligatii care daca nu se executa benevol pot fi puse in executare silita prin alte organe ale legii, si care din nou daca nu se executa pot intra in regim penal - abandon de familie, ori alta forma prevazuta in codul penal si nu numai.

Ceea ce cere doamna prin intrebarile puse este o garantie ca nu va fi lipsita de copii.

Doamna, nimeni pe lumea asta nu va va putea lua drepturile asupra copiilor, iar sintagma "sa imi ia copiii"nu este potrivita, deoarece copiii nu sunt un bun proprietatea dvs ori a tatalui. Dumneavoastra si tatal doar ii aveti in grija si datoria dvs de parinti este de a-i creste si educa. De ce va spun aceasta? Pentru ca ajung la intrebarile dvs si realaitatea de zi cu zi in aceste cazuri - parintii isi aroga proprietatea copiilor si in cazurile de despartire ori divort ii considera element de tranzactionare, ceea ce este si imoral dar si contrar intereselor si nevoilor copiilor.

Din acest motiv noul cod civil a instituit custodia comuna ca regula. Ce inseamna asta? Inseamna ca acei copii vor fi in continuare si dupa divort ori despartire in grija si datoria ambilor parinti, in masura cat mai egala. Custodia comuna poate fi si fizica (deci cu domiciliu alternativ 2 sapt la tata si 2 sapt la mama - sunt hotarari judecatoresti pe acest aspect), dar se referal in mod special la drepturile si indatoririle parintesti.

Obligatiile parentale de ingrijire si educare a copiilor subzista in egala masura si dupa despartire.

Problema dvs este tocmai custodia comuna, si teama de a nu pierde copiii. Tatal nu are nici un drept sa ii ia, nici poate, si nici o instanta ori notar nu va agrea o custodie exclusiva tatalui, fara ca mama sa aiba aceleasi drepturi. Custodia comuna inseamna si drepturi egale si obligatii egale ale parintilor fata de copii.

Sfatul meu, daca spuneti ca el are si un avocat, este sa apelati la un mediator de conflicte familiale, si sa va intelegeti cu ajutorul mediatorului, impreuna cu sotul, asupra divortului si custodiei copilului. Daca sotul vrea sa divorteze la notar inseamna ca e dispus spre o discutie amiabila, deci ar fi de acord cu medierea problemei. Daca procedati prin mediere, si atat el cat si dvs agreati un proces de mediere ( discutii despre situatie si analiza de optiuni ca si solutii multumitoare pentru ambii) va garantez ca ambii iesiti in avantaj prin mediere, si gasiti solutia optima pt fiecare. La mediere exista un plan parental cadru pe care se va discuta. Daca in mediere ajungeti la o intelegere, se va redacta un ACORD DE MEDIERE, care merge in instanta, si in termen scurt fara procedura contencioasa, SE CONSFINTESTE DE INSTANTA - in sensul ca se emite p HOTARARE DE EXPEDIENT ce contine EXACT INTELEGEREA AGREATA SI DISCUTATA DE DVS IMPREUNA CU UN MEDIATOR.

Va recomadn medierea si datorita faptul ca acest conflict va escalada in instanta si veti consuma resurse emotionale, financiare si de timp foarte multe, acest lucru fiind atat in dezavantajul dvs , dar mai ales al copiilor. Tensiunile dintre parinti agraveaza starea si situatia copiiilor, ducand la anomalii in dezvoltarea lro psihos-sociala, daca conflictul escaladeaza si dureaza.

Va recomand cu succes medierea conflictului parental.

Dna, in prezent, legal (cum spuneti dvs) sotul dvs poate lua copiii de la locuinta dvs si ii poate muta la locuinta lui (ca am inteles ca sunteti separati acum).
A facut acest lucru? NU. Deci aveti foarte mari sanse sa nu o faca nici pe viitor.
Mergeti la notar, cititi cu atentie ce vi se propune, luati cu dvs pe cineva in care aveti incredere sa fiti doua perechi de ochi.
DACA sunteti intru totul de acord cu ceea ce vi se propune - semnati. Daca NU - nu semnati si urmati restul cailor legale pentru solutionarea problemei dvs - mediere si daca nu va intelegeti instanta.
Cat va dura acest proces veti avea o situatie neclara.
Si eu, ca si colegii si, mai ales, ca doamna notar, va recomand cu caldura notarul. Orice procedura prietenoasa e mai buna decat un razboi.

Daca nu aveti toate aspectele intelese de comun acord, nume, locuinta minorilor, program etc., incercati si cu mediator.

Totusi, vazand ca intrebati acelasi lucru de mai multe ori si ca va e dificil sa intelegeti mecanismul juridic, va recomand sa consultati un avocat care sa va ajute sa intelegeti putin procedura. Sau un notar, tot aia e.
Important e sa intelegeti ca la notar nu SE va stabili un program de vizitare, ci VOI, PARTILE, VETI stabili acel program, de comun acord. In lipsa cunostintelor uneia dintre parti, de regula cealalta stabileste programul care apare, ulterior, ca fiind STABILIT PUR SI SIMPLU.
va multumesc mult am inteles cum sta problema.va multumesc mult
Mi-au fost sterse mesajele si nu prea se mai intelege nimic...
Altele au fost trunchiate de nu se mai intelege nimic...

In fine, se mai ridica o intrebare.
Nerespectarea actului notarial constituie infractiune?
Aici ar putea fi o diferenta esentiala intre actul notarial si hotararea judecatoreasca.
In privinta sanctiunii...
Totusi nu este vorba de un contract de imprumut in acest caz...

Notarul este recomandat in cazul in care partile se inteleg si este cel putin rezonabil a se crede ca nu vor exista probleme in viitor.
Asa cum am recomandat la inceput, dar in speta aceasta recomandarea mea nu se indreapta catre notar, ci catre instanta deoarece isi protejeaza mai bine drepturile si interesele.
Daca se va folosi viclenia de unul dintre parinti atunci trebuie actionat pentru a se face tot posibilul sa se contracareze...orice miscare care poate produce un efect nefast...

Se mai ridica o intrebare.
Mama copiilor doreste ca tatal sa vada minorii in prezenta sa ori sa ii ia tatal la domiciliu.
Trebuie sa se inteleaga precis si pe aceste aspecte si copilul de 2 ani e cam mic...
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort la notar cu minori luca_claudia72 luca_claudia72 as vrea sa stiu cat de repede decurge un divort la notar cu minori, care sunt demersurile, daca sunt audiati copiii si daca trebuie sa fie de fata sotiii sau ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna Iuliaisp Iuliaisp Buna ziua,as vrea sa stiu daca in caz de divort cu copil minor la notar si custodie comuna as putea sa ii cer tatalui un program de vizita din partea lui mai ... (vezi toată discuția)
Modificare program vizitare in tari diferite mugurel77 mugurel77 buna,am si eu o intrebare.sunt divortat si fetita a fost incredintata mamei.intre timp am plecat amandoi din tara si ne-am stabilit in tari diferite.eu in ... (vezi toată discuția)