avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Legea 215 pe 2003
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Legea 215 pe 2003

Bună ziua, am o întrebare: pentru ca cineva să apeleze la legea 215/2003 trebuie ca mai întâi să treacă prin toate etapele unui proces în România sau pur şi simplu poate apela la această lege chiar dacă se află, spre exemplu, pe fond? ªi încă ceva, un proces care ajunge la o curte internaţională de justiţie cam cât durează?

Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 12:46, 13 Februarie 2014
Puteti formula plangere la CEDO numai dupa ce au fost parcurse toate etapele in justitia din tara. CEDO nu va face dreptate in cazul nimanui; doar ca va da despagubiri in bani celor ce aveau dreptate, dar au pierdut procesul in Romania. Despagubirile sunt din bani publici, motiv pentru care judecatorilor nu le pasa de consecintele nerespectarii legilor tarii.
Din câte am înţeles, legea nu se referă la CEDO: "Ministerul Justitiei este autoritatea expeditoare romana, insarcinata sa transmita cererile de asistenta judiciara autoritatii centrale competente din statul solicitat." Cu alte cuvinte, poţi apela la orice curte de justiţie din oricare stat care a aderat la această convenţie, nu?
Stimat forumist,

Mă tem că aţi interpretat greşit textul legii. Acesta se referă la cererile de asistenta judiciara, nu la competenţa teritorială a instanţelor.

Prin urmare nu introduceţi un proces unde doriţi dvs, pe teritoriul Statelor Semnatare, ci acestea se obligă să faciliteze anumite măsuri comune de acordare a asistenţei, precum şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti pe teritoriul altei ţări, sau a celor străine, pe teritoriul României - exequator.

Dar, în nici un caz, nu vă alegeţi dvs instanţa, ci respectaţi regulile de procedură a fiecărui Stat, care reglementează şi competenţa teritorială.

Cu stimă.
Îmi puteţi spune pe scurt în ce constă această asistentă judiciară?
Stimat forumist,

Asistența judiciară este un termen care cuprinde o serie de măsuri care ajută la realizarea justiției.

În linii mari, documentul la care ați făcut referire prevede faptul că persoanele fizice sau juridice străine au dreptul să se adreseze liber şi nestânjenit autorităţilor judiciare române, să formuleze cereri, să introducă acţiuni şi să-şi susţină interesele în aceleaşi condiţii ca şi persoanele fizice sau juridice române. La fel și invers, adică în cazul românilor aflați în alte state.

Dar, repet, nu este corba despre o competență teritorială generală.

Cu stimă.

Alte discuții în legătură

Ajutor - stramutare litigiu la haga manolache80 manolache80 cum pot sa mut un proces din romania la haga pentru ca nu sunt multumita de justitia din tara noastra (vezi toată discuția)
Ce se mai poate face - hotarari diferite, aceeasi speta nalex nalex In situatia in care pierzi un proces civil privind litigii de munca, definitiv, ce s-ar mai putea face stiind ca in aceiasi speta alti 3 colegi de compartiment ... (vezi toată discuția)
Proces cu statul oltul oltul cum pot sa dau in judecata statul? care este instanta competenta? sau la CEDO? (am fost inchis o mica perioada si am fost eliberat in urma contestatiei in ... (vezi toată discuția)