Bună ziua, am o întrebare: pentru ca cineva să apeleze la legea 215/2003 trebuie ca mai întâi să treacă prin toate etapele unui proces în România sau pur şi simplu poate apela la această lege chiar dacă se află, spre exemplu, pe fond? ªi încă ceva, un proces care ajunge la o curte internaţională de justiţie cam cât durează?
Cetatenii romani ale caror drepturi au fost lezate in alte tari europene pot introduce plangere penala sau proces in drept civil in tarile respective, daca autoritatile de acolo se declara competente sa urmareasca penal sau sa judece acele probleme.
CEDO nu este instanta straina, ci la ea participa toate tarile care au aderat la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale.
Legea arătată nu reglementează competența teritorială.
Problema nu este, deci, că un cetatean roman aflat pe teritoriul Romaniei nu se poate adresa autoritatilor straine. Un cetățean, român sau nu, se adresează autorităților competente.
Astfel, dacă pricina este judecabilă în România, nu se va adresa Republicii Franceze, strict ca exemplu. Invers, dacă pricina este judecabilă în Franța, nu are ce căuta în România.
Proces cu statul
oltul
cum pot sa dau in judecata statul? care este instanta competenta? sau la CEDO?
(am fost inchis o mica perioada si am fost eliberat in urma contestatiei in ... (vezi toată discuția)