avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Confirmare de primire invitatie mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Confirmare de primire invitatie mediere

Buna ziua,
Referitor la transmiterea invitatiei la mediere, legea spune ca se poate transmite prin orice mijloc care asigura confirmarea primiii textului.Intra aici si retelele de socializare(facebookul?) In caz ca da..trebuie sa apare mesajul vazut/citit/ sau e suficient sa il transmiti?
:)
Desi intrebarea dvs. nu poate fi decat o gluma, o sa va raspund serios.
Inscrisurile dobandite de catre partile aflate in conflict (Procesul-verbal de informare ori dupa caz certificatul de informare), vor fi depuse la dosarul instantei, obligatoriu insotite de dovada scrisa a trimiterii si primirii invitatiei, altfel instanta considerand ca actiunea este inadmisibila.
Avand in vedere ca portalul mentionat este o retea de socializare, la fel ca multe altele, trimiterea unei astfel de invitatii prin intermediul ei ar echivala cu incalcarea unuia dintre princiipiile de baza ale medierii si anume confidentialitatea.
Birou_de_Mediator a scris:

........... obligatoriu insotite de dovada scrisa a trimiterii si primirii invitatiei, altfel instanta considerand ca actiunea este inadmisibila.

Instanta nu poate considera actiunea inadmisibila pt simplul motiv ca legea nu prevede obligativitatea despre care vorbiti: "(1^1) Dovada participării la şedinţa de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Dacă una dintre părţi refuză în scris participarea la şedinţa de informare, nu răspunde invitaţiei prevăzute la art. 43 alin. (1) ori nu se prezintă la data fixată pentru şedinţa de informare, se întocmeşte un proces-verbal, care se depune la dosarul instanţei."

Legiuitorul a presupus ca mediatorul... major, vaccinat, absolvent de studii superioare cu 3 ani vechime in campul muncii, poate sa isi asume transmiterea unei invitatii prin orice mijloace cu confirmarea primirii textului, semnatura sa pe documentul doveditor echivaland cu indeplinirea procedurii prevazute de lege.

In plus, legea vorbeste despre o confirmarea primirii textului si nu despre o dovada scrisa a trimiterii si primirii invitatiei. Diferenta dintre cele doua este ca prima poate fi asigurata si prin mijloace electronice, telex, telefax.

Si... referitor la intrebarea ramonei... eu o consider pertinenta. Atata vreme cat adresa de facebook este indicata de partea ce a initiat procedura si se asigura dovada primirii textului (vazut sau citit), putem sa spunem ca procedura a fost indeplinita.
Domnule coleg, va dau dreptate privind prima parte a raspunsului dumneavoastra, insa ii dau dreptate colegei noastre @Birou_de_Mediator privind aspectul confidentialitatii, care este ignorat, nesocotit, incalcat intr-o astfel de comunicare. Invitatia la informare nu ar trebui dusa in derizoriu, iar eu sunt un adept, ca si dumneavoastra, al ideii de mediatori responsabili si profesionisti. Cu siguranta pot exista variante mai "ortodoxe" decat Facebook-ul :)
Dar eu, ca si colega mea, nu sunt "client" Facebook :D Poate suntem subiective?

Stimate colega bpcs, cred ca ati trecut peste raspunsul meu citind in "Z "ca un manager si din acest motiv va referiti doar la inscrisul denumit proces-verbal sau cerfificat de informare, documente pe care le emite mediatorul. Din experienta mea de pana acum, pot sa va spun ca toate instantele la care au fost depuse inscrisurile de mai sus, au solicitat si depunerea dovezii de primire a invitatiei (confirmarea de primire) intrucat nu de putine ori reclamantul a indicat mediatorului date de contact care nu corespundeau realitatii, ori din alte motive la parat nu a ajuns invitatia, astfel ca procedura nu era indeplinita. In astfel de cazuri, instanta poate decide respingerea actiunii introduse.

Daca o invitatie la informarea privind medierea ar putea fi trimisa pe un portal de socializare, oare ar putea si executarii judecatoresti sa trimita si somatiile de executare astfel? :)
Mediator_comeaga... nici eu nu sunt fan facebook insa incerc sa judec obiectiv. Reteaua de socializare are serviciu de posta interna (invitatia nu trebuie sa fie publica) care actioneaza exact ca un email. Atata vreme cat instanta accepta inscrisuri transmise pe email nu vad de ce noi nu putem face acest lucru. Modalitatea de transmitere poate fi conforma cu legea atata vreme cat se asigura confirmarea primirii textului de catre destinatar.

Birou de mediator .. te asigur ca am citit cu atentie raspunsul tau si am vrut sa avem o discutie colegiala, constructiva. Nu exista obligativitatea despre care vorbiti iar argumentul cu experienta nu este unul juridic - cutuma nefiind izvor de drept. Intre paranteze fie spus si eu am eliberat sute de procese verbale si certificate pt instanta .... nici un judecator nu mi-a cerut dovada de care vorbiti.
In schimb m-am trezit ca imi cer justitiabilii sau avocatii lor pentru ca probabil au auzit varianta Dvs. Le-am explicat si lor cum va explic si Dvs ca in conformitate cu legea trebuie sa eliberez un singur document. Ca si mediator imi asum indeplinirea procedurii si mentionez in documentul pt instanta daca partea a primit sau nu invitatia si unde, dupa care semnez. Responsabilitatea indicarii adresei apartine partii, conform legii, deci pt o adresa gresita judecatorul va intreba partea si nu mediatorul, care nu are posibilitatea legala sa verifice sau sa cenzureze datele primite. Mi se pare aberant ca la un document pe care il eliberez in mod gratuit sa imi asum voluntar atasarea unor copii care nu folosesc.

Am observat tendinta de a complica procedura de informare si la alti colegi (ex. invitatia cu formular de raspuns ce include nu stiu cate variante). E ok cum procedati si Dvs, nu spun ca gresiti (faceti mai mult decat prevede legea). FIecare mediator e liber sa isi dezvolte propria procedura insa nu trebuie pus egal intre procedura biroului personal si lege.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
Bojan I.M., Mediator

Alte discuții în legătură

Ce facem in aceasta situatie? Ramona24 Ramona24 Caz concret. Trimit invitatia de mediere cu datele primate de la solicitant. date corecte confirmate telefonic de invitat in momentul in care am ... (vezi toată discuția)
Invitatie la informarea privind avantajele medierii anacami2 anacami2 Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este ... (vezi toată discuția)
Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)