avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Insusire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Insusire apartament

Buna ziua,

Doresc sa intru in posesia unui apartament ( cel al bunicii mele ).Mentionez ca bunica mea nu doreste remuneratie in schimbul acestei locuinte.Ma intereseaza de ce actiuni inatacabile beneficiez, cat m-ar costa actele, ce proceduri trebuie sa urmez, etc.

Multumesc anticipat,

Laurentiu
Cel mai recent răspuns: Laurentiu80 , utilizator 16:48, 22 Aprilie 2009
nici o donatie fara sarcini nu este chiar intangibila, deoarece donatarului ii incumba o indatorire de recunostinta, in caz contrara, daca donatarul se face vinovat de ingratitudine fata de donator, donatia poate fi revocata.
In concluzie, cred ca varianta cea mai optima pentru mine este donatia ( precizez ca tata este unicul copil si prin urmare mostenitor al apartamentului bunicii mele, care, prin consimtamantul sau ma lasa sa beneficiez de acel apartament printr-o donatie directa a mamei lui catre mine ).Practic aceasta donatie va fi oarecum intangibila ( avand in vedere ca doar tata poate apela la acea reductiune, ceea ce nu este cazul ).
Va rog sa ma corectati daca am omis ceva.
in cazul acesta , nu avet i de ce sa va faceti griji, donatia este cea mai indicata
La fel ca si donatia va poate face si testament prin notariat. Cu atat mai mult cu cat chiar Dvs. ati spus ca urmeaza sa aiba niste clauze privind uzufructul viager, eventual obligatia de intretinere, de inmormantare etc.
Parerea mea este ca la fel de bine ca donatia (care chiar daca este o gratuitate, tot este taxata de notar la valoare), puteti intocmi un contract de vanzare cumparare, in care fireste sa treceti pretul corect (putin peste pretul pietei) si astfel sunteti la adapost de orice eventuala atacare a actului.
In cazul contractului de donatie, daca peste cativa ani, bunica Dvs. se razgandeste (ca de ...asa-s batranii, devin suspiciosi), ea poate ataca donatia pentru neindeplinirea clauzelor. Pe cand contractul de V-C nu-l mai poate ataca, daca are doar uzufructul viager.
Acelasi lucru este valabil si pentru tatal Dvs. Acum lucrurile sunt in regula...insa puteti garanta ca vor fi la fel si peste niste ani? Si atunci la donatie veti fi obligat la reductiune.
Mai ramane totusi sa va interesati si la notariat de costurile percepute de acesta si grija mare cand intocmiti actul la clauzele puse, indiferent de ce fel de contract faceti...de donatie sau de V-C.
Cu stima,
av. M.Hornea
Laurentiu80 a scris:

In atentia D-nei Av Hornea

Actul de vanzare cumparare poate fi facut avand inregistrata o suma modica? Sau trebuie facut la valoarea de catalog a apartamentului? Care este varianta cea mai iefitina si sigura?

Multumesc anticipat

Varianta cea mai ieftina este sa consultati un avocat intr-un mediu privat.

Alte discuții în legătură

Mostenire Postumya Postumya Bunicul meu a lasat casa matusii prin contract de vanzare cumparare, eu ca mostenitoare pot ataca contractul ca sa -mí cer drepturile?.Multumesc (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare criss1122 criss1122 Buna seara as avea si eu o intrebare. Tatal meu vrea sa imi faca act devanzare cumparare pe apartament cu clauza sa pot intra in posesia lui abia dupa ce el nu ... (vezi toată discuția)
Necesit consultanta act apartament Doru.I Doru.I Va salut, necesit consultanta dumneavoastra. Locuiesc intr-un apartament de 20 de ani. Propietarii apartamentului sunt bunicii mei. Bunicul m-a contactat ca ... (vezi toată discuția)