am 57 si 7 luni am contribuit la pensie in tara 30ani si 3 luni. si mai am si 4 ani de contribute in italia .intrebare pot iesi la pensie si ce trebuie sa fac avind in vedere ca acuma nu am nici un venit.multumesc
Banuiesc ca sunteti femeie nascuta in iunie - iulie 1956. Femeile nascute in iunie 1956 ( limita de varsta 60 ani si 5 luni, cu un stagiu complet de 30 ani si 5 luni - nov.2016), iar cele nascute in iulie 1956 - la 60 ani si 6 luni cu un stagiu de 30 ani si 6 luni - ian 2017). Pensie anticipata partiala cu 5 ani mai devreme , dar trebuie sa aveti stagiu complet de cotizare.
Daca cei 4 ani de Italia sunt "cu acte in regula" trebuie sa mergeti la casa de si sa depuneti concomitent actele pt pensie anticipata partiala + cele pt. cea comunitara ( la compartimentul pensii internationale al casei de pensii).Veti primi respingere pt pensia anticipata partiala si abia cand se va primi confirmarea pt Italia vi se va stabili care e pensia cea mai avantajoasa -nationala sau comunitara.( pt. deschiderea dreptului la pensie se cumuleaza anii, dar fiecare stat plateste "partea" luni dupa legea nationala a fiecaruia). Trebuie sa stiti ca va dura ceva mai mult ( in vestul tarii se lucreaza la dosare din 2008 -2009 depuse la pensii internationale).
Daca nu aveti certitudinea ca cei 4 ani sunt "cu acte in regula" puteti sa va incheiati un contract de asigurare cu casa de pensii si sa va platiti din mana 3 su 4 luni (252 lei / luna) si apoi va puteti depune dosarul de pensie anticipata partiala. ( penalizarea e de 0,75 x nr. lunilor de anticipare).