avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Existenta contractului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Existenta contractului

Exista vreo prevedere legala care obliga partile ca in momentul cumpararii anumitor bunuri, sa existe contract sau macar o comanda, ca baza pentru emiterea facturii ?

Lipsa contractului sau a comenzii poate fi invocata ca un motiv de refuz pentru factura ?
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 14:26, 17 Aprilie 2009
Nu este necesar un contract. Acceptarea facturii este suficienta. Daca nu este acceptata factura, singura modalitate de a recupera banii este o actiune in pretentii intemeiata pe dreptul comun, in cazul in care debitorul refuza plata.
In cazul in care factura nu este acceptata ? Sau este acceptata de o persoana care nu avea imputernicire, iar pe factura nu s-a aplicat stampila cumparatorului, decat semnatura unei persoane neautorizate ?

Mai exact, este vorba de o factura emisa fara contract, fara comanda. La rubrica delegat s-a cu completat cu datele administratorului societatii vanzatoare. Din partea cumparatorului este o singura semnatura, din partea unei persoane care nu avea imputernicire in acest sens. Adica nu s-a aplicat stampila societatii cumparatoare, iar la semnatura a semnat cineva care nu avea dreptul sa isi asume obligatii in numele societatii.

Ideea e ca nu se doreste plata facturii, de catre cumparator, pentru motivele arate mai sus. Vanzatorul are sanse pentru recuperarea debitului ?
magyari a scris:

In cazul in care factura nu este acceptata ? Sau este acceptata de o persoana care nu avea imputernicire, iar pe factura nu s-a aplicat stampila cumparatorului, decat semnatura unei persoane neautorizate ?

Mai exact, este vorba de o factura emisa fara contract, fara comanda. La rubrica delegat s-a cu completat cu datele administratorului societatii vanzatoare. Din partea cumparatorului este o singura semnatura, din partea unei persoane care nu avea imputernicire in acest sens. Adica nu s-a aplicat stampila societatii cumparatoare, iar la semnatura a semnat cineva care nu avea dreptul sa isi asume obligatii in numele societatii.

Ideea e ca nu se doreste plata facturii, de catre cumparator, pentru motivele arate mai sus. Vanzatorul are sanse pentru recuperarea debitului ?

Mai exact vreti sa dati o teapa si doriti sa stiti daca veti putea pati ceva?:"> DA. Daca vi s-a prestat un serviciu/vi s-a livrat marfa, sunteti obligati sa platiti factura. Daca nu veti plati, vi se va face actiune in instanta. Daca instanta va incuviinta actiunea veti plati creanta actualizata, onorariu avocatului partii adverse, taxa de timbru, onorariul avocatului dumneavoastra, onorariul executorului si alte cheltuieli de executare. Veti constata la final ca veti avea de platit mult mai mult , poate chiar dublu, decat daca ati fi platit de buna voie.
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2009
ContSters42249, utilizator
Buna ziua, va multumesc pentru raspunsul D-voastra, precum si pentru concluzia trasa, cum ca as fi un "tzepar". Nu am avut destul timp la dispozitie ca sa detailez exact problema, iar pe de alta parte consider ca nici nu este o problema care trebuie discutata amanuntit, tot ce este implicat aici, deci am ales varianta mai scurta si la obiect.

Referitor la afirmatiile D-voastra am impresia ca incercati sa ma speriati cu cheltuielile, cu toate ca eu am pus a simpla intrebare. Nu se va ajunge nici la taxa de timbru, nici la onorar de executor, nici la onorariul avocatului nostru, nici la dobanda legala, caci ideea este sa ne asezam la masa, si din aprox 20 de pozitii, sa ne factueze doar marfurile care intr-adevar ne-au fost livrate...

ps: asa intre colegi, chiar daca un avocat apara interesele unui criminal, poate sa ceara sfat de la colegi, mai experimentati referitor la solutii, fara sa fie atacat ca reprezinta un criminal.....daca ma intelegeti :)

o zi buna va doresc si Sarbatori Fericite
Ultima modificare: Vineri, 17 Aprilie 2009
magyari, utilizator
Era doar o intrebare domnule, nicidecum o concluzie. Sigur ca nu veti plati decat ceea ce datorati, asa cum am si precizat. Inainte de a va da in judecata ei sunt obligati sa urmeze procedura concilierii. Succes acolo! In mod normal ar trebui sa va intelegeti.

Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata unor produse livrate  paul mihail paul mihail Cum pot recupera contravaloarea unor produse livrate unui client in lipsa unui contract de vanzare-cumparare. Precizez ca exista o factura acceptata si ... (vezi toată discuția)
Proces comercial EHash EHash Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In cazul unui proces comercial privind neridicarea si neachitarea unei marfi livrata conform contractului, eu ... (vezi toată discuția)
Factura - accept, scadenta magyari magyari Firma X a livrat catre firma Y regulat produse. Comenzile s-au facut telefonic, dupa care bunurile au fost livrate. Facturile au fost emise de catre vanzator, ... (vezi toată discuția)