avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... In ce cauze civile este obligatorie medierea ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

In ce cauze civile este obligatorie medierea ?

Am o prietena care este actionata in judecata de asociatia de proprietari pentru neplata intretinerii. Ideea este ca in conformitate cu noile prevederi legale Informarea privind medierea este o procedura prealabila obligatorie cel putin asa am inteles eu din cat am reusit sa ma informez. Studiez acum varianta formularii unei intampinari prin care sa invoce pe cale de exceptie lipsa parcurgerii acestei proceduri prealabile si pe cale de consecinta sa le respinga actiunea ca inadmisibila. Mentionez ca actiunea asociatiei a fost depusa in 2014 ianuarie fara sa o anunte de intentiile lor sau sa o invite la mediere. Poate avea succes un asemenea demers ? Exista impedimente pentru care nu ar putea fi admisa o asemenea exceptie ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 14:21, 12 Februarie 2014
Este obligatorie cind valoarea este sub 50000lei Eu am avut castig de cauza intr-o cerere de ordonanta de plata Neparcurgerea acestei etape duce la respingere
In cazul descris de dumneavoastra trebuie sa vedeti cum este intemeiata actiunea Asociatiei de proprietari. In functie de circumstantele concrete, se poate preta atat o actiune pe drept comun, cat si procedura cererilor de valoare redusa (valoarea pretentiilor fiind sub 10000 lei) sau cea a ordonantei de plata.
Depinde cum a ales sa procedeze reprezentantul Asociatiei. Aveti mai jos cele trei variante:

1. In cazul unei actiuni pe drept comun era obligatorie informarea privind medierea, deci o puteti invoca solicitand respingerea ca inadmisibila a actiunii.

2. In cazul ordonantei de plata, procedura prealabila este somarea debitorului, care se formuleaza cu indeplinirea anumitor rigori se se expediaza catre acesta prin executor judecatoresc sau scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire. Invitarea la informare nu constituie, dupa parerea mea, somare cu punere in intarziere, pentru ca specificul medierii este cu totul altul. Ca atare, procedura prealabila ar fi trebuit oricum indeplinita, doar ca nu era informarea, ci somarea cu punere in intarziere.

3. In cazul cererilor de valoare redusa, nu este necesara indepinirea unei proceduri prealabile. Insa in cazul in care cererea nu poate fi solutionata potrivit acestei proceduri, instanta va informa in acest sens reclamantul, iar, daca acesta nu retrage cererea, aceasta va fi judecata potrivit dreptului comun, unde este necesara informarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea in cazurile comerciale parintily parintily Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu o informatie: in cazul in care trebuie sa initiez un proces impotriva unei firma pentru neplata unei facturi trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Se poate ridica excepția de inadmisibilitate în procedura contencioasă, față de neparcurgerea procedurii prealabile, de mediere ? viktorV viktorV Se poate ridica excepția de inadmisibilitate în procedura contencioasă, față de neparcurgerea procedurii prealabile, de mediere ? (vezi toată discuția)
Mediere in ordonanta de plata smeagull smeagull Buna ziua, Am fost chemate in judecata pentru ordonanta de plata. Actiunea a fost introdusa la 11.02.2014. Anterior, nu am fost chemat nici la mediere, nici ... (vezi toată discuția)