Tatal meu avea in folosinta de la parintii sai un teren intravilan ,practic curtea casei, si un teren arabil.Dupa decesul parintilor nu s-a inteles cu fratele sau asupra impartirii acestor terenuri si au ajuns in instanta unde a fost facuta impartirea si data o hotarare definitiva si irevocabila. Conform planului aprobat de instanta, hotarul ar fi trecut prin mijlocul portii tatalui meu,ceea ce l-a determinat pe tata sa incerce sa discute cu fratele lui sa-i cedeze cei 2 metri necesari pt a putea intra cu masina in curte in schimbul partii tatalui meu din terenul arabil impartit de instanta in doua parti egale .
Pot merge la mediator pentru o noua impartire avand in vedere ca au o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ?
se pot intelege la mediator sa ii cedeze cei 2 metri contra unei sume de bani eventual. ACORDUL DE MEDIERE se consfinteste de instanta de judecata, hotararea instantei fiind actul translativ de proprietate. Iesiti si mai ieftin(aprox cu 50% ) si mai rapid. Consfintirea acordului intra pe procedura simpla, nelitigioasa, si se da 1 sg termen la care se prezinta partile sa dea consimtamantul pentru cele contractate in acordul de mediere.
Este posibil prin mediere să se facă o astfel de înțelegere.Doar că , existând deja o hotărâre judescătorească prin care părțile au dobândit proprietatea acelor terenuri, noua înțelegere poate privi, într-adevăr, doar transmiterea dreptului de proprietate de la o parte la alta. Acordul de mediere are avantajul că taxa pe transfer se reduce la jumătate .
Am o situația asemănătoare, sub aspectul existenței unei hot. irevocabile, iar o parte dintre moștenitori vor o altă împărțire a terenurilor.Mă gândeam că s-ar putea face și un schimb , eventual.Ce părere aveți, stimați colegi?
Buna ziua, multumesc pentru raspunsuri!Deci tatal meu poate merge la un mediator,care-l va invita pe unchiul meu ,si,daca ajung la o intelegere pot face schimb de terenuri .Apoi vor face un nou plan cadastral cu noile parcele si se prezinta in instanta pentru consfintirea acestui acord .
NU vad de ce in instanta daca sunt de acord; mai rtebuie dezmembrat, in instanta nu vad ce obiect sa aiba dosarul, parca vad ca timbreaza si li se respinge, ca eu nu vad obiectul cererii...
Mostenire
geoman
au murit ambii parinti,casa e trecuta pe tata si mama,grajdiul pe bunicii din partea tatalui ,tatal a fost singur la parinti ,pamant aproape 5 ha cu titlul de ... (vezi toată discuția)