avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Transfer de proprietate prin acord de mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Transfer de proprietate prin acord de mediere

Tatal meu avea in folosinta de la parintii sai un teren intravilan ,practic curtea casei, si un teren arabil.Dupa decesul parintilor nu s-a inteles cu fratele sau asupra impartirii acestor terenuri si au ajuns in instanta unde a fost facuta impartirea si data o hotarare definitiva si irevocabila. Conform planului aprobat de instanta, hotarul ar fi trecut prin mijlocul portii tatalui meu,ceea ce l-a determinat pe tata sa incerce sa discute cu fratele lui sa-i cedeze cei 2 metri necesari pt a putea intra cu masina in curte in schimbul partii tatalui meu din terenul arabil impartit de instanta in doua parti egale .
Pot merge la mediator pentru o noua impartire avand in vedere ca au o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:39, 14 Februarie 2014
obiectul cererii este - consifintire Acord de Mediere, obiect introdus in sistemul ECRIS al instantelor de la 01.01.2014. In baza cererii de consfintire acord de mediere, instanta emite o hotarare de expedient, ce contine exact intelegrea partilor, hotararea fiind titlul translativ de proprietate. Mai mult, chiar legea speciala, legea medierii obliga partile ce se inteleg in mediere pe transferul unui drept de proprietate imobiliare(teren, case, apartamente), sub sanctiunea nulitatii absolute a acordului de mediere, sa se prezinte cu el la instanta ori la notar pentru validare - se verifica legalitatea si respectarea conditiile de fond si forma pentru transferul dr de proprietate.

Legea medierii art. 58 alin (4) : In cazul in care conflictul mediat vizeaza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum si al altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale, sub sanctiunea nulitatii absolute, acordul de mediere redactat de catre mediator va fi prezentat notarului public sau instantei de judecata pentru ca acestea, avand la baza acordul de mediere, sa verifice conditiile de fond si de forma prin procedurile prevazute de lege si sa emita un act autentic sau o hotarare judecatoreasca, dupa caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la indeplinirea conditiilor de fond si de forma, notarul public sau instanta de judecata, dupa caz, putandu-le aduce modificarile si completarile corespunzatoare cu acordul partilor.

alin 6 acelasi art : In cazul in care legea impune indeplinirea conditiilor de publicitate, notarul public sau instanta de judecata va solicita inscrierea contractului autentificat, respectiv a hotararii judecatoresti in Cartea Funciara.”

Procedura e limpede. De ce instanta? deoarece pentru astfel de cazuri persoanele in conflict, chiar daca sunt cat de cat intelese, mergand la mediator doar pentru clarificarea problemelor si finalizarea intelegerii stipulate in Acordul de Mediere, si chiar pentru preintampinarea unui litigiu, au marele avantaj de ordin financiar acela ca pentru trasferul dreptului de proprietate, obtin acea hotarare la un pret aprox cu 50% mai ieftin decat la notar, ori la instanta daca s-ar judeca pe procedura clasica. Asta inseamna ca totul se rezolva cu onorariul mediatorului(care nu este atat de mare in astfel de cazuri) + taxa de 50%, din cuantumul taxei de timbru ori taxa notariala.

Daca ati avea o taxa de timbru judiciar de 10.000 lei, si prin mediere ati plati 5.000 de lei pentru transfer de proprietate, avand o HOTARARE JUDECATOREASCA pe baza intelegerii de la mediator, ce ati alege?!
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
ILIE DORIN, Mediator
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc,d-le @mediatordorinilie !Maine vom merge le mediator...Avocatul tatalui meu i-a spus ca nu poate face acest schimb decat la notar ,(unde costa f mult),ca trebuie facuta intabularea terenurilor conform hotararii judecatoresti ,apoi dezmembamant pentru cei 2 m ,apoi contract de vanzare -cumparare si tot asa pt terenul arabil -intabulare,alipire si act vanzare cumparare...adica lungeste doamne zilele si mareste buzunarele...Maine vom contacta un mediator care ne va indruma sper...
e foarte bine ca v-ati clarificat lucrurile si ca v-am fost de ajutor. Cu placere.
myry75 a scris:

Avocatul tatalui meu i-a spus ca nu poate face acest schimb decat la notar ,(unde costa f mult),ca trebuie facuta intabularea terenurilor conform hotararii judecatoresti ,apoi dezmembamant pentru cei 2 m ,apoi contract de vanzare -cumparare si tot asa pt terenul arabil -intabulare,alipire si act vanzare cumparare...adica lungeste doamne zilele si mareste buzunarele...Maine vom contacta un mediator care ne va indruma sper...



Din pacate, cred ca intabularea conform hotararii judecatoresti initiale si dezmembrarea (pentru cei 2 metri) vor trebui facute anterior medierii sau in paralel cu ea. Altfel nu se poate dispune de suprafata de curte pentru care se intentioneaza schimbul. De asemenea, cota parte din terenul arabil trebuie sa fie si ea intabulata ca atare pentru a fi schimbata cu terenul reprezentand curte.

Dezmembrarea presupune intocmirea unei documentatii cadastrale (de catre un expert cadastrist), depunerea acesteia la oficiul de cadastru competent, avizarea dosarului. Apoi se merge la notar pentru incheierea actului de dezmembrare. Notarul depune actul de dezlipire la oficiul de cadastru, care emite incheierea de intabulare prin care se atesta dezmembrarea terenului in doua proprietati.

Acordul de mediere privind schimbul celor doua terenuri se poate realiza, apoi se incuviinteaza de instanta si se reintabuleaza noile suprafete conform hotararii de expedient pronuntate.

Concluzia este ca, prin mediere sau nu, exista o serie de pasi care nu pot fi evitati, toti acesti pasi avand costurile si timpii lor de solutionare. :(


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere sau direct instanta mioara2012 mioara2012 Buna ziua. A murit tata si mama vrea sa ia 75% din avere. Are voie sa faca acest lucru? Pot sa o chem la mediere, sa ne intelegem asupra procentului si cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune si partaj voluntar mihaela david mihaela david Sotul meu si fratele lui au facut succesiunea dupa tatal lor,mama renuntand in favoarea celor doi,intreaga avere fiind impartita in mod egal celor doi.Dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire geoman geoman au murit ambii parinti,casa e trecuta pe tata si mama,grajdiul pe bunicii din partea tatalui ,tatal a fost singur la parinti ,pamant aproape 5 ha cu titlul de ... (vezi toată discuția)