salariat cu stagiu de cotizare complet...naste copil...in acelasi timp si administrator...
poate beneficia de indemnizatie crestere copil...fara sa renunte la functia de administrator( suspendare..?)?pe baza stagiului ca salariat?
In mod normal n-as fi intervenit in discutie, mai ales ca subiectul a mai fost dezbatut de nenumarate ori. Ideea in timpul CIC este ca parintele sa stea acasa cu copilul, motiv pentru care nu poate presta activitati. Calitatea de asociat (fara relevanta ca societatea este SRL sau SA) nu presupune nicio activitate, deci nu este incompatibila cu CIC chiar daca parintele obtine dividende. Pe de alta parte, calitatea de administrator presupune prin esenta sa conducerea societatii, deci o activitate continua in acest sens. Prin urmare, calitatea de administrator este incompatibila cu CIC.
Repet: este irelevant daca societatea e SRL sau SA, e irelevant daca e administrator unic sau nu, e irelevant cum a fost numit.
Dar omul vrea sa se suspende din calitatea de administrator si vrea sa stea acasa cu copilul. Asta era problema lui inessomuch. nu ca vrea sa ramana administrator si pe copil sa il dea la cresa.
Tocmai, iar eu spuneam ca trebuie suspendata sau inlaturata calitatea de administrator. Interventia mea a fost determinata de faptul ca discutia a luat in calcul diverse aspecte nerelevante. Sper sa nu mi-o luati in nume de rau, dar nu am vazut niciun raspuns la obiect.
Si inca un aspect: CIC nu are legatura cu stagiul de cotizare! El se acorda in temeiul platii impozitului pe venit timp de 12 luni anterioare nasterii.
PS: Intrebarea a fost "poate beneficia de indemnizatie crestere copil...fara sa renunte la functia de administrator( suspendare..?)?pe baza stagiului ca salariat?", deci eu inteleg tocmai ca nu vrea sa renunte la calitatea de administrator.
Pentru ca nici intrebarea nu a fost suficient de clara.
Si permite-mi te rog sa te contrazic:
OUG 148/2005 prevede ca:
2) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
Codul fiscal defineste:
Art. 46. - (1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.
citez: Calitatea de asociat (fara relevanta ca societatea este SRL sau SA) nu presupune nicio activitate, deci nu este incompatibila cu CIC chiar daca parintele obtine dividende.