avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Suma intretinere in avans prea mare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Suma intretinere in avans prea mare

Buna ziua,

Tatal meu si-a vandut garsoniera, dar pentru a perfecta actele de vanzare, mai are nevoie si de adeverinta de la administratia blocului, cum ca nu are datorii.
Administratorul i-a "calculat", intre ghilimele, pentru ca e absurd, suma de 500 de lei pe luna, in conditiile in care blocul nu are nici macar apa calda, si de obicei plateste maxim 250 de lei, ca in toti anii, in perioada de iarna.

Spuneti-mi, va rog, ce este de facut, cui sa ne adresam, pentru ca ni se pare un abuz din partea dumnealor.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: razvanvelicu , utilizator 09:45, 17 Februarie 2014
Ce legatura este intre vanzarea garsonierei, adeverinta si cotele de intretinere?
Presedintele (nu administratorul) trebuie sa elibereze adeverinta cu datoriile pe care le are sau nu un proprietar, administratorul ce face calculeaza acum cotele?
Legea 230/2007 Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.


Daca a perfectat actele de instrainare bun imobil,pe cale de consecinta ,pentru ca acestea sa fie valabile ,se presupune ca a respectat procedura prevazuta de L nr Art. 20
Nu ati precizat daca tatal dv s-a inregistrat cu sume cu titlu de restanta
Cel mai in masura sa va clarifice suspiciunile,este presedintele de asociatie,care in temeiul L nr 230/2007 art 10 are obligatia,la cererea proprietarului sa prezinte documentele justificative ale asociatiei de proprietari,respectiv cele care probeaza temeinicia sumei impuse la plata

Ultima modificare: Miercuri, 12 Februarie 2014
ynocentta, utilizator
Adeverinta eliberata de conducerea asociatiei trebuie sa contina expresia "apartamentul nu are cote restante la intretinere" prin urmare, pentru ca la data eliberarii adeverintei, lista de plata afisata evidentiaza cotele de intretinere pentru luna anterioara este corect sa se estimeze costurile pentru luna actuala in baza costurilor din luna precedenta, nefiind motive ca acestea sa se dubleze...
Este dificila estimarea exacta, insa dublarea cotei obisnuite naste semne de intrebare. Presedintele, impreuna cu administratorul au obligatia sa va ofere lamuriri asupra acestui aspect iar ceea ce sustin trebuie probat cu argumente de netagaduit cum ar fi eventuale intarzieri la plata cotelor din lunile anterioare sau constituirea a noi fonduri care se incaseaza pe urmatoarea lista de plata a lunii curente ce se va afisa in urmatoarea luna.
L.C.
Am inteles acum, de fapt, cum trebuie procedat, in cazul acesta, am gresit noi, cred.
Deci tatal meu va trebui doar sa fie la zi cu intretinerea, si sa i se completeze acea adeverinta data de la notar.
Acum un an, am vandut si eu apartamentul meu, prin programul "Prima Casa", de atunci stiam ca trebuie achitata intretinerea in avans.
Tatal meu este la zi, nu are datorii la asociatie, dar au existat acum ceva timp niste neintelegeri, probabil asta sa fie cauza, dar se pare ca am gresit si noi, mergand la dumnealor cu pretextul "vrem sa achitam in avans"...
Ce ne sfatuiti, va rog, sa facem, la presedinte si administrator, clar nu vom gasit nicio intelegere, dar nici nu suntem de acord sa platim 1100 RON pentru 2 luni de intretinere, pentru o garsoniera intr-un bloc fara apa calda.
Mi-a trecut prin cap sa ne adresam politiei...

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!
razvanvelicu a scris:


Ce ne sfatuiti, va rog, sa facem, la presedinte si administrator, clar nu vom gasit nicio intelegere, dar nici nu suntem de acord sa platim 1100 RON pentru 2 luni de intretinere, pentru o garsoniera intr-un bloc fara apa calda.
Mi-a trecut prin cap sa ne adresam politiei...

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!


Politia nu intervine dacat sa constate ceva....dar va va indruma sa va folositi de drepturile legale.
Intocmiti contestatie scrisa catre presedinte, la calculul cotei de contribuţie pentru perioada specifica, prin care solicitati explicatii detaliate ale costurilor calculate. Contestatia o faceti in 2 exemplare iar exemplarul Dvs. sa aiba nr. de inregistrare sau semnatura de primire a presedintelui. Daca sunteti refuzat, folositi serviciile postale cu confirmare de primire. Presedintele este obligat prin legea 230/2007 si normele de aplicare, sa va raspunda in termen de 7 zile iar daca nu se intampla acest lucru, depuneti sesizare (anexand dovada transmiterii contestatiei) la biroul de consiliere a asociatiilor de proprietari din cadrul primariei din locatia imobilului. Acestia, au obligatia sa cerceteze situatia si sa va ofere un raport asupra starii de fapt.
Contestatia si orice eventual act ulterior trebuie semnate de proprietar, Dvs. puteti semna doar daca sunteti imputernicit pentru aceasta.
Art. 12. - Norme de aplicare legea 230/2007
Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

Pentru ca sunt presedinte de bloc si se mai pot produce greseli, eu insumi ii indrum toti locatarii blocului sa se foloseasca de drepturile pe care le au atunci cand au nelamuriri. Procedand astfel, n-am nici-o contestatie la lista de plata pentru ca orice situatie a fost rezolvata pe loc, fara probleme atunci cand a fost sesizata; am gasit timp, am analizat si am rezolvat.
:luck:
L.C.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
Laura Ciobeica, moderator

Alte discuții în legătură

Adeverinta vanzare apartament Almaris Almaris La vanzarea unui apartament un proprietar trebuie sa faca dovada ca nu are datorii catre asociatia de proprietari. Desi adeverinta se elibereaza in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Adeverinta frauduloasa si abuziva eliberata de asociatia de proprietari edwin edwin Pe data de 13 ianuarie a.c. m-am dus la asociatie sa iau o adeverinta necesara la vanzarea apartamentului tatalui meu, care m-a mandatat sa ma ocup de aceasta ... (vezi toată discuția)
Plata intretinerii la zi niko777 niko777 Buna ziua,va rog sa-mi spuneti daca este legalsa imi ceara administratorul pentru a-mi elibera o adeverinta care imi este necesara la actele de donatie plata ... (vezi toată discuția)