avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Retragere dosar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Retragere dosar

buna ziua.
am urmatoarea intrebare: daca am depus o actiune in instanta, a fost dat un termen administrativ, intre timp paratul a facut o intampinare, eu pot retrage actiunea?
este vorba despre o actiune in intanta de stabilire a paternitatii, lucru pe care in acest moment nu il mai doresc. paratul a depus o intampinare in care ma discrediteaza in orice formula posibila, ca om si profesional si cere sa i se incredintele nu doar paternitatea ci si copilul. eu doresc sa renunt la acest proces de paternitate. copilul in acest moment este pe numele sotului meu, cu care eram casatorita la data la care a fost conceput si nascut.
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
ContSters223629, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters223629 , utilizator 16:53, 13 Februarie 2014
Buna ziua, In principiu se poate renunata la actiune, dar.... va costa.... ''cheltuieli de judecata, poate chiar daune-interese'' in temeiul art.
Art. 406

(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.
(3) Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, îl va obliga pe reclamant la cheltuielile de judecată pe care pârâtul le-a făcut.
(4) Dacă reclamantul renunţă la judecată la primul termen la care părţile sunt legal citate sau ulterior acestui moment, renunţarea nu se poate face decât cu acordul expres sau tacit al celeilalte părţi. Dacă pârâtul nu este prezent la termenul la care reclamantul declară că renunţă la judecată, instanţa va acorda pârâtului un termen până la care să îşi exprime poziţia faţă de cererea de renunţare. Lipsa unui răspuns până la termenul acordat se consideră acord tacit la renunţare.
(5) Când renunţarea la judecată se face în apel sau în căile extraordinare de atac, instanţa va lua act de renunţare şi va dispune şi anularea, în tot sau în parte, a hotărârii sau, după caz, a hotărârilor pronunţate în cauză.
(6) Renunţarea la judecată se constată prin hotărâre supusă recursului, care va fi judecat de instanţa ierarhic superioară celei care a luat act de renunţare. Când renunţarea are loc în faţa unei secţii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărârea este definitivă



Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
Alex Niculescu, Consilier juridic
Retragerea actiunii dvs nu-l va impiedica pe domnul respectiv sa isi recunoasca pruncul si sa ceara ce vrea el sa ceara.
Paternitatea nu i se va acorda ci i se va recunoaste - de vreme ce e a lui.
Incredintarea copilului este o cu totul alta poveste.
In momentul asta copilul are tata, asa ca cel chemat in judecata nu are ce sa recunoasca.
Pt o tagada de paternitate pornita de cel ce crede ca e tatal biologic, are succes sau va fi respinsa functie de varsta copilului, daca e nsacut pe vremea cand era in vigoare codul familiei sau mai tarziu, de cand e intrat in vigoare noul cod civil..
pt mirebire: de ce sa i se recunoasca dc eu retrag actiunea?
copilul este nascut in iulie 2011. eu nu vreau sa i se mai recunoasca paternitatea si am depus cerere de retragere a actiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare renuntare la judecata Alex28 Alex28 Sunt parat intr-un proces civil. M-am inteles amiabil cu reclamantul, care a si trimis o cerere de renuntare la judecata. Am inteles ca trebuie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)
Termen judecata ALBERTO58 ALBERTO58 Buna ziua! in calitate de parte reclamanta,am depus in instanta cerere pentru renuntare la judecata a dosarului ; cu toate astea (desi nu aveam dat niciun ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii Lacramioara Macovei Lacramioara Macovei Vreau sa va intreb... [b]Poate paratul sa ceara intr-o intampinare (dosar in fond, actiune de stabilire a paternitatii) admiterea actiunii ... (vezi toată discuția)