avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dubla succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dubla succesiune

Un parinte a decedat acum 8 ani .Celalalt parinte nu a facut succesiunea la timp(pana in momentul actual) Exista 3 mostenitori(copii).Parintele in viata doreste sa faca act de v.c.catre cel care l-a ingrijit (si in continuare).Unul dintre ceilalti 2 frati nu are pretentii,celalalt fiind emigrant in Italia de cca.8-10 ani cu toata familia nu poate(sau nu vrea ) sa fie contactat.Care este procedura pt. rezolvarea acestei probleme? Va multumesc aprioric pt. ajutorul acordat.Cu stima. P.s. Fiecare din cei doi frati si-au primit partea de mostenire in timpul vietii tatalui(dar ,din pacate fara inscrisuri )
Cel mai recent răspuns: gheorghebosneag , utilizator 16:33, 24 Februarie 2014
Este o singura succesiune nedezbatuta, nu dubla cum ati numit-o dvs. Depinde ce bunuri intra la masa succesorala si cat din acestea doreste mama sa dea fiului ce o ingrijeste.
Daca este vorba doar de o locuinta ce a apartinut ambilor parinti , la succesiunea dupa tata doi din cei trei frati si mama ar trebui sa renunte la mostenire prin declaratii date la notar. Dupa aceea mama ii poate vinde fiului partea sa de locuinta dobandita impreuna cu sotul prin cumparare sau construire.
Fara dezbaterea succesiunii , legal nu se poate instraina nimic . Trebuie sa luati cumva legatura cu fratele din Italia si daca acesta vrea, sa dea si el declaratie de renuntare la mostenire. Daca nu mai vine in tara, o poate face la Consulat si apoi sa o trimita la dvs .
Nu este vorba numai de casa ,ci de toate bunurile de mostenit (casa,2mici terenuri extravilane ,padure ~1 ha ) bunuri pe care mama doreste sa le lase fiicei care are grija de ea prin act de v.c. sau alt mod legal ,astfel incat sa nu mai poata fi atacat de fiul din Italia care de ani de zile nici macar un telefon nu i-a dat.Mama fiind in varsta ,ar vrea ca fiica sa sa nu intampine greutati in rezolvarea acestei probleme.Va multumesc pt. viitoarele explicatii. Cu stima.
Fara succesiunea dupa tata nu se poate instraina nimic . La succesiunea dezbatuta prin notar trebuie sa fie de fata si in buna intelegere toata lumea, sau , macar cei care nu pot veni , sa imputerniceasca pe cineva sau sa trimita declaratii de renuntare.
Pentru dezbaterea succesiunii exista si varianta prin instanta unde nu este obligatorie prezenta tuturor partilor implicate in dezbatere. Insa chiar daca nu e prezenta o persoana si nici nu si-a exprimat in vreun fel pretentiile asupra partii ce ii revine de drept, legea nu il inlatura de la mostenire. Acesta va primi o sulta compensatorie din partea celorlalti mostnitori care il va despagubi .
Va fi mai complicat daca nu exista intelegere si se pare ca nu exista. Cu atitudinea de nepasare si pasivitate pe care o are nici el nu va beneficia de nimic si nici ceilalti frati si mama nu vor putea duce la indeplinire ceea ce doresc.
Nu inteleg... nu vrea fratele sa fie gasit sau nu vreti dv. sa-l contactati? Ar fi indicat sa il gasiti pentru dezbaterea succesiunii.
IN rest, depinde de actele acelea prin care tatal a transferat bunuri dar fara acte... nu prea mi-e clara situatia, a dat bunuri sau nu?
Depinde de cand EXACT a plecat acel frate in Italia, ce a facut dupa decesul tatalui sau etc.
AVLIL a scris:

............depinde de actele acelea prin care tatal a transferat bunuri dar fara acte... nu prea mi-e clara situatia, a dat bunuri sau nu? ..............

Cam confuza exprimarea. Tatal " i-a improprietarit" , dandu-le in folosinta probabil terenuri sau case, dar fara a face acte in forma autentica.

Alte discuții în legătură

Se poate pierde casa parinteasca? titi marina titi marina Va salut, cu stima Parintii mei au decedat in 1994-tata si 2007-mama. Nu s-a dezbatut succesiunea dupa niciunul dintre ei. Suntem 4 frati. Unul dintre frati ... (vezi toată discuția)
Buna seara! tatăl meu gheorghe a decedat iar el împreună cu ... mierloiuionela mierloiuionela Buna seara! Tatăl meu Gheorghe a decedat iar el împreună cu cei doi frați al lui au moștenire terenuri de la tatăl lor .Ei cei trei frați au dezbătut ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire, consecinte mediaset mediaset Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim ... (vezi toată discuția)