Eu am o problema mai delicata , locuiesc intr-un apartament unde locatarii au platit o x firma pt a realiza constructia unei retele interne de apa ( cu apometre apa la usa platind 450lei de familie ) In fine , a fost un esec intrucat cei care furnizeaza apa in oras au spus ca ei nu ne pot pune apometre la usa pt ca respectiva lucrare nu are proiect . Bun , s-a trecut apa pe reteaua noua cu apometrele la usa( fara a avea contract individual cu firma de apa ) . Eu nu mai locuiesc acolo de cativa ani iar acum 6-7 luni asociatia de locatari ( administratorul) mi-a ridicat apometrul de la usa ( acesta fiind proprietate personala , avand bon fiscal , certificat de garantie la el si metrologie ) . Toate bune si frumoase , acum cateva zile am fost la asociatie , am platit 30% din suma datorata ( suma datorata este de ordinul zecilor XXX RON ) si i-am rugat sa mi puna apometrul . Acestia initial mi au zis ca l pun apoi ca nu l mai pun daca nu mai vin cu o alta suma de bani .
Intrebare : Maine dimineata vreau sa ii fac plangere penala pentru abuz in servici si furt , intrucat acel bun este al meu iar eu nu am contract cu firma care furnizeaza apa potabila , doar platesc datoriile la asociatie , ideea e ca ma constrange si ma santajeaza , daca ii mai dau anumiti bani , imi da apometrul si evident apa , practic respectivul apometru este al meu si trebuie sa platesc pt el :) .
Pe forum s-a mai discutat posibilitatea ca proprietarii sa-si modifice instalatia de apa in asa fel incat sa se poata face contracte individuale - acesta din simplu motiv ca multa lume vrea sa fie corecta, adica sa plateasca cat consuma si mai ales sa existe posibilitatea suspendarii furnizarii apei din cauza unor proprietari care nu achita consumurile. Ei, acest lucru l-am inteles cu totii, numai ca pana acum ne-am lovit de cel putin cateva probleme:n
- furnizorul nu vrea sa incheie contracte individuale cu proprietarii, pentru ca chipurile intra cu tevile pe proprietatea comuna, pe cand legislatia actuala precizeaza ca furnizorul are limita de competenta, doar pana la apometrul din caminul de bransament;
- deoarece discutam de blocurile vechi care din constructie au fost proiectate cu tevi comune cu distributie verticala, acum, pentru modificarea distributiei pe orizontala, asa cum s-a si afirmat, a fost nevoie sa se faca modificari pe casa scarii, montarea unei tevi mai groase pentru a fi capabila sa asigure debitul intregii scari, tragera tevilor individuale si montarea de apometre si apoi continuarea traseului prin apartamente pana la locurile de consum, transformand scara in ceva foarte urat...
- toate aceste modificari implica costuri destul de substantiale pe care proprietarii trebuie sa le achite; in acest sens, daca intreaga actiune nu s-a facut cu cap - din prima, iata ca se da nastere la unele abuzuri din partea as. prop. si discutii care vor culmina cu plangeri penale - pe care sincer, pe langa faptul ca nu le vad rostul, nu vor avea efectul scontat; dvs. aveti ce aveti cu administratorul in loc sa aveti ceva impotriva asociatiei de proprietari - care la randul ei o sa vina cu niste procese verbale in care s-a hotarat in ce conditii se va trece la efectuarea lucrarii si mai stiu eu ce alte motivatii, ca pana la urma a fost vointa majoritatii proprietarilor;
Acum, pe bune, daca sa zicem ca s-ar fi obtinut acordul furnizorului de a va intocmi contracte individuale de furnizare, in situatia descrisa initial, adica nici lucrarea platita si cu debit substantial la intretinere, credeti ca vi se incheia acel contract? Adica ati fi beneficiat de apa (cu apometrul montat si la locul lui).
Eu zic ca nu si v-ati fi grabit sa va achitati totul la zi ca sa nu aveti probleme.
Daca tot ziceti ca in apartament locuieste un prieten, mergeti impreuna cu dansul la asociatie, treceti-l in cartea de imobil si in fata presedintelui intocmiti o imputernicire prin care dvs. il delegati pe prieten sa va reprezinte in toate actiunile de administrare si cele ce privesc proprietatea (drepul de vot in AG a proprietarilor). Acest lucru se poate face si la un notar si nici nu implica costuri exagerate.
In alta ordine de idei, daca presupunem ca dvs. ati presedintele as. proprietari, cum credeti ca ati fi rezolvat acest adevarat conflict? Stim ca presedintele este unul dintre vecinii dvs. pe care l-ati ales in AG sa va reprezinte interesele, ei, cum ar fi mai bine sa procedati ca in cazul dvs., precum si in cazul celorlalti proprietari care au debite la asociatie?
Asa cum spunea cineva mai sus, cu referire la separarea de masura la gaze. Si la noi s-a hotarat in AG a proprietarilor aceasta lucrare - si mai stim si din ce cauza, s-a stabilit un fond pe apartament ce s-a inclus in bugetul de venituri si cheltuieli, s-a trecut la introducerea cheltuielilor pe lista de plata, iar intocmirea contractelor individuale a fost posibila numai in conditiile achitarii la zi a tuturor debitelor si eliberarea unei adeverinte din partea asociatiei pe care proprietarul o prezenta furnizorului... Nu a fost simplu, dar pana la urma, toti am urmat aceasta procedura, stabilita de altfel in AG a proprietarilor - din acest motiv am precizat ca intreaga actiune trebuia sa fie facuta cu cap...
In momentul de fata nu discutam de moralitate, nu am nimic cu respectivul administrator/presedinte , intrucat 10 luni a fost apometrul la ei . Eu am mers sa platesc intrucat am primit citatie ca voi fi dat in judecata , fara a fi intrigat/suparat pe aceasta situatie pt ca banii(datoriile) tebuie platiti , mai devreme sau mai tarziu . cum am specificat mai sus , am platit 30% din suma totala , iar cei de asociatie au spus ca mi pun contorul de apa la usa pt ca oricum nu stau acolo . In fine dupa ce au trecut 2 zile le am cerut explicatii si am fost pus pe drumuri , m au mintit ca aparatul e la firma de apa , apoi ca nu mi l dau . Ideea e ca sunt multi reprezentanti ai asociatiilor de proprietari care confunda asociatia cu mosia . IN fine , ieri am inteles ca a trimis vorba ca ma da in judecata pt furt de apa :))) cea ce este o aberatie, intrucat apometrul de la usa a fost luat fara sigilii sau alte masuri de precautie . Eu acum am gasit si actele de la instalatie de la usa si o s-o acuz si de distrugere , intrucat a incercat sa puna un dop , stricand teava respectiva si rupand robinetul . Pai daca suntem magari , sa fim pana la capat , nu eu sunt cel care am iscat acest scandal , n-am facut nicio reclamatie in viata mea , nu am avut niciun proces , nu am nicio satisfactie ca i-am facut plangere sau ca as vrea sa i fac rau , din contra , dar daca eu discut cu peretii , ce puteam face , sa mi fac dreptate singur ?
Singura frustrare a mea este ca am platit pt a fi montate apometrele la usa in speranta ca evitam rau platnicii iar din 2009-2010 in fiecare an a fost luata apa la tot blocul fiind cu platile la zi . Cand am vazut nu m am mai stresat sa platesc ca oricum fara apa stateam :)
PS: Pai daca s-a hotarat in AG sa mi ia apometrul de la usa , inseamna ca AG-ul este deasupra legii .
PS: Pai daca s-a hotarat in AG sa mi ia apometrul de la usa , inseamna ca AG-ul este deasupra legii .
In legatura cu acest ultim aspect:
Se poate spune si asa, insa nu m-as baza prea mult pe aceasta chestiune. De ce?
1. As. prop. s-a complicat ca v-a luat contorul, cand puteau sa puna un blind si sa sigileze apometrul blindat si dvs. oricum nu aveati apa nici acum;
2. Daca AG a luat aceasta hotarare ilegala, la timpul potrivit trebuia sa contestati aceasta hotarare, mai intai in timpul desfasurarii lucrarilor sau in timp de 45 de zile de la comunicarea hotararii la avizierul as. prop. Am inteles ca nu prea ati fost prin tara atunci... In aceste conditii, dar numai in acestea, hotararea luata in AG trebuie respectata de catre toti proprietarii prezenti sau nu la lucrarile AG. Vedeti in ce situatie va aflati.
Pai nu am fost sa ma interesez la timpul potrivit intrucat ma gandeam ca apometrul este al asociatie sau firmei de apa ( dat in custodie ) , nu mi imaginam ca fac o asemenea greseala , dar va pot garanta ca niciodata nu e prea tarziu( nu am fost acum neaparat sa mi dea drumu la apa , ca nu aveam nevoie de ea , nu stau acolo ) . V-am spus si ma repet daca ne intelegem pe cale amiabile imi retrag plangerea ( daca se mai poate ) , daca nu sa hotarasca instanta intrucat am contactat-o in nenumarate randuri sa discutam si mi-a comunicat ca e dreptul meu s-o dau in judecata . Nu vreau sa par ironic sau nesimtit , dar daca asta i-a fost dorinta ....... ( cu ghilimelele de rigoare )
Ma repet iarasi , nu trebuie confundata asociatia cu mosia ..... , dumneavoastra in momentul de fata sunteti ferm convins ca eu sunt nebunu` frustrat care s-a suparat ca m-au dat in judecat dar va asigur ca nu este asa .
In fine , putem sa facem polemica 3 ani de acum inainte , eu doar am intrebat parerea fiecaruia , fara a face alte referiri la cazul in speta
O ultima parere si termin si eu ce-am avut de spus - pentru ca informatiile au venit cam pe rand: dvs. nu trebuie sa aveti nici in clin, nici in mineca cu administratora. Reprezentantul legal al asociatiei este presedintele as. prop. Cu dansul trebuie sa discutati, evetual cu o solicitare scrisa.
Succes!