avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Lucrez la o firma ca dispecer monitorizare sisteme alarme. de 7 ani. De anul trecut sufar de o afectiune cronica autoimuna care imi altereaza capacitatea de concentrare. si calitatea muncii., medicatia fiind complexa. Iar munca este din ce in ce mai solicitanta pentru ca firma s-a mai extins. De curand s-a intamplat ca nu am sesizat o eroare tehnica ., din cauza oboselii accentuate , si seful a spus ca ma va concedia. I-am explicat ca am probleme mari medicale si atunci a zis ca ma va concedia oricum pe motive medicale. Nu acceptat ideea cu concediul medical. Are dreptul?
Voi primi macar somaj, am nevoie de asigurare medicala , pentru ca medicatia este f. scumpa.
Cel mai recent răspuns: ContSters30121 , utilizator 12:58, 1 Mai 2009
Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare;

Acest articol explica ce inseamna motive neimputabile salariatului in cazul unei concedieri, nu ca neaparat acestia beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Pentru a primi indemnizatie de somaj, una din conditii este sa iti inceteze CIM pentru un motiv neimputabil tie, adica pentru unul din cele din art.5 din Norme.
Isi inchipuie cineva ca un decedat va solicita indemnizatie de somaj? Nu, dar unui decedat ii inceteaza CIM pentru motive neimputabile lui.
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Art. 17 Legea 76/2002 . - (1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-a incetat contractul individual de munca sau contractul de munca temporara din motive neimputabile lor;
Art. 5. Norme metodologice - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare;
Art. 56. Codul muncii-Contractul individual de muncă încetează de drept:
a) la data decesului salariatului;
b) la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de declarare a morţii sau a punerii sub interdicţie a salariatului;
c) abrogat;
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
e) ca urmare a constatării nulităţii absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părţilor sau prin hotărâre judecătorească definitivă;
f) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de reintegrare;
g) ca urmare a condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti;
h) de la data retragerii de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei;
i) ca urmare a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcţii, ca măsură de siguranţă ori pedeapsă complementară, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus interdicţia;
j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
k) retragerea acordului părinţilor sau al reprezentanţilor legali, în cazul salariaţilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani.
Aceste prevederi vin legate una de alta in aceasta ordine, dupa parerea mea
dcozma:
Dvs. ce doriti? Sa ma convingeti ca un decedat poate primi indemnizatie de somaj?
Poate legiuitorul, format in majoritate covarsitoare din juristi (sau macar redactarea este facuta de juristi) s-a exprimat nefericit. asta inseamna ca ne impiedica in aplicarea legii sau avem dubii asupra corectitudinii ei?
Interventia mea asupra raspunsului dvs. se referea la cu totul altceva.;)
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
:happy:
dcozma, te intelegem... dupa sarbatori asa se intampla :))
dar pentru somerii in viata, mergem mai departe si e bine sa mai si radem..

IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.@

Am putea sa ne distram si de lit a) de mai sus, nu? Poate deasat sunt unii someri pentru ca si-au cautat de munca de la 16 ani si-au tot cautat pana la adanci batraneti si n-au avut noroc.... :tooth:
Amuzante polemicile dintre dvs. si colegiii dvs.
Am inteles ca pot beneficia de somaj ,in cazul meu pe baza art. 61 litera c si d.
Firma nu face restrucutari de posturi, si nu are nici locuri de munca vacante, am mai spus asta., trebuie ori sa-mi caut eu , ori managerul sa-mi propuna locuri de munca vacante in alte firme pe care le cunoaste.(s-a mai intamplat acest lucru in cazul unui coleg)
Mai am o INTREBARE:CARE SANT MOTIVELE PENTRU CARE MI S-AR PUTEA DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA(am primit AVERTIZAREA VERBALA, daca in timp de o luna, nu plec sau nu-mi caut in alta parte, IMI DESFACE CONTRACTUL DE MUNCA). De altfel din perioada verii ni s-a sugerat sa incercam sa ne cautam servicii in alta parte , pe motivul ca este nemultumit de noi,pentru ca dumnealui are de gand sa angajezi absolventi proaspeti cu liceu de informatica.Nu am abateri disciplinare, iar greselile pe care le-am comis in cei 7 ani nu au fost majore, si nici frecvente,nu au prejudiciat daune materiale sau de alta natura. (numai cine nu munceste nu greseste ) si nimeni nu este perfect.
cu respect si consideratie,
Mihaela

Alte discuții în legătură

Are drept la somaj? alexandrautu alexandrautu Buna ziua, La firma la care lucrez am o angajata care sufera de o boala de inima si care timp de 1 an de zile a adus la lucru concediu medical. Acum doamna ... (vezi toată discuția)
Somaj popaangelica popaangelica se poate pleca in somaj din motive medicale?ce documente medicale trebuie? (vezi toată discuția)
Nedeclarare la angajare a unei boli neurologice Inaind Inaind La angajare,acum 2 ani ,verisoara mea n a declarat ca sufera de epilepsie.Nu lucreaza la inaltime,nu conduce masina sau vehicule mari-TIR.Daca are vreo criza ... (vezi toată discuția)