avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intrebare - plata intretinere apartament nelocuit
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intrebare - plata intretinere apartament nelocuit

De 2 ani la asoc de propr s-a luat hotararea sa se achite intretinere pt 1 pers chiar daca nu locuieste nimeni in apart. Este si cazul meu. Acum eu vreau sa vand apart si nu primesc adeverinta de la administratie pana nu achit cotele pt 1 pers plus penalitati. Este legal ce fac ei si daca nu spuneti-mi ce lege interzice acest lucru sau ce pot sa fac in aceasta situatie. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 22:08, 17 Februarie 2014
Legea nr. 230/2007 arata ca daca la un apartament nu locuieste nimeni mai mult de 15 zile (intr-o luna calendaristica), in baza unei cereri adresate de proprietarul apartamentului respectiv catre asociatie, la apartamentul respectiv va figura o persoane (evident cu obligativitatea proprietarului la plata anumitor cheltuieli obligatorii, chiar daca nu locuieste nimeni!). Daca nu ati facut cerere la momentul respectiv, acum e cam tardiv sa rezolvati situatia! Daca ati facut-o si nu s-a tinut cont de ea, puteti sa platiti pentru a obtine adeverinta de la asociatie necesara la Notariat si, ulterior, actionati asociatia in judecata solicitand restituirea sumei respective (plata nedatorata), pe ultimii trei ani in urma, solicitand si daune-interese, dobanda legala pana la data platii, cheltuieli de judecata!
Legea nr. 230/2007 arata ca daca la un apartament nu locuieste nimeni mai mult de 15 zile (intr-o luna calendaristica), in baza unei cereri adresate de proprietarul apartamentului respectiv catre asociatie, la apartamentul respectiv va figura o persoane (evident cu obligativitatea proprietarului la plata anumitor cheltuieli obligatorii, chiar daca nu locuieste nimeni!).

Spuneti va rog si articolul din Legea 230/2007 in care se specifica sa fie trecuta o persoana daca nu locuieste in condominiu!!
Daca nu ati locuit mai mult de 15 zile in condominiu trebuia sa faceti o cerere de scoatere de la cotele de intretinere, iar daca in prima luna ati constatat ca sunteti trecut cu o persoana aveati dreptul sa contestati listele de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea acestora, iar presedintele trebuia sa va raspunda in 7 zile la contestatie.
Acum dupa 2 ani in care un ati platit si s-au acumulat si penalizari sunteti bun de plata, si nu stiu cum puteti face dovada ca nu a locuit nimeni in aceasta perioada.
asoc de propr s-a luat hotararea sa se achite intretinere pt 1 pers chiar daca nu locuieste nimeni in apart.

Este o hotarare care contravine flagrant normei in vigoare
HG nr 1588/2007 ART. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu
domiciliul în cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna;
stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita în scris scutirea
de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna,

conform hotarârii adunarii generale;

Daca dv detineti dovada inregistrarii/preluarii pe baza de semnatura a comunicarii catre asociatia de proprietari,ca incepand cu data x in apartamentul y urmeaza sa nu locuiasca nici o persoana,pe cale de consecinta aveti posibilitatea si temei sa ridicati pretentia recalcularii obligatiilor de intretinere
Daca nu detineti cerere inregistrata,urmeaza sa va supuneti hotararii asociatiei de proprietari
zizeta a scris:
De 2 ani la asoc de propr s-a luat hotararea sa se achite intretinere pt 1 pers chiar daca nu locuieste nimeni in apart.

Atunci cand in asociatie s-a luat acea hotarare ati avut dreptul ca in 45 de zile sa o contestati. Necontestand aceasta hotarare inseamna ca ati fost de acord cu ea.
Acum eu vreau sa vand apart si nu primesc adeverinta de la administratie pana nu achit cotele pt 1 pers plus penalitati.

Adica dumneavoastra nu ati platit timp de doi ani intretinerea?

@thran,
Ati postat un citat care nu este nici al celui care pune intrebare si nici nu este din legislatie. Omul a spus clar ca este o hotarare a asociatiei, nu ca ar fi o prevedere legal si de aceea ne intreaba pe noi ce are de facut.
Eu sunt de acord ca cei care conduc si administreaza asociatia au gresit dar greseala a fost impusa de adunarea generala. Spun asta pentru ca, atentie, se spune de o hotarare si nu decizia comitetului sau presedinte, administrator cum se mai intampla in alte situatii. Iar atunci cand adunarea generala hotaraste ceva, cel ce nu este de acord cu aceasta hotarare are doua posibilitati:
- ataca hotararea in instanta in maxim 45 de zile
- se conformeaza hotararii si merge in acelasi ritm cu ceilalti.
Ne contestand aceasta hotarare si nici cotele repartizate luna de luna in maxim 10 zile de la afisarea acestora, timp de doi ani, mi se pare ca a stiut, a aceptat si este bun de plata. Probabil ca in doi ani au fost si alti vecini in situatia aceasta, foscturile s-au impartit pe numarul de persoane iar acum dupa doi ani e o crima sa accepte cineva sa recalculeze tuturor, poate inclusiv celor care au vandut ori au trecut pe lumea cealata in aceasta perioada.
:offtopic:
citatul lui @thran este din @mmoceanu (raspuns dat utilizatoarei @zizeta)

Alte discuții în legătură

Plata consum la asociatie in doua locuri MirryB MirryB Buna seara, In 1 august am achizitionat un apartament, insa nu ne-am mutat inca ( este asadar nelocuit). Zilele trecute am anuntat la Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Plata ptr proprietati nelocuite dse dse salut.. suntem doi proprietari in contractul de casa casatoriti.. ambii locuind la adresa din buletin.. nicidecum la adresa imobilului aflat in discutie. as ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligatiile de plata a diverselor cheltuieli ptr un apartament nelocuit? MB31 MB31 Ii rog pe cei care stiu despre legile care guverneaza calculul cheltuielilor de intretinere ptr un apartament NELOCUIT de peste 1an sa-mi spuna si mie care ... (vezi toată discuția)