avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... copiii majori pot fi chemati ca martori in caz de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

copiii majori pot fi chemati ca martori in caz de divort al parintilor?

Buna ziua!! Sunt o fata de 22 de ani intr-o situatie destul de grea...... multumesc anticipat celor care vor citi acest mesaj, si daca aveti sfaturi/lamuriri, scrieti-mi!!!
VA expun cazul meu:cu 5 ani in urma ne-am mutat cu familia (tata, mama eu si sora mea de 13 ani) in Italia, si cu toata ca am vandut tot inainte de a pleca din Bucuresti, am reusit sa pastram resedinta si acolo, pe langa cea italiana. Inca de cand eram mica in familie erau la ordinea zilei certurile, datorita incompatibilitatii caracteriale a parintilor, dar mai ales din cauza mamei, care tot timpul a pus pe primul loc persoana ei, si apoi restul. Din pacate, de cand am venit in Italia situatia a degenerat foarte mult.Mama s-a indepartat foarte mult de noi, nu vrea sa ia parte la deciziile noastre si e mereu impotriva la tot ce decidem noi 3,chiar si atunci cand e vorba de decizii chibzuite si chinuite, in legatura cu scoala, chiria etc. Se poarta cu mine si cu tata ca si cum am fi o piedica in drumul ei (de a devine cetatean italian), cu fiica mai mica e mai draguta, dar majoritatea timpului e absenta si ma ocup eu de sora mea, ca si cum as fi eu mama.Ea vine la sfarsitul zilei, si-i dai 2 pupici, asta inseamna pentru ea sa fii mama.Ea are contract indeterminat , lucru foarte valoros in Italia;tata din pacate are contracte provizorii.Surioara s-a atasat foarte tare de mine si nici nu concep cum am putea trai despartite.In fine , ca sa nu mai lungesc mult discutia, am ajun la bataie cu ea (eu si ea...), stiu ca e absurd dar suntem exasperati.ASA ca va enumar intrebarile pe care le am:

1.Fiind eu fiica majora,pot depune marturie impotriva mamei la divort?Pot sa povestesc experienta mea ca fiica cu o mama absenta, si judecatorul sa tine cont de parerea mea? Eu evident ca sunt 1000000% impotriva ca mama sa aiba custodia surorii mele,fiindca ar creste exact cum am crescut eu: cu o mama pe care o consider o straina si pe care o urasc.

2.Dupa cum am precizat mai inainte, nu mai avem casa in ROmania si nici in Italia(aici stam cu chirie),practic parintii mei nu au nimic de impartit di punct de vedere financiar. Tata a cumparat anul trecut un teren langa Bucuresti dar l-a scris pe numele meu in acte.Faptul ca ea are contract indeterminat poate deveni un factor decisiv pentru acordarea custodiei?

3,Eu si tata am luat posibilitatea de a ne intoarce inapoi in Romania, vazind cum merg lucrurile aici.Sora mea a inceput sa aiba epizoade de rasism la scoala pe care mama le ignora, Ideea noastra e sa asteptam ca Laura.(surioara mea) sa termine aici scoala generala (peste 2 ani) si sa ne intoarcem la Bucuresti.Surioara ar fi de acord sa se intoarca cu noi, doar ca sa nu ramana cu mama.Poate sa fie un plus pt. tata sa ne intoarcem inapoi in tara natala si sa obtina el custodia?

4,Ar fi bine ca tata ca angajeze un avocat vazand ca acest caz e destul de complicat si se prevede scandalos?

In fine , dupa parerea expertilor, ce trebuie sa facem?Tata fi de acord sa nu pretinda de la mama nici un fel de pensie doar sa nu mai avem cu ea nici o treaba si nici un contact mai mult de cele care le impune legea. Repet ca eu nu am nimic bun de spus despre ea ca mama in fata unui judecator, si fiica mai mica merge cam pe acelasi drum.Daca aveti sfaturi, sau puteti in vreu-un fel sa ma ajutai cu vre-o lamurire, va rog sa scrieti!!!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:06, 22 Aprilie 2009
Codul de procedura civila interzice expres audierea ca martori a descendentilor majori. Incredintarea copiilor ninori are in vedere ezclusiv interesul acestora deci nu poate fi un alt factor hotaritor. Tatal dv. nu poate reninta la pensia de intretinere pentru sora minora in cazul in care i se incredinteaza spre crestere si educare. Ar fi indiciat sa apeleze la serviciile unui avocat.
Din punctul meu de vedere iti raspund:
1)Codul de procedura civila interzice expres audierea ca martori a descendentilor majori.
2)Incredintarea minorului spre crestere si educare se face numai in interesul lui,instanta va aprecia parerea sorei dv. tinand cont ca are 13 ani si poate 14, pana la audiere.Ancheta sociala va constata toate aspectele ce au legatura cu sora dv. Tatal trebuie sa faca dovada ca are posibilitati materiale pentru cresterea si educarea sorei dv.Va conta desigur si faptul ca dv. il ajutati pe tata,acest aspect trebuie consemnat in ancheta sociala.
3)Sunt de parere ca este indicat sa va intoarceti in Romania tinand cont de situatia sorei privind rasismul.Sunt destule scoli bune si in Bucuresti.Liceul,tinand cont de cunosterea limbii italene ,il poate termina la Dante Alighieri.
4)Intors in tara tatal poate angaja un avocat,conditia este sa ajungeti toti trei!!!ATENTIE>Nu este in interesul minorei ca tatal sa nu ceara pensie!!!!Mama poate primi drept de vizita!!!(pastrarea legaturilor cu minorul)
Dumneavoastra nu puteti sa fiti audiata ca si martor in procesul de divort al parintilor, insa sora va fi audiata si intrebata cu care dintre parinti doreste sa locuiasca.
In legatura cu pensia de intretinere, tatal nu poate renunta la ea, aceasta fiind un drept al minorului incredintat spre crestere si educare.
Parerea mea este sa va intoarceti in tara si tatal sa demareze procedura divortului.
Poate ca legea e nedreapta pt ca interzice audierea descendentiilor.
Dar probe pot exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii poate cere tatal reincredintarea minorei? rocsy77 rocsy77 buna ziua,am o intrebare ,in ce conditii poate cere tatal custodia fiicei mele de 15 ani pe care o am in custodie din anul 1999,prin hotarare judecatoreasca?in ... (vezi toată discuția)
Cum poate trece vama un minor corina0 corina0 as dori sa stiu si eu cum poate un copi de 17 ani sa iese din tara cu sora mai mare , aceasta fiind majora, iar parintii fiind divortati , copii incredindati ... (vezi toată discuția)
Custodie minor orfan de un parinte, in grija bunicii mada_dima mada_dima Buna, Fiica prietenei mele, ANA, are 13 ani si este de un an in ingrijirea bunicii sale din partea mamei. Mama sa a decedat acum un an. Tatal fetei este in ... (vezi toată discuția)