Buna ziua!! Sunt o fata de 22 de ani intr-o situatie destul de grea...... multumesc anticipat celor care vor citi acest mesaj, si daca aveti sfaturi/lamuriri, scrieti-mi!!!
VA expun cazul meu:cu 5 ani in urma ne-am mutat cu familia (tata, mama eu si sora mea de 13 ani) in Italia, si cu toata ca am vandut tot inainte de a pleca din Bucuresti, am reusit sa pastram resedinta si acolo, pe langa cea italiana. Inca de cand eram mica in familie erau la ordinea zilei certurile, datorita incompatibilitatii caracteriale a parintilor, dar mai ales din cauza mamei, care tot timpul a pus pe primul loc persoana ei, si apoi restul. Din pacate, de cand am venit in Italia situatia a degenerat foarte mult.Mama s-a indepartat foarte mult de noi, nu vrea sa ia parte la deciziile noastre si e mereu impotriva la tot ce decidem noi 3,chiar si atunci cand e vorba de decizii chibzuite si chinuite, in legatura cu scoala, chiria etc. Se poarta cu mine si cu tata ca si cum am fi o piedica in drumul ei (de a devine cetatean italian), cu fiica mai mica e mai draguta, dar majoritatea timpului e absenta si ma ocup eu de sora mea, ca si cum as fi eu mama.Ea vine la sfarsitul zilei, si-i dai 2 pupici, asta inseamna pentru ea sa fii mama.Ea are contract indeterminat , lucru foarte valoros in Italia;tata din pacate are contracte provizorii.Surioara s-a atasat foarte tare de mine si nici nu concep cum am putea trai despartite.In fine , ca sa nu mai lungesc mult discutia, am ajun la bataie cu ea (eu si ea...), stiu ca e absurd dar suntem exasperati.ASA ca va enumar intrebarile pe care le am:
1.Fiind eu fiica majora,pot depune marturie impotriva mamei la divort?Pot sa povestesc experienta mea ca fiica cu o mama absenta, si judecatorul sa tine cont de parerea mea? Eu evident ca sunt 1000000% impotriva ca mama sa aiba custodia surorii mele,fiindca ar creste exact cum am crescut eu: cu o mama pe care o consider o straina si pe care o urasc.
2.Dupa cum am precizat mai inainte, nu mai avem casa in ROmania si nici in Italia(aici stam cu chirie),practic parintii mei nu au nimic de impartit di punct de vedere financiar. Tata a cumparat anul trecut un teren langa Bucuresti dar l-a scris pe numele meu in acte.Faptul ca ea are contract indeterminat poate deveni un factor decisiv pentru acordarea custodiei?
3,Eu si tata am luat posibilitatea de a ne intoarce inapoi in Romania, vazind cum merg lucrurile aici.Sora mea a inceput sa aiba epizoade de rasism la scoala pe care mama le ignora, Ideea noastra e sa asteptam ca Laura.(surioara mea) sa termine aici scoala generala (peste 2 ani) si sa ne intoarcem la Bucuresti.Surioara ar fi de acord sa se intoarca cu noi, doar ca sa nu ramana cu mama.Poate sa fie un plus pt. tata sa ne intoarcem inapoi in tara natala si sa obtina el custodia?
4,Ar fi bine ca tata ca angajeze un avocat vazand ca acest caz e destul de complicat si se prevede scandalos?
In fine , dupa parerea expertilor, ce trebuie sa facem?Tata fi de acord sa nu pretinda de la mama nici un fel de pensie doar sa nu mai avem cu ea nici o treaba si nici un contact mai mult de cele care le impune legea. Repet ca eu nu am nimic bun de spus despre ea ca mama in fata unui judecator, si fiica mai mica merge cam pe acelasi drum.Daca aveti sfaturi, sau puteti in vreu-un fel sa ma ajutai cu vre-o lamurire, va rog sa scrieti!!!!