Sunt destul de multe firme in ROmania (in special venite din Vest) care au adoptat Contractul Individual de Munca cu prestare la domiciliu si care nu stau neaparat la domiciliu, dar lucreaza ca reprezentanti, reprezentanti vanzari si/sau agenti vanzari in mai multe judete ale tarii. Acesti angajati se deplaseaza la clienti zilnic cu autoturismele proprii sau de firma, ori cu alte mijloace de transport in comun (autobuze, microbuze, trenuri, avioane etc...) si nu ajung la sediul firmei decat foarte rar (unii lunar, altii si doar de 2-3 ori pe an! Cum se poate realiza instruirea la locul de munca a acestor angajati, daca locul lor de munca se afla acasa?!?! Cum se poate realiza instruirea periodica a acestora (mai ales ca unii sofeaza si riscul e ridicat!!) in special a celor care ar trebui instruiti lunar? Este valabila instruirea cu ajutorul internetului? Prin Skype, messenger (yahoo), google+ etc? Ar trebui semnatura electronica? Unde se tine Fisa de Instruire Individuala? Aceste intrebari sunt vala bile si pentru Situatiile de urgenta! Multumesc mult!
Da, este interesant ce spuneti. Nu am spus ca este obligatoriu si oricum nu toti sunt experti, doar cei care se inscriu si sunt admisi! Eu faceam paralela intre ei si noi, din punctul de vedere ca la noi nu se ocupa nimeni de chestia asta! Am sa studiez ce mi-ati recomandat! Multumesc!
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Pentru a deveni expert/ specialist tehnic judiciar, nu este nevoie de recomandare de la nicio asociatie/ institutie a statului. Solicitarea catre MJ este facuta in nume propriu de catre candidat.
Activitatea de expertiza tehnica judiciara se desfasoara tot in nume propriu (expertul/ specialistul este singurul in masura sa semneze raportul de expertiza), iar semnatura este olografa.
Trebuie sa cititi cu atentie OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara.
Pe scurt: calitatea de expert se obtine in urma depunerii dosarului si a promovarii examenului tinut de catre MJ. Una din conditii pentru a se accepta dosarul de catre MJ, este ca respectivul candidat sa fi absolvit un institut de invatamant superior cu diploma de licenta, masterat, doctorat. Expertul va primi de la MJ o legitimatie, care ii confera calitatea de expert tehnic judiciar.
Ca specialist tehnic judiciar poate fi autorizat de catre MJ, in urma sustinerii unui interviu, fata in fata, la MJ, doar persoana cu inalta calificare si performante in domeniu ssm, detinatorii de titluri academice, fosti inspectori in cadrul ITM/ inspectia muncii, fosti sefi compartimente ssm in mari unitati industriale, etc., actuali experti tehnici extrajudiciari autorizati de catre ministerele de profil.