avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parinti ortodocsi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parinti ortodocsi

Buna ziua,

Fiul meu spune ca doreste conf Nou Cod Civil, avand varsta de 14 ani, sa-si aleaga confesiunea renuntand la ortodoxie si fiind ateu. Eu sunt ortodoxa ferventa, practicanta, si am hot jud def si irevocabila crestere si educare minor. Exista program vizita prima si a treia sambata si duminica 10-18 si 1 sapt vacanta pt fostul sot. Fiul nostru, foarte abil, hip hopar, numai cu fete in cap si facebook altfel de o inteligenta as spune diabolica ce s a gandit? Ma mut la tata. M am saturat sa mi spui ca Dumnezeu imi cere sa te ascult, nu mi mai place autoritatea ta eu vreau de capul meu de la 14 ani. Tata ma lasa sa fac ce vreau(precizez ca fostul sot e ortodox nepracticant).
Sa nu ma intelegeti gresit,ca mama, il imbrac de firma, are smartphone, toate electronicele existente, vacante in strainatate, timp liber, etc. cu o singura conditie scoala sa i fie scoala si duminica sa ma insoteasca la biserica. Nu cred ca cer prea mult. Nu i cer sa ma ajute in gospodarie, nu face nimic e de o obraznicie de a dreptul imorala, vreau doar sa invete si sa nu se inhaiteze si sa ajunga la bautura droguri femei ca generatia lui.
Revenind la oful meu, acum vrea sa l faca pe fostul meu sot sa modifice programul de vizita in sensul maririi timpului, si includerii duminicilor. Dar duminica doresc sa mi fie alaturi. Cand sa primeasca educatia pe care sunt obligata sa i o dau? Eu am serviciu dimineata, el invata dupamiaza, ne vedem la 20. Nu mi ramane prea mult timp, nu?
Hot jud privind programul de vizita fiind def si irevocabila poate fi schimbata? Ma gandesc ca e irevocabila si nu poate fi. Dar copilul vrea sa lipseasca duminica din biserica, vai de cei fara Dumnezeu, toate le merg pe dos.
Ce as putea face din punct de vedere juridic pentru a mi aplica modul meu de a creste si educa acest copil? De ce mai sunt mama ? Doar sa slugaresc un adolescent razgaiat de fostul sot care parca il impinge pe o cale rea a neascultarii de mine, si asa au inceput sa apara rezultate mediocre la invatatura...
Va multumesc pt rabdarea de a fi citit si problema mea, ajutati ma sa previn ca fiul meu sa aiba parte de influenta proasta a tatalui, om batjocoritor, prieten bun cu bautura, si foarte permisiv cu copilul ca sa mi faca in ciuda, la ce spun da el spune nu , la ce spun nu el spune da.
Cel mai recent răspuns: miliuta , utilizator 14:42, 22 Februarie 2014
Da, si mie imi par pentru doamna si cred ca sunt chiar bune.
Ideea centrala e sa ne iubim copiii, fie ei fii risipitori, fie gospodari practicanti. Si sa avem rabdare cu ei, ca se vor intoarce... sau nu.
Eu cred ca "primim" copii cu imprumut...cam pana la 15 ani (coincidenta cu cazul de fata?)... apoi depinde de noi cat de prieteni/apropiati vom ramane in viata...
Sa ne traiasca tuturor si sa ne bucure sufletul! :hugall:
Am citit cu mare interes postarile anterioare. Am mai spus-o si in alte randuri, subiectele legate de copii ma emotioneaza si ma intereseaza in mod special. Ar mai fi o serie de categorii la care sunt extrem de sensibila, dar nu are rost sa detaliez. Cert este ca toate fiintele care depind de noi, prin natura lucrurilor si nu prin vointa lor, au, in viziunea mea, nevoie de o atentie deosebita. Iar de aceste "prerogative", de a veghea asupra altora, trebuie sa ne achitam cu responsabilitate, intelepciune, empatie si... smerenie. "A veghea" nu inseamna, in viziunea mea, a impune sau a profita de ascendentul pe care il ai. Ci a proteja, a inspira, a ajuta, a arata, a iubi si a darui neconditionat.

Nu comentez si nu am un sfat pentru doamna care a deschis subiectul, sunt un mare inamic al sfaturilor, mai ales cand acestea nu sunt solicitate. In acest caz, s-a solicitat doar o opinie juridica, ea a fost oferita. Subiectul a incins insa spiritele, dovada ca multi altii sunt sensibili la subiect, si imi cer scuze ca intervin si eu, dupa atatea alte opinii respectabile. Mai ales ca nu pot pretinde ca aduc un plus de valoare discutiei.

Vreau doar sa spun ca pentru mine religia, indiferent care ar fi ea, insumeaza o serie de precepte moral-etice care reprezinta sau ar trebuie sa reprezinte normalul in viata, in relatiile cu ceilalti, in societate, sunt universal valabile si au durabilitate in timp. Nu cred ca vizitele la biserica te aduc mai aproape de Divinitate, indiferent care ar fi aceasta, nu cred ca iti ofera garantia unui acces spre o vesnicie mai "calduta", nu cred ca te fac neaparat un om mai bun. Poate unora le aduc un anumit echilibru sau liniste interioara, impacare cu sine. Nu judec si respect acest lucru. Dar si acestia datoreaza respect celor care nu simt in acelasi fel. Cred ca ceea ce primeaza este ca normele de conduita asociate religiei sa iti fie intim proprii, sa le simti, sa le crezi, sa le gandesti, sa-ti fie firesti, sa nu te temi de Dumnezeu mai mult decat de constiinta ta. Un copil care nu merge la biserica, insa are exemplul iubirii, al onestitatii, al devotamentului, al muncii, al respectului, va avea acelasi comportament. Va fi un OM bun si un fiu bun.

Un pot sa cred ca mai exista asa ceva !Am ramas estupefiata .Dar bine doamna ,de ce spuneti ca doar cei ce merg la biserica au dumnezeu?Cunosc multi care merg dar un au nici un dumnezeu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare religioasa Caligula Caligula Buna ziua, Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta. Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe ... (vezi toată discuția)
Drept si religie.... Marius Bote Marius Bote Bună ziua. Va punem oîntrebare mai delicata. Drept si religie. Un preot, refuza sa imi elibereze certificatul de Botez al nepotelului meu. Pentru un Botez ... (vezi toată discuția)
Fostul soț a schimbat religia copilului nostru fără consimțământul meu. Îi pot face reclamație? corina25caval corina25caval Ii pot face reclamatie fostului sot ca i-a schimbat religia copilului nostru fara consimtamantul meu avand in vedere ca avem custodie comuna? (vezi toată discuția)