avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea paternitatii copilului impotriva vointei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea paternitatii copilului impotriva vointei mamei

Buna, deoarece tatal copilului a demonstrat in nenumarate randuri ca nu ii pasa de noi intrucat a manifestat nepasare pe toata durata sarcinii, a nasterii a timpului petrecut in spital si a celor 2 luni de cand s-a nascut copilasul, am decis sa nu il trec in certificatul de nastere ca tata pentru a nu avea drepturi asupra copilului. Mentionez ca nu m-a sustinut nici macar moral, sprijinul financiar fiind exclus in procent de suta la suta. Intrucat este o influenta foarte proasta nu doresc sa faca parte din viata copilului, iar el doar pentru a-mi face in ciuda vrea sa faca actiune in instanta pentru paternitate, cu test...pe care vrea sa il platesc tot eu. Intrebarea mea este, poate recunoaste copilul si sa apara ca tata in certificat ca tata sau mai rau sa il treaca pe numele lui daca eu nu sunt de acord? Si ce pot face sa impiedic sa se intample asta? Se poate ajunge pana la extrema in care sa primeasca el custodia? Mentionez ca la el acasa conditiile sunt jalnice si are datorie la banca pe care nu intentioneaza sa o achite si chiar cazier pentru diverse delicte daca nu ma insel. Va rog ajutati-ma cu un sfat, ce sa fac?:((
Cel mai recent răspuns: saya-impala , utilizator 20:09, 22 Februarie 2014
Nu are de ce sa se adreseze instantei, cat poate recunoaste oricand copilul in fata ofiterului starii civile.
In urma recunoasterii va fi trecut ca tata in certificat, insa copilul nu va schimba si numele daca dvs nu suunteti de acord.
Abia apoi se poate adresa instantei pt ca si dnasul sa exercite autoritatea parinteasca si sa aiba un program de vizita.
Chiar daca va cere altfel, locuinta copilului va fi la dvs.
Il puteti obliga sa platesca jumatate din cheltuielile cu sarcina si nasterea si pensie de intretinere pt copil.
Daca nu il doreati pe el ca tata pt copilul dvs trebuia sa alegeti alta persoana mai responsabila sau fertilizarea in vitro cu donator.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
saya-impala a scris:

am decis sa nu il trec in certificatul de nastere ca tata pentru a nu avea drepturi asupra copilului.

drepturi are copilul, tatal are obligatii

Intrebarea mea este, poate recunoaste copilul si sa apara ca tata in certificat ca tata sau mai rau sa il treaca pe numele lui daca eu nu sunt de acord?

Da si da, adica daca se constata ca el este tatal va fi trecut in certificatul de nastere al copilului si (cel mai probabil) copilul ii va purta numele. O alegere mai fericita ar fi sa fiti de acord ca pruncul sa poarte numele dvs reunite.

Si ce pot face sa impiedic sa se intample asta?

sa demonstrati ca nu este el tatal (ceea ce presupun ca nu aveti cum, deci raspunsul corect ar fi NU)

Se poate ajunge pana la extrema in care sa primeasca el custodia? Mentionez ca la el acasa conditiile sunt jalnice si are datorie la banca pe care nu intentioneaza sa o achite si chiar cazier pentru diverse delicte daca nu ma insel. Va rog ajutati-ma cu un sfat, ce sa fac?:((

Teoretic, daca poate demonstra ca e in interesul copilului sa nu mai exercitati si dvs autoritatea parinteasa atunci da, poate ajunge la extrema sa exercite el singur autoritatea parinteasca. Dar nu cred a puteti demonstra nici unul dintre dvs asta asa incat autoritatea parinteasca se va exercita in comun.
Cel mai probabil, locuinta copilului va fi stabilita la dvs data fiind varsta foarte mica a copilului. Un alt argument in acest sens ar fi daca il alaptati.
Altfel se va lua in calcul (din ce sustine el si din ce sustineti dvs) ce este mai in beneficiul copilului, indiferent de nepasarea domnului fata de dvs.
Pentru cheltuielile (medicale) pe care le-ati avut pe perioada sarcinii puteti cere despagubiri tatalui.
Incercati sa nu folositi copilul ca sa va razbunati pe tata. Copilul este o persoana separata de dvs si de tata si are dreptul la existenta lui proprie.

Editez ca sa adaug: daca nu doriti sa platiti testul ADN puteti sa nu contestati recunoasterea si astfel nu mai este nevoie de nici un test.
mirebire, utilizator
Dimpotriva, situatia e tocmai invers, el se foloseste de copil pentru a se razbuna pe mine pentru ca am refuzat sa il intretin (pe tata, nu pe copil), de aceea incerc sa protejez copilul tinandu-l departe de el.
Nu mi-am dorit sa raman insarcinata, a fost un accident, dar daca tot a venit pe lume vreau sa fac tot ce e mai bine pentru acest copil si sa nu permit nimanui sa se foloseasca de el...
gi-jane2, moderator
[Teoretic, daca poate demonstra ca e in interesul copilului sa nu mai exercitati si dvs autoritatea parinteasa atunci da, poate ajunge la extrema sa exercite el singur autoritatea parinteasca. Dar nu cred a puteti demonstra nici unul dintre dvs asta asa incat autoritatea parinteasca se va exercita in comun.]
Intrebarea mea este cum pot demonstra ca este in interesul copilului ca el sa fie decazut din drepturi? Ma refer la ce anume este necesar pentru acest lucru, care sunt cele mai importante aspecte. Pentru ca repet, este o influenta proasta, nu are conditii acasa (locuiesc foarte multe persoane in aceeasi casa, plus ca tatal sau are ceva probleme mintale si se manifesta facand crize, iar atunci toata lumea ii face pe plac, daca are chef sa asculte muzica la maxim la 4 dimineata, asta face, toata lumea ii indeplineste toate poftele), peretele din camera sa este imbibat de apa,nu are incalzire centrala si nici gaz , a fost o perioada in care nu a avut nici curent, plus ca plutesc norii de fum de tigara in casa, are datorii la banca (neachitate de ani de zile, nu un credit cum poate avea orice om) si abea daca stie sa scrie si sa citeasca plus multe altele care demonstreaza ca nu este o persoana de incredere si nu pot sa imi inchipui ca exista o instanta ce ar putea decide ca aceasta persoana este suficient de responsabila incat sa aiba grija de un copil si ca acelea sunt conditii in care poate trai un copil... Nu vreau sa calce copilul meu in acea casa nici in vizita, de aceea vreau sa stiu toate metodele in care il pot proteja
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)