saya-impala a scris:
am decis sa nu il trec in certificatul de nastere ca tata pentru a nu avea drepturi asupra copilului.
drepturi are copilul, tatal are obligatii
Intrebarea mea este, poate recunoaste copilul si sa apara ca tata in certificat ca tata sau mai rau sa il treaca pe numele lui daca eu nu sunt de acord?
Da si da, adica daca se constata ca el este tatal va fi trecut in certificatul de nastere al copilului si (cel mai probabil) copilul ii va purta numele. O alegere mai fericita ar fi sa fiti de acord ca pruncul sa poarte numele dvs reunite.
Si ce pot face sa impiedic sa se intample asta?
sa demonstrati ca nu este el tatal (ceea ce presupun ca nu aveti cum, deci raspunsul corect ar fi NU)
Se poate ajunge pana la extrema in care sa primeasca el custodia? Mentionez ca la el acasa conditiile sunt jalnice si are datorie la banca pe care nu intentioneaza sa o achite si chiar cazier pentru diverse delicte daca nu ma insel. Va rog ajutati-ma cu un sfat, ce sa fac?:((
Teoretic, daca poate demonstra ca e in interesul copilului sa nu mai exercitati si dvs autoritatea parinteasa atunci da, poate ajunge la extrema sa exercite el singur autoritatea parinteasca. Dar nu cred a puteti demonstra nici unul dintre dvs asta asa incat autoritatea parinteasca se va exercita in comun.
Cel mai probabil, locuinta copilului va fi stabilita la dvs data fiind varsta foarte mica a copilului. Un alt argument in acest sens ar fi daca il alaptati.
Altfel se va lua in calcul (din ce sustine el si din ce sustineti dvs) ce este mai in beneficiul copilului, indiferent de nepasarea domnului fata de dvs.
Pentru cheltuielile (medicale) pe care le-ati avut pe perioada sarcinii puteti cere despagubiri tatalui.
Incercati sa nu folositi copilul ca sa va razbunati pe tata. Copilul este o persoana separata de dvs si de tata si are dreptul la existenta lui proprie.
Editez ca sa adaug: daca nu doriti sa platiti testul ADN puteti sa nu contestati recunoasterea si astfel nu mai este nevoie de nici un test.