avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea paternitatii copilului impotriva vointei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea paternitatii copilului impotriva vointei mamei

Buna, deoarece tatal copilului a demonstrat in nenumarate randuri ca nu ii pasa de noi intrucat a manifestat nepasare pe toata durata sarcinii, a nasterii a timpului petrecut in spital si a celor 2 luni de cand s-a nascut copilasul, am decis sa nu il trec in certificatul de nastere ca tata pentru a nu avea drepturi asupra copilului. Mentionez ca nu m-a sustinut nici macar moral, sprijinul financiar fiind exclus in procent de suta la suta. Intrucat este o influenta foarte proasta nu doresc sa faca parte din viata copilului, iar el doar pentru a-mi face in ciuda vrea sa faca actiune in instanta pentru paternitate, cu test...pe care vrea sa il platesc tot eu. Intrebarea mea este, poate recunoaste copilul si sa apara ca tata in certificat ca tata sau mai rau sa il treaca pe numele lui daca eu nu sunt de acord? Si ce pot face sa impiedic sa se intample asta? Se poate ajunge pana la extrema in care sa primeasca el custodia? Mentionez ca la el acasa conditiile sunt jalnice si are datorie la banca pe care nu intentioneaza sa o achite si chiar cazier pentru diverse delicte daca nu ma insel. Va rog ajutati-ma cu un sfat, ce sa fac?:((
Cel mai recent răspuns: saya-impala , utilizator 20:09, 22 Februarie 2014
Morgan le Fay a scris:

Fata a intrebat ce sa faca sa il tina departe pe tata pentru ca are motive sa creada ca asa e mai bine pentru copil.


Fata a intrebat cum sa-l impiedice pe tata sa isi recunoasca copilul.
I s-a raspuns si la intrebarea asta si la cea pe care am intuit-o "cum sa-si protejeze copilul de influenta proasta a tatalui?"
Printre lupii moralisti din povestea asta cred ca va numarati cu succes pentru ca ati inceput a explica oricui este dispus sa asculte cat de proasta este legea.

In cazurile expuse de dvs - concret:
1. mama e prost informata, nu legea este proasta. Legea ii dadea dreptul sa iasa din tara cu fata ei fara nici o problema.
2. autoritatea parinteasca exercitata in comun nu are nici un amestec in cazul baiatului care decide sa-si salveze mama. Pe de alta parte mama avea tot dreptul si toata responsabilitatea sa nu se lasa salvata si sa nu-si lase copilul sa se "sacrifice" pentru binele ei. Pentru ca relatia dintre tata si mama e responsabilitatea mamei si a tatalui si e nedrept din partea lor sa isi puna copilul sa o rezolve.
3. mama din povestea asta nu are dreptul sa conditioneze ce face tatal cu copilul in timpul lui decat in cazul in care activitatea respectiva ii dauneaza copilului, dar mama era de acord ca bunica sa petreaca timp cu copilul si nu o privea ca pe o primejdie, ceea ce dorea insa era sa manipuleze tatal in continuare. Tatal a renuntat - multi fac asa - si nu din cauza legii (legea i-ar fi permis executarea silita) ci din cauza mamei - ceea ce e foarte trist pentru copil.

N-am sfatuit-o sa accepte tot ce vrea tatal, am sfatuit-o sa actioneze in favoarea copilului ei cu mijloace care ii rezolva problemele concrete nu cu mijloace cu care va pierde in mod sigur.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
mirebire, utilizator
Custodia exclusiva, nu o va primi cu siguranta. Exercitarea autoritatii parintesti se va face in comun; se va tine cont si de varsa copilului, dar si de faptul ca pana in prezent, doar dvs v-ati ocupat de el, tatal fiind inexistent. Daca va promova un proces in instanta, se va alege cu niste obligatii, pe care daca nu le va respecta, il veti putea actiona penal, pentru infractiunea de Abandon de familie ( art. 305 Cod Penal). Daca veti recunoaste pretentiile sale, in sensul ca este tatal copilului, nu veti mai plati testul de paternitate. Iar daca este tatal sau, chiar nu aveti de ce nega, pentru ca acest lucru se poate verifica foarte simplu.
Pe de alta parte, ar trebui sa incercati sa fiti obiectiva. Ganditi-va bine, daca el chiar nu poate fi un tata bun. De multe ori parintele care are deja grija de copil ( de cele mai multe ori, mama), apreciaza ca tatal nu este responsabil, doar pentru ca nu a fost un sot bun. Poate sa nu fie un sot bun, dar sa fie un tata excelent. Nu lasati ca divergentele dintre voi, sa faca rau copilului. Interesul minorului, este de a avea legaturi ca tatal sau, dar si cu rudele paterne. Este posibil chiar daca tatal minorului nu a fost responsabil pana aum, sa isi dea seama de greseala facuta, si sa vrea sa indrepte lucrurile. Nu este tarziu. Aveti in fata o viata, in care sa va cresteti copilul impreuna, chiar daca nu veti mai fi impreuna cu tatal copilului. Pana la urma, primeaza interesul minorului. Apoi, minorul are nevoie de o figura paterna, iar dvs aveti nevoie sa va impartiti responsabilitatile. Ramane ca dvs sa apreciati, daca el chiar vrea sa promoveze un proces doar in scop de sicana, si daca asa este, sa demonstrati acest lucru in instanta. Numai bine
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
adriana rusateanu, utilizator
mirebire a scris:

saya-impala a scris:

Este de ajuns ca legislatia este atat de proasta incat ar acorda drepturi asupra unui copil si unui aurolac ce traieste in canal.


lului. Nu e o lege perfecta, poate fi imbunatatita mult de tot, dar e mai buna decat anterioara.
Asa ca nu mai priviti orice tata care vrea sa-si recunoasca progeniturile ca pe un posibil sicanator.


Problema e ca eu nu ma refer la orice tata, ci la unul anume, la cel al copilului meu!
Acel tata care ma ameninta constant ca ma omara si apoi se sinucide pentru ca el nu poate trai fara mine, ce sa spun, asta chiar e in interesul copilului, isi arata foarte mult dragostea fata de copil gandindu-se sa il lase orfan de ambii parinti.(Aceasta fiind doar un exemplu al amenintarilor pe care le primesc constant). Sau ar trebui sa raman langa un barbat ce nu poate asigura siguranta zilei de maine si pe care sa il intretin, doar ca sa aiba copilul tata? Dupa cum am spus, nu va mai dati cu parerea daca sunteti in necunostinta de cauza. Daca puteti sa raspundeti la subiectul topicului bine, dac nu, pastrati-va parerile personale.

@saya - vi s-a raspuns, daca vreti sa intelegeti bine, daca nu si mai bine. Nu e copilul meu => nu e responsabilitatea mea.
mirebire a scris:

vi s-a raspuns, daca vreti sa intelegeti bine, daca nu si mai bine. Nu e copilul meu => nu e responsabilitatea mea.

Am inteles care este situatia legala si cam ce trebuie sa fac pentru a demonstra in instanta ce am de demonstrat, insa nu suport criticile care imi sunt aduse pe nedrept...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)
Decăderea din drepturile parintesti doru58 doru58 Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din ... (vezi toată discuția)