am o casa la tara,pe firma,as dorii sa vand si nu stiu care sunt pasii,as avea trei variante; sa vand cu firma cu tot,sa vand fara firma ,sau,sa-mi vand mie ca persoana fizica ,apoi sa vand altcuiva,va rog din suflet sa ma ajutati sa aflu pasii in toate cele 3 variante,care este mai convenabila ,va multumesc frumos!
In cazul in care imobilul (casa) se afla in patrimoniul firmei, fara a fi aport la capitalul social, aveti urmatoarele variante:
1. Vindeti imobilul la pretul pietei, calculand TVA aferent (5% sau 24%) iar societatea va achita impozitul de venit 2% sau 3% (in functie de data de la care ati devenit proprietarul imobilului)
2. Faceti cesiune de parti sociale (vindeti firma), sens in care cumparatorul va achita contravaloarea partilor sociale asa cum rezulta din documentele societatii. Dvs. personal, in calitate de asociat al firmei, nu veti mai achita niciun impozit.
Daca insa, veti dori sa vindeti la un pret mai mare decat valoarea partilor sociale, pe diferenta veti achita un impozit pe venit de 16%.
Prin cesiunea de parti sociale, cumparatorul (viitorul asociat al firmei) va prelua societatea cu intreg patrimoniul acesteia, cu plusurile si minusurile existente -va fi destul de dificil sa gasiti un cumparator dispus la aceasta.
3. Puteti vinde imobilul proprietatea societatii -Dvs., in calitate de persoana fizica, la pretul pietei (pentru a nu fi susceptibil de evaziune fiscala), dar veti datora urmatoarele impozite:
-societatea vanzatoare: impozit pe venit 2% sau 3% din pretul de vanzare
-Dvs. in calitate de cumparator: onorariul notarial, taxe de cadastru
-nu uitati de TVA de 5% sau 24%!!!
Cesiune firma
horia51
1. doresc sa cesionez(vand)50%actiuni firma cu profil medical. Asociatul nu este de acord sa cumpere cota mea dar nici sa vanda. Ce este de facut?
2. actualul ... (vezi toată discuția)