avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoaterea copilului minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoaterea copilului minor din tara

Buna ziua.Am un copil de 1 an si 2 luni, rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Momentan tatal copilului munceste inafara tarii. Vreau sa stiu, chiar nu exista nici o posibilitate sa scot copilul afara din tara fara semnatura lui, nici chiar in urma unui proces de custodie?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:51, 20 Februarie 2014
Puteti calatori cu minorul fie cu acordul tatalui dat in forma autentica la Consulatul Romaniei din Tara unde se afla acum, fie cu o declaratie la un notar din Tara respectiva apostilata sau supralegalizata sau chiar fara apostila , de ex Franta a suprimat apostila cu Romania, tradusa si legalizata. In lipsa acordului tatalui va puteti adresa instantei care va pronunta o hotarare care va suplini acordul tatalui. Asta nu inseamna ca dvs aveti custodia cum ziceti, caci Autoritatea parinteasca este exercitata in comun de ambii parinti. La alta deplasare a minorului in strainatate va trebui sa parcurgeti aceeasi pasi fie la Consulat, notar sau instanta.
Daca aveti motive intemeiate pt a obtine in instanta ca numai dvs sa exercitati autoritatea parinteasca, nu mai aveti nevoie de acordul tatalui de cate ori veti iesi din tara cu copilul.
In functie de situatie, puteti obtine o hotarare care sa tina loc de acordul tatalui. Trebuie analizata situatiam relatia tatalui cu copilul, motivul iesirilor copilului din tara etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului minor din tara fara acordul tatalui doktoru2000 doktoru2000 buna, sunt un nou utilizator si vreau sa stiu si eu cum pot scoate un minor din tara ... adica ..tatal lui este plecat in italia cu jobul si nu poate veni ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor cu parinti divortati ciel_bleu ciel_bleu Buna ziua, Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a ... (vezi toată discuția)
Hotarare divort la iesirea din tara cu un minor puimicc puimicc Documentandu-ma am vazut ca pentru a iesi din tara cu un minor, in urma divortului, avand o hotarare de divort definitiva si irevocabila, am nevoie de un ... (vezi toată discuția)