avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Munca la negru - 9 contracte
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Munca la negru - 9 contracte

Buna ziua,

De curand am avut control de la ITM. Toti angajatii erau cu contract de munca, insa...au existat in trecut persoane carora li s-au facut instructajul de protectia muncii inainte de inregistrarea contractuui de munca. Unii au semnat contractul la cateva zile dupa instructaj (eu ajungeam in santier 1 data pe saptamana), altii nu au mai semnat deloc pentru ca nu au mai aparut a doua zi la lucru (se intampla frecvent ca muncitorii in constructii sa plece fara sa anunte, uneori dupa prima zi de lucru).
Desigur ca cei de la ITM au considerat ca toate cele 9 cazuri se incadreaza la munca la negru, asadar urmeaza o adresa prin care imi vor cere sa inregistrez retroactiv acele contracte si vor trimite raport la Politie. Procurorul va decide daca se incepe sau nu urmarirea penala. Am fost sfatuit de cineva din interior sa inregistrez contractele asa cum mi se va cere in adresa si ca 100% nu se va incepe urmarirea penala.
Pe sfarsit de saptamana am intalnire cu un avocat, as dori insa sa aflu daca aceste cazuri sunt frecvente si daca intradevar nu exista riscul sa ajung in instanta (ma gandesc ca inregistrarea retroactiva a contractelor echivaleaza cu recunoasterea din partea mea ca acele persoane au lucrat fara forme legale). Daca totusi se ajunge la instanta, pot sustine ca accesul pe santier al acelor persoane s-a facut fara acordul meu? In contractul cu beneficiarul nu am obligatia de a controla accesul pe santier (nu sunt antreprenor general si exista si alte echipe de muncitori acolo), de asemenea pe fisele de protectia muncii nu apare semnatura mea, asa cum ar fi normal (instructajul se face in prezenta mea).

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dan Utiu , Avocat 14:27, 18 Februarie 2014
Exact asa si e, procurorul va decide daca incepe sau nu urmarirea penala. Impotriva societatii bineinteles ...
din exprimare inteleg ca UP impotriva societatii nu este echivalenta cu UP impotriva ADM, corect?
exact

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca misu1972 misu1972 Buna ziua, sunt responsabil cu ssm la o firma de constructii. In luna februarie a acestui an, am avut in firma un accident de munca care s-a soldat cu ... (vezi toată discuția)
Accident de munca lotus25 lotus25 Daca in urma unui accident de munca in constructii a rezultat decesul unui om, care sunt repercursiunile asupra colegilor? Acesta (maistrul) a facut ... (vezi toată discuția)
Constructie casa p+1 in ilfov cu intreprindere individuala. obligatiile contractantului si ale angajatorului Alin_Mihai Alin_Mihai Paste fericit tuturor! Pot construi o casa in Ilfov P+1 semnand un contract cu o intreprindere individuala ? Nu doresc sa incalc legea,stiu ce amenzi sunt ... (vezi toată discuția)