avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Fiind in crestere copil pana la 1 an se poate sa mai ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Fiind in crestere copil pana la 1 an se poate sa mai angajeze alte 2 persoane pe aceeasi functie?

eu sunt in crestere copil pina la un an,dupa ce am plecat in c.c.c.sau facut niste modificari si o pers cu o functie superioara mie aia schimbat c.i.m.pe perioada ned.pe functia mea,la scurt timp sa inbolnavit si a plecat in medical 8 luni,dupa aia a mai angajat o pers de aceasta data cu c.i.m.pe 3luni,in aceasta unitate se poate sa fie doar 3 pers cu aceasta functie la ora actuala suntem 5.Doi pe functia lor a mea e ocupata pina la 15-04-14,eu trebuie sa ma intorcla serv.pe 01-04-14 sa pot beneficia si de insertie si pe 01-05-14 trebuie sa vina si cealalta pers. din medical tot pe acelasi post ce credeti ca se poate intimpla?cum ar putea sa ne reangajeze pe toate pe aceiasi functie .Va rog frumos sa imi raspundeti
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 10 Aprilie 2014
V- am mai spus ca aceste probleme nu trebuie sa le rezolvati dvs. ci este treaba angajatoprului.
problema sta asa acea pers. cu c.i.m.pe perioada det. e in proba cu propunere de reinoire a c.i.m.si cealalta pers.in c.m. e cu 2 luni spitalizare si 6 luni resaus la domociliu,a fost depistata cu o boala la plamini ce nu ii permite sa lucreze aceasta perioada
va multumesc pentru timpu acordat si pentru sfat
va deranjez din nou,tocmai am avut o discutie cu unul din sefi si a zis ca ma primeste inapoi pe aceeasi functie numai o luna dupa aia ma da intr-o functie inferioara e posibil asa ceva nu era ca 6 luni nu are voie sau pina la un an cei care beneficiaza de insertie
1. Legea spune ca nu are voie sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) timp de 6 luni.

2. - Schimbarea functiei (a locului de munca) inseamna modificarea CIM si acest lucru se face numai prin act aditional la CIM act ce trebuie semnat si de dvs.
- Daca nu va convine nu semnati si atunci schimbarea nu se poate face decat in conditiile peevazute in Codul muncii.


3. Din Codul muncii:

Art. 17
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.

(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.

(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

(6) La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).


Art. 41
(1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.

(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Art. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44
(1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

4. Daca angajatprul nu procedeaza ca mai sus puteti sesiza ITM.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Delegare din intoarcere cic Rana Rana Buna ziua, Am urmatoarea speta pe care va rog sa ma ajutati sa o clarific : Ma intorc din CIC ( 1 an ) cu o luna mai devreme de implinire copil 1 an si ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la munca din concediul de crestere copil deea-86 deea-86 daca nu am fost de acord cu schimbarea functiei la intoarcerea din concediul de crestere deoarece nu era o functie similara si nu am vrut sa semnez actul ... (vezi toată discuția)
Revenire la serviciu dupa concediu crestere copil leona777 leona777 buna ziua, vreau sa stiu daca sunt obligata ca admistrator de firma, sa primesc o angajata care a stat 2 ani acasa in concediu crestere copil ( este al doilea ... (vezi toată discuția)