avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza eronat calculata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza eronat calculata

Am mai multe intrebari.
Poate par copilaresti, dar le pun dintr-a situatie reala.

Am gasit nereguli in listele de intretinere iar administratorul nu coopereaza la rezolvarea lor, comitetul nu se implica, iar presedinte sunt eu.

Intrebari:

Ce cai legale are un locatar impotriva asociatiei exceptie facand sedintele si plangerea la presedintele asociatiei de proprietari.

Daca incerci sa contestezi o lista de intretinere si presedintele nu iti semneaza contestatia ce poti sa faci.

Daca presedintele contesta listele de plata si nimeni nu il ia in considerare, desi aduce argumente, unde poate sa mearga.

Daca presedintele asociatiei anunta sedinta de comitet, iar comitetul (format din 2 oameni) nu se intruneste cum poate lua o hotarare.

Daca asociatia de proprietari a hotarat ceva ilegal ce poti sa faci? Unde te duci?

Daca soliciti dreptatea la primarie, iar primaria ofera o solutie ambigua, sau doar raspund in limbaj de lemn, ce se poate face.

Daca actele asociatiei nu iti sunt puse la dispozitie, ci tainuite de catre administrator, ce sa poate face.

Daca administratorul calculeaza incorect cotele de plata iar comitelul de bloc il sustine ce se poate face.

Daca nu achiti suma scrisa pe o lista pe care ai contestat-o iti pot fi puse penalizari de neplata? Cum contestezi o lista daca presedintele sau comitetul de bloc nu iti semneaza contestatia?


Marul discordiei este suprafata utila scrisa in contractul de vanzare cumpare. Acolo scrie: suprafata utila 86 mp(80.5 +5.5 logie)
In cadastru scrie suprafata utila 80.5 mp.

Administratorul a luat 86 mp la calculul cheltuielilor de incalzire. Dar logia nu este suprafata utila. Astfel doar 2 din 16 apartamete au alte sume la incalzire. Probabil cele ca au facut actele la acelasi notar.

In mod normal suprafetele si cotele sunt scrise in contractul de asociere al asociatiei. Dar cotele au fost schimbate prin sedinte furtunoase de asociatie in urma indicatiilor confuze ale primariei.



Acum pentru cine are timp am sa povestesc mai pe larg.



Sunt presedintele unei asociatii de proprietari.
Din listele de plata am constatat sume diferite la incalzire pentru apartamente identice. Doua apartamente se "evidentiau" cu aprox 30 RON mai mult. Printre care si al meu.
Am solicitat explicatii administratorului, la inceput ca un locatar obisnuit. Conform art 10 din Legea 230-2007.
Nu am primit nici o explicatie de la administrator. Doar niste tipete de genul: -Nu vi tu acum sa ...!
Am mers la precedentul presedinte de bloc, cel dinaintea mea, care mi-a explicat cum ca in trecut a fost un mare conflict in bloc legat de un hol de intrare in apartamentele cu 4 camere. (Este un hol de 3,5 mp la intrarea in apartamente. Se pare ca initial era suprafata comuna, dar asociatia a convenit sa il de in folosinta la ap cu 4 camere. Acestea au mutat usa de la intrare cu aprox 2 m. Era oricum absurd sa ramana acea nisa pe palier. Putea oricand sa se ascunda acolo cineva si sa astepte un locatar intarziat. Cert este ca acel hol este folosit de ap. cu 4 camere)

Tot de la el am aflat si in ce a constat scandalul.
Un proprietar de ap. cu 2 camere (sunt 3 ap. pe palier -2 ap. cu 4 camere de aprox 80 mp cu usa mutata a.i. sa inchida acel mic hol si un singur ap cu 2 camere de aprox 50 mp) a reclamat prinderea in suprafata utila a acelui hol de 3.5 mp pentru ap de 4 camere.
Personal imi pare corect.
Dar asociatia a explodat in scandal si au hotarat in majoritate- fiind 16 ap cu 4 camere si numai 8 cu 2 camere - ca acel hol sa se foloseasca pur si simplu fara a plati nimic in plus si fara a oferi nimic in compensatie (se putea oferi de exemplu ceva spatiu pentru depozitare la subsol).
Atunci proprietarul a reclamat la primarie.
Primaria a trimis o inspectoare.
Aceasta recomandat reclacularea cotei indiviza. Atat. Nu a spus cum, nu a dat indicatii.
In urma acestei recomandari s-a modificat cota parte indiviza considerandu-se suprafetele apartamentelor din titlurile de proprietate sau din contractele de vanzare cumparare.
Eu consider aceasta cam gresita. Pentru ca la asociatie exista un contract de asociere, o hotarare judecatoreasca in care sunt trecute suprafetele si cotele. Adica trebuia modificat actul constitutiv.
Dar romanul este inventiv si incearca prin orice mijloace sa traga spuza pe turta lui, mai ales daca este la conducere.
Zis si facut. Administratorul s-a pus in miscare. A venit prin 2011 si pe la mine la usa. Sa imi ceara contractul de vanzare cumparare, motivand ca acel proprietar de la 2 camere, este cam nabun si a dat blocul in judecata deoarece ap. cu 4 camere au furat holul de la intrare.
Eu am cumarat ap. in 2006. Cu ipoteca bancara pe 25 ani. Actele au fost super verificate. Banca s-a protejat cum a stiut mai bine de eventuale fraude. Aveam si un cadastru din 1985 si unul din 2006. Intre ele difereau doar stamplilele. Pe unele disparuse cuvantul Republica Socialista. In rest suprafetele erau la fel, schita ap la fel. Suprafata utila era de 80.5 mp plus o logie de 5,5 mp. Intabularea pe suprafata utila era la 80.5 mp.
Fara sa banuiesc ca tocmai eu am furat holul de la intrare i-am dat administratorului (inca in functiune) o copie de pe contract.
Intre timp au mai fost sedinte zgomotoase la parterul blocului. Eu ajung tarziu acasa. In general dupa o zi lunga evit atmosfera zgomotoasa si incerc sa ajung la familie cat mai repede. Astfel ca am evitat si sedintele de bloc pline de adrenalina.
Acum 2 ani intrucat nu mai vroia nimeni sa fie presedinte de bloc, m-au propus pe mine. Motivand ca trebuie sa facem prin rotatie.
In naivitatea mea am intrebat de ce nu se roteste si administratorul, banuind oarecum ceva putred in administratie, de bloc desigur.
Raspunsul a venit prompt. "-Eu am atestat si nu mai are nimene icea."
Am considerat ca nu am sa ma intalnesc prea des cu individul si ca daca tot trebuie sa imi fac datoria cetateneasca, am sa renunt si la remuneratie, sa mai scad din factura la pensionarii astia, mi-am zis.

De la vechiul presedinte am preluat NUMAI stampila asociatiei. Si omul mi-a dat niste sfaturi si informatii despre ca am sa ma astept din partea celui cu atestat. Am considerat ca pot aplana eventualele discutiil si ca pana la urma ma pot intelege cu oricine. Chiar si cu administratorul ciudat.

A venit sfarsitul lunii si au aparut listele de intretinere.
Adica atat. Listele si nimic altceva.
Listele erau deja semnate de cenzor si administrator si asteptau sa fie semnate si stampliate de mine.
Am verificat sumele, erau OK. Dar nu aveam actele de intrare, facturi, chitante, etc.

Unde sunt? am intrebat.
Le-am verificat impreuna cu cenzorul, sunt OK. Asa merge treaba aici in bloc. Tu doar semneaza.:O

Am semnat "ca primarul" cam 8 luni.
Dupa care am constatat diferentele de la caldura.
Am solicitat administratorului o explicatie. Nu am primit decat bruscari verbale.
Am solicitat dosarul cu hotararea comitetului.
"- Pai nu la tine trebuiesc sa fie actele" a raspuns acesta.
"-Eu nu am primit nimic. Am facut un proces verbal numai pentru stamplila cu fostul presedinte. Acum doresc sa vad niste documete si trebuie sa imi asigurati accesul la ele. Fostul presedinte mi-a spus ca sunt la asociatie. Unde sunt? Am incercat sa explic."
Desigur ca mi-a trantit usa in nas.

Lucru care m-a enervat oarecum.
Am mers la membrii din comitet si i-am rugat pe ei sa ii solicite administratorului macar facturile de intrare, restul de acte lunare si cotele indiviza pe apartamente, intrucat consider ca am gasit o eroare.
Desigur ca in acest timp am inceput sa citesc legea 230 si 114.

Au venit facturile pe e-mail.
Am verificat cu tabelele.
Am constatat la 5 apartamente alte cote decat cele din protocolul asociatiei, o factura cu ala suma, iar din banii incasati pe inchirierea boxelor de la susbsol era platita o cartela de telefon mobil - al asociatiei scria acolo.
Am apelat acel telefon. Ca doar era platit de noi. Nu a raspuns nimeni.
Am taiat plata la telefon.
Am scris pe listele de plata ca suma de la gaze nu este corect inscrisa si nu corespunde cu factura, iar cotele sunt oricum altele.
Am sugerat refacerea acestor liste si penalizarea cu 5% din salariul adminstratorului. Apoi am pus listele astfel verificate in cutia de scrisori a asociatiei.
Intere timp am verificat Contractul de vanzare cumparare al apartamentului meu.

In contract scria. Apartament cu 4 camere situat in .... cu o suprafata utila de 86 mp (80,5 + 5,5 logie).

Este adevarat. Cine a redactat contractul - notarul - trebuia sa scrie: suprafata totala 86 mp (80.5 +5.5 logie). Probabil este o greseala.

Dar in Anexa 1 din legea locuintei, scrie clar ca balcoanele si logiile nu se pun la calculul suprafetei utile pentru deternimarea cheltuielilor de incalzire.

In jurul orei 22.30 in aceeasi zi de duminica, a venit la mine la usa unul din membrii comitetului, solicitand prezenta mea la o sedinta.

La sedinta erau cei doi membrii de comitet si administratorul. Acesta din urma, cu fata rosie, jugulara umflata si mustata zbarlita, a tipat la mine. "-Semneaza listele ca nu incasez bani si ne opresc aia caldura".

"-Stai mai intai sa le verific daca s-a modificat ce am spus."
"-Nu, eu din greseala ti-am trimis alta factura si alt tabel de cote, dar listele sunt bune si tu le-ai mazgalit, iti bati joc de munca mea." Si cu o agilitate iesita din comun pentru cei 60 de ani ai lui a infipt mana in gatul meu. :O
.....
M-am retras un pas.

"-Si sa scri acum in registru ca ai mazgalit listele." a continuat administratorul
"- Stai mai frate ca nu sunt la Gestapo, sa ma intimidezi sa scriu si sa semnez ce vrei tu. Pana la urma esti angajatul meu."

Va dati sema ce a urmat. X-(

Pana la urma induplecat de cei din comitet si de ora tarzie, plus de decibelii din bloc am semnat si stapilat.
Desigur ca a trebuit sa suport si 30 minute de perdaf din partea sotiei administratorului - care inca din 1980 lucreaza in administratia locala si stie ea mai bine ....
Au mai trebuit 20 minute sa il convingem pe individ ca nu mazgalesc, si ca nici pixul lui nu am sa il folosesc.

Nu a inteles ca daca am primit din greseala lui alte acte, normal ca am retransmis listele pentru refacere.

Am ajuns pachet de nervi acasa. Si am hotarat sa demisionez.

Dar a doua zi mi-am spus. : "- Nu am sa ma las furat la caldura pe semnatura mea, il dau afara pe nebun. Sa fie administrator la balamuc daca vrea."

Intelesesem de ce nu vroia nimeni sa fie presedinte de bloc.

Am incercat sa intru in posesia actelor, care legal trebuiau sa fie in posesia mea. Dar cei din comitet nu ma mai sprijina. Unul din ei nu mai vrea scandal, iar al doilea sustine ca este posibil sa le mazgalesc. Alt ... :frantic: indoctrinat de administrator.

Am facut o plangere la primarie. Astept insa raspunsul Dar mari sprante nu imi pun in el. Nici sa fiu fraierul blocului sa platesc mai mult degeaba nu vreau.
Nu este normal ca apartamente identice sa aiba cote indiviza diferite.
In plus cum s-a calculat noua cota. Cel putin in cazul meu s-ar putea sa fie scris cam complicat in contract dar mai este si un cadastru atasat. Unde holul de intrare este prins in suprafata utila si aceasta esta 80.5 mp. Ca la toate apartamentele. Deci este clar ca doar logia ma difrentiaza in calculul caldurii. Dar logia nu este incalzita. #-o

Stiu ca am dreptate. Am toate actele.

Problema este cum obtin dreptatea fizic.
Cum pot convinge administratorul sa calculeze corect.
Cum ma indrept impotriva lui.
Nu doresc sa fiu singurul din bloc care platesc la caldura pentru un balcon neincalzit.

Nu cred ca il pot concedia prea usor. Are simpatizanti prin bloc.
Si inamici are dar acestia il evita si nu se mai implica.
Si eu inclin sa il evit. Nu imi este frica de el. Imi este frica de mine, cand cineva tipa la tine 20 minute si iti pune mana in gat, este posibil sa il bruschezi si tu.
In cazul in care doriti sa schimbati ceva in bine e ati facut foarte rau ca v-ati da demisia.
presedintele este persoana cu cea mai mare autoritate intr-o asociatia de proprietari.


In legatura cu problema semnalata, lasand la o parte faptul ca administratorul este rau intentionat, corect era ca toti proprietarii sa procedese ca dvs si sa rectifice legal greseala. Astfel administratorul nu mai poate sa faca abstractie de noile modificarile cu privire la suprafata utila.


Nu intelg cum de i-ati permis si cum de ii permiteti in continuare sa se comporte astfel. Nici ca si simplu proprietar eu unul nu as accepta asa ceva.
Demiterea administratorului nu e complicat deloc daca exista voita. Este un simplu anajat si poate fi concediat ca orice angajat.
aveti 2 variante la dispozitie:
1. Concedierea pe motive disciplinare.
Trebuie sa nu uitat ca este totusi protejat de codul muncii si ca e indicat sa parcurgeti pasii normali in astfel de situatii.
Retineti si ca administratorul trebuie sa se conformeze deciziilor comitetului executiv. Era suficient o simpla decizie scrisa si aprobata de comitetul executiv prin care se stabilea recalcularea cotelor indivize. Daca administratorul nu se conforma, il sanctionati mai intai cu sanctiune disciplinara, inclusiv cu diminuarea salariului. Apoi urmatorul pas era concedierea.


2. Concedierea prin desfiintarea postului.
Este o masura si mai simpla si singura conditie e ca dupa desfiintarea postului nu mai puteati sa angajati alt administrator, insa puteati sa externalizati serviciul de administrare unei firme specializate.

Pentru ambele varianta e bine ca toate detaliile sa fie bine puse la punct ca sa fiti acoperit in eventualitatea unei reclamatii la ITM sau chiar un proces.

Un aspect iar foarte important. Toate masurile de mai sus se iau prin deciziile comitetului executiv. Nu trebuie consultati proprietarii. Totusi chiar si asa, proprietarii ar trebui consultati pentru ca la urma urmei ati fost ales sa le reprezentati interesele.





Post Edit
Ulterior am citit si ultimul dvs post. Si am sa va raspund la o afirmatie:

Monstrii de genul acesta apar numai datorita legislatiel insuficiente.

Gresiti amarnic. Monstrii acestia apar pentru ca sociatatea le permite, inclusiv dumneavoastra. intradevar calea corecta e deseori si cea mai anevoioasa. insa daca dvs spuneti ca "Eu am trecut peste incident" e ca si cum l-ati incuraja.

Legislatia este foarte buna, problema este cum o aplicam, iar parte din procesul de aplicare sunteti si dvs, si daca lasati lucrurile sa se stinga de la sine din punctul meu de vedere faceti o mare greseala.
Ultima modificare: Luni, 28 Iulie 2014
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota indiviza buna seara! stie cineva sa-mi spuna daca este ok ... onetime onetime Cota indiviza Buna seara! Stie cineva sa-mi spuna daca este ok ca pe lista de intretinere sa am trecuti 86,55 suprafafa utila, in conditiile in care in ... (vezi toată discuția)
Sesizare. mariusf09 mariusf09 Buna seara, Spuneti-mi va rog unde pot face o sesizare impotriva conducerii unei asociatii de proprietari. Detin informatii ca persoane care sunt platite din ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza oanar oanar Sunt proprietar in cadrul unei asociatii de proprietari din sectorul 5 Bucuresti. As dori sa aflu cateva informatii. Asa-zisul comitet al asociatiei noastre ... (vezi toată discuția)